Greek English French German Turkish
Διαφήμιση

Νοσταλγία, συγκίνηση και όμορφες στιγμές στην εκδήλωση του Δήμου Ξάνθης για τη «Χρυσή Επέτειο» του Α PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 10 Οκτώβριος 2017 14:23
AddThis Social Bookmark Button

Σε μία λαμπρή τελετή τιμήθηκαν άνθρωποι που πρόσφεραν από διάφορες θέσεις στην 50χρονη ιστορία του ξανθιώτικου συλλόγου

gkirtzikis

Σε μία λαμπρή τελετή, που έγινε το Σάββατο (07/10) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης τίμησε την 50χρονη ιστορία του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης βραβεύοντας παράγοντες, προπονητές και παίκτες που πέρασαν διαχρονικά από την ξανθιώτικη ομάδα.

Στην εκδήλωση που κράτησε περίπου 3,5 ώρες γεμάτες νοσταλγία, συγκίνηση, όμορφες και δύσκολες στιγμές του ΑΟΞ, έδωσαν το «παρών» δεκάδες παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές από αυτούς που ξεκίνησαν στην πρώτη ομάδα του 1967 έως και πιο πρόσφατους, ενώ ο κόσμος (ανάμεσα στους καλεσμένους της βραδιάς ήταν εκπρόσωποι απ’ όλες τις πολιτειακές – δημοτικές αρχές και παρατάξεις) γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα χειροκροτώντας τον καθένα από τους τιμηθέντες ξεχωριστά.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος στον χαιρετισμό του μίλησε για τον ενεργό ρόλο που έχει στην τοπική κοινωνία η ομάδα της Ξάνθης, ενώ στη συνέχεια τίμησε τον ιδιοκτήτη της ομάδας κ. Χρήστο Πανόπουλο για την 26ετή διαδοχική προσφορά του στην ομάδα, την περιοχή και κατ’ επέκταση σ’ όλο το Νομό, με τον μεγαλομέτοχο της ξανθιώτικης ΠΑΕ να ανταποδίδει δωρίζοντας στο Δήμαρχο μία μπάλα και μία φανέλα της ομάδες υπογεγραμμένες.

Ο Χρήστος Πανόπουλος στον χαιρετισμό του, τόνισε: «Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε για την παρουσία σας στα 50 χρόνια της ομάδας αυτής. Θα ήθελα να κάνω μία μικρή παρένθεση, σήμερα έδωσα αυτή τη μπάλα και τη φανέλα στο Δήμαρχο Ξάνθης ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του κάνει μία σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης της Ξάνθης. Τα συμβολικά αυτά δώρα, τα δίνω εκτός από τον σημερινό Δήμαρχο, στο Δήμαρχο που έχει φύγει από τη ζωή τον αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη, έναν άνθρωπο που είχα γνωρίσει, όπως και στον μετέπειτα Δήμαρχο κ. Στυλιανίδη, οι οποίοι, ένα είναι σίγουρο, για την ομάδα έκαναν λίγα έως ελάχιστα πράγματα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά αυτές ήταν και οι δυνατότητές τους. Όμως συνεισέφεραν σ’ ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη της Ξάνθης, για όλους εσάς αλλά και για μένα που αισθάνομαι Ξανθιώτης. Αυτό το έργο, το συνεχίζει και είμαι σίγουρος ότι θα το συνεχίσει με επιτυχία ο σημερινός Δήμαρχος».

Πανόπουλος: «Δεν είχα από την αρχή στο μυαλό μου την τόσο μακροχρόνια παρουσία μου στην ομάδα αλλά την αγάπησα και νιώθω Ξανθιώτης»

Συνεχίζοντας ο κ. Πανόπουλος συμπλήρωσε: «Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα στο μυαλό μου την τόσο μακροχρόνια παρουσία μου εδώ, προέκυψε. Οι συγκυρίες το έφεραν έτσι. Στην αρχή ήταν η χορηγία και εν συνεχεία το θέμα… μπλέχτηκε και γίναμε ιδιοκτήτες. Όλα αυτά τα χρόνια, πόνεσα, αγάπησα, έκλαψα για την Ξάνθη, για την ομάδα και θεωρώ ότι οι Ξανθιώτες γενικότερα έχουν ένα διαφορετικό επίπεδο και είναι καλοί άνθρωποι. Άσχετα αν έρχονται ή όχι στο γήπεδο ή με το τι λένε για το όνομά μου, αυτό δεν γίνεται με κακία, με δόλο. Θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για τον Ευτύχη Πατσούρα, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Μακάρι να ήταν 10000… Ευτύχηδες. Έβριζε όλο τον κόσμο, πέθαινε για την ομάδα και δεν έβλαψε ποτέ με βία αυτό που αγαπούσε. Μπορεί να το όνομα Πανόπουλος να ήταν όλη μέρα στο στόμα του, αλλά ήταν πολύ βαθιά Ξάνθη!. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ κι όχι τυπικά γιατί δεν είναι του στυλ μου, μέσ’ από όλη μου την ψυχή, στην ομάδα που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Αντωνιάδη που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια για να φέρουν τον ΑΟΞ ψηλά, όπως και στην επόμενη χρονικά γενιά ποδοσφαιριστών. Νομίζω αυτά ήταν πέτρινα, δύσκολα χρόνια αλλά ήταν πολύ ανθρώπινα, ζεστά και πραγματικά. Το ποδόσφαιρο δεν είναι έτσι πλέον και ούτε πρόκειται να επιστρέψει. Είναι τυχεροί που έζησαν αυτά τα συναισθήματα. Όλοι οι υπόλοιποι, καλώς ή κακώς έζησαν και ζούμε σε ένα πλήρη επαγγελματισμό. Κι από εδώ και στο εξής θα είναι χειρότερα. Θεωρώ πως η ιδέα της Ξάνθης, θα είναι κάτι άϋλο, στην εξέλιξη του χρόνου. Δεν θα είναι αυτό, το οποίο αισθάνθηκαν οι παλιότεροι. Τα επόμενα 50 χρόνια, η γιορτή που θα γίνει για τα 100, εύχομαι να βρει την Ξάνθη στην Α! Εθνική και τη Super League. Όχι με 1000 φιλάθλους αλλά με 10.000 κόσμο, γιατί οφείλετε να το κάνετε για την πόλη σας, κι επιτρέψτε μου, για την πόλη μας. Και τελειώνω μ’ αυτό. Αιωνιότητα, στη ζωή δεν υπάρχει. Αιωνιότητα υπάρχει στον παράδεισο και την κόλαση. Στα 10, 20 στα 30 χρόνια, είσαι παντρεμένος με μια γυναίκα και στα 20 σε παρασημοφορούν. Έτσι είναι και η μπάλα. Να αγαπάμε την Ξάνθη, να αγαπάτε την Ξάνθη, δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, είναι μία έξοδος της Ξάνθης στα αθηναϊκά κι όχι μόνο δίκτυα. Κι αυτό το χρειάζεται η πόλη. Ευχαριστώ για την παρουσία σας και να έχετε πρώτα απ’ όλα την υγεία σας, εσείς και οι οικογένειές σας».

Δημαρχόπουλος: «Ο ΑΟΞ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ξάνθης»

Από την πλευρά του ο κ. Δημαρχόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα είναι ημέρα χαράς για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό γιατί ανταμώνουμε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε μισό αιώνα αθλητισμού, 50 χρόνια ζωής του ΑΟΞ ο οποίος έγραψε τις δικές του σελίδες στην ιστορία της Πόλης μας, τις δικές του σελίδες στην ιστορία του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου.

Ανταμώνουμε εδώ σήμερα, για να τιμήσουμε αυτούς που συνεισέφεραν με τον καλύτερο τρόπο στην προβολή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της αγαπημένης όλων, της Ξάνθη μας! Ο Α.Ο.Ξάνθης πιστός στο ραντεβού του με την ιστορία, στα 50 αυτά χρόνια κατάφερε να αναπτύξει το ποδόσφαιρο στη περιοχή, συντελώντας στη γενικότερη πρόοδο του ποδοσφαίρου της Ελλάδας. Ο ΑΟΞ είναι μία μεγάλη ιδέα, που αποτελεί ένα μέρος της ζωής μας, της Ξάνθης μας, μια ιδέα ανεξίτηλη στο χρόνο που ζει για πάντα. Οι διοικήσεις της ομάδας στην πάροδο των χρόνων, αφουγκράστηκαν τις απαιτήσεις της κάθε εποχής, με τα λίγα που είχαν στην διάθεσή τους, με προσπάθειες, αποτυχίες, επιτυχίες, χαρές κατάφεραν να γίνουν πάρα πολλά…

Η διοίκηση του κ. Κοκκάλα ήταν που έφερε για πρώτη φορά ξένους ποδοσφαιριστές, (με τους Βραζιλιάνους Μαρτσέλο και Σάντρο να κάνουν την αρχή και να ακολουθούν κι άλλοι πολλοί στη συνέχεια) ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης, φέρνει σχεδόν αποκλειστικά την υπογραφή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, του κ. Χρήστου Πανόπουλου. Ο μακροβιότερος παράγοντας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διατηρώντας την ομάδα στα ίδια ψηλά στάνταρ που ο ίδιος έθεσε, από τις πρώτες του μέρες στην ηγετική κορυφή του ΑΟΞ. που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ξάνθης μας. Το αποτύπωμά του θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένο τις σελίδες της ιστορίας της».

Δεκάδες βραβεύσεις σε ανθρώπους που έβαλαν το δικό τους «λιθαράκι» στην ιστορία του ΑΟΞ

Ανάμεσα στην εξιστόρηση όλων των σημαντικών στιγμών του παρελθόντος, υπήρξαν κατά σειρά και οι βραβεύσεις του Σάκη Ψωμά που είχε πετύχει το πρώτο γκολ στην ιστορία της ομάδας, του Θόδωρου Κοκκάλα ως Προέδρου της ομάδας της ανόδου, του προπονητή και της ομάδας που κέρδισαν την άνοδο στην Α! Εθνική τη σαιζόν 1988-98, του Γιώργο Μαρινάκη για το πρώτο γκολ στην Α! Εθνική, του Βερεντιάνο Μαρτσέλο ως πρώτου σκόρερ στην ιστορία της, του Καδρή Ισμέτ που ήταν για 38 ολόκληρα χρόνια μασέρ στην ομάδα, του Χουσεΐν Τσιτάκ που συνεχίζει το δικό του σερί από τη θέση του φροντιστή, καθώς και τους Αλέκο Βαφειάδη (επί σειρά ετών φροντιστής στο παρελθόν) και Θανάση Μαντζίδη (πρώην υπεύθυνο γηπεδικών εγκαταστάσεων). Ο Δήμος Ξάνθης δεν ξέχασε τους Παλαίμαχους της ομάδας τιμώντας τους στο πρόσωπο του Προέδρου Μπάμπη Χατζημεστή.

Ακολούθησε η βράβευση στον προπονητή Νίκο Καραγεωργίου και την ομάδα (2001-02) που κέρδισαν την 1η ευρωπαϊκή έξοδο της ομάδας. Ειδική η βράβευση του Νίκου Επιτρόπου, που επί σειρά ετών από διαφορετικές διοικητικές θέσεις «τρέχει» τα οργανωτικά θέματα της ομάδας, ενώ ειδική βράβευση υπήρξε και για το Νίκο Κεχαγιά και την πολύπλευρη αγωνιστική και προπονητική προσφορά του και φυσικά για τον Τεχνικό Διευθυντή Γιάννη Παπαδημητρίου για την πολυετή αγωνιστική και δημιουργική, προσφορά του, όπως επίσης και στον Πρόεδρο Άρη Πιαλόγλου που με ένα «μικρό» ενδιάμεσο διάλειμμα, από το 1987 είναι πιστός «στρατιώτης» της ομάδας.

Στη σκηνή ανέβηκε και ο Γιάννης Μαντζουράκης μαζί με τις ομάδες του 2004-05 και του 2005-06 για τις σχετικές βραβεύσεις για τις 2 διαδοχικές Ευρωπαϊκές παρουσίες. Δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν από τις βραβεύσεις οι οργανωμένοι φίλαθλοι που ακολουθούν την ομάδα είτε σαν Xanthifans τώρα, είτε σαν Ακρίτες, Rebels και Ladies Club παλιότερα. Τιμητική διάκριση υπήρξε για τον Θανάση Κωστούλα και για την ομάδα που κέρδισε την 4η έξοδο στην Ευρώπη με προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη το 2012-13, ο οποίος έστειλε μέσω βίντεο το δικό του μήνυμα. Βραβεύτηκε και η ομάδα που έφτασε τον Σύλλογο για πρώτη φορά σε τελικό κυπέλλου το 2015. Ραζβάν Λουτσέσκου και ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν κι έδωσαν το παρών τους, τιμήθηκαν για το μεγάλο αυτό επίτευγμα, ενώ υπήρξαν ειδικές αναφορές σε πρόσωπα που πρόσφεραν στην ομάδα αλλά πλέον, δεν βρίσκονται εν ζωή.

Η εκδήλωση ήταν όμορφα πλαισιωμένη με νοσταλγικά βίντεο και εικόνες, από το πλούσιο ποδοσφαιρικό παρελθόν της ομάδας που κάνει περήφανη την πόλη. Χρόνια Πολλά Α.Ο.Ξ.!

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

 

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr