Greek English French German Turkish
Διαφήμιση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ
S.O.S. από τους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017 14:28
AddThis Social Bookmark Button

Παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της περιφέρειας με έντονο κομματικό χρώμα. Εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΑΜΘ

Ζήτησαν τη στήριξη του περιφερειάρχη και του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους. Μιλούν στο «Ε» οι πρόεδροι των συλλόγων Ξάνθης - Καβάλας

ktinotrofoi-web

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 50 περίπου κτηνοτρόφοι εκπρόσωποι όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών της ΑΜΘ. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από 9 συλλόγους, της ΑΜΘ ήτοι:Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Ιάσμου, Αλεξανδρούπολης, και μέλη των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών "Θρακών Αμνός" και "Αρριανών" συγκεντρώθηκαν στο κτήριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Χ. Μέτιο στον οποίο κατέθεσαν Ψήφισμα με τα αιτήματά τους Παράλληλα ζήτησαν τη στήριξή του «στον αγώνα τους για επιβίωση», όπως του είπαν. Παρόντες επίσης ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Τάκης Χαρίτου.

Έντονα κομματικοποιημένη η διαμαρτυρία – Επίθεση κτηνοτρόφων κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών

"Εδώ και τρία χρόνια συγκεντρωνόμαστε συχνά, για να βρούμε μια λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν. Δυστυχώς, και παρά την αλλαγή στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της περιφέρειας, δεν έχουμε δει σχεδόν καμία διαφορά", ανέφερε ο επικεφαλής συντονιστής, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. «Δώσαμε μια ελπίδα στους ψεύτες που μας κυβερνούν, για να σώσουν τον κλάδο. Ντροπή τους! Αν έρθουν εδώ σε ένα μήνα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός, θα τους υποδεχθούμε με τα παιδιά μας μαζί, για να τους πουν οι ίδιοι ότι δεν έχουμε άλλα λεφτά. Ψεύτες είναι και οι βουλευτές της Περιφέρειας. Δεν διεκδικούν ποτέ τίποτα για τον κλάδο μας, όμως ξέρουν να διεκδικούν την ψήφο μας", είπε.

Αλλά και ο κτηνοτρόφος κος Τσέρνιος, πήρε το λόγο ζητώντας πιο δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας. "Ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει από την περιφέρεια, ώστε η κυβέρνηση να μην μας κοροϊδεύει άλλο. Κύριε Μέτιο, ζητάμε πιο δυναμική στήριξη από εσάς, όχι απλώς με έγγραφα που στέλνετε στα υπουργεία. Είμαστε οι δύναμή σας. Πρέπει να το καταλάβετε και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί", τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης.

loukmakiasΛουκμακιάς: «Πλήττεται ο κλάδος μας…»

Σε πιο ήπιους τόνους ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιάς μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια και πως ή άνθηση που είχε παρουσιαστεί κατά τα έτη 2004 – 2007 με τις νέες μονάδες που είχαν δημιουργηθεί τώρα μαραζώνει. : «Συνεχώς κλείνουν μονάδες. έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία και υψηλό κόστος παραγωγής. Ο κλάδος μας πλήττεται από τις ζοωνόσους. Πρέπει να θωρακιστεί ο Έβρος, να επανδρωθούν τα Κτηνιατρεία, να λειτουργήσει το Κέντρο Νοσημάτων στον Έβρο προκειμένου να προστατευτούμε από τις ζωονόσους. Να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα και για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις στα πρόβατα και στο γάλα. Αυτό που ζητήσαμε από τον κ. Μέτιο είναι η στήριξή του στα δίκαια αιτήματά μας. Η πολιτική του υπουργείου δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Γι αυτό τον θέλουμε δίπλα μας…».

Τα προβλήματα του κλάδου

Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στο «Ε» σημείωσε πως οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ αποφάσισαν να κάνουν μια επανεκκίνηση στις κινητοποιήσεις τους γιατί τα τελευταία 2,5 χρόνια – όπως το προσδιόρισε χρονικά – η κατάσταση είναι ακινητοποιημένη, γεγονός που οφείλεται όπως είπε, στο ότι στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων υπήρχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μπλόκαραν τις κινητοποιήσεις! Η αφορμή για την διαμαρτυρία δόθηκε από το γεγονός ότι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι θα πάρουν αποζημίωση για τον παγετό και τις χιονοπτώσεις του 2017. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Πανελλαδικά θα αποζημιωθούν μόνο 1.650 κτηνοτρόφοι. Στην Καβάλα από τους 920 αιγοπροβατοτρόφους θα αποζημιωθούν μόνο 13. Είχαν μόνο 2 εκ. ευρώ και βρήκαν ένα κόλπο να το μοιράσουν με οριζόντιο τρόπο, αποκλείοντας άτομα που έπαθαν μεγάλες καταστροφές». Ο κ. Δημόπουλος ανέδειξε και άλλα προβλήματα του κλάδου. "Κύριο πρόβλημά μας είναι οι ελληνοποιήσεις που γίνονται στην παραγωγή, δηλαδή έχουμε πολλές εισαγωγές από το εξωτερικό, οι οποίες ευτελίζουν το ελληνικό προϊόν και αναγκάζουν τον παραγωγό να το πουλά σε πολύ χαμηλή τιμή. Ταυτόχρονα εξαπατούν τον καταναλωτή, λέγοντας ότι όλα τα προϊόντα είναι ελληνικά, ενώ στην πραγματικότητα περιορισμένα είναι ελληνικά. Θέλουμε να υπάρξει έλεγχος στα ισοζύγια μεταποιητών-εμπόρων».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα πιο βασικά αιτήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων: η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ο αυστηρός έλεγχος όλων των εισαγωγών σε γάλα και κρέας με ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού), όπως και αυστηρή τήρηση των ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων, εμπόρων, μεταποιητών και λιανεμπόρων, με ταυτόχρονη ενημέρωση για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την πώλησή τους. η άμεση διόρθωση από το ΥΠΑΑΤ της άδικης κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων (λόγω βοσκοτόπων) από το 2015 και μετά σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων περιφερειών της επικράτειας, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ, η ενίσχυση όλων όσων επλήγησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι την ενίσχυση ενός μόνο μικρού μέρους των κτηνοτρόφων -επικουρικά με την άμεση δημιουργία επιτροπής έκτακτων καταστάσεων για τον πρωτογενή τομέα ανά περιφερειακή ενότητα για την αξιολόγηση, διαχείριση και πιστοποίηση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Ένεση ρευστότητας στους Έλληνες αγρότες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Οκτώβριος 2017 15:07
AddThis Social Bookmark Button

Προκαταβολές σε αγρότες που πλήττονται από δυσχερείς κλιματολογικές συνθήκες

agrotis-tsapa

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε σε πέντε ακόμη κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να αυξήσουν τις προκαταβολές στους αγρότες που πλήττονται από δυσχερείς κλιματολογικές συνθήκες, κατά το πρώτο μέρος του 2017 και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Η απόφαση σημαίνει ότι αγρότες σε 15 πλέον χώρες της ΕΕ, είναι επιλέξιμοι για αύξηση των προκαταβολών τους. Για τις πρώτες 10 χώρες (Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία) η απόφαση ελήφθη στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017.

Τα πέντε επιπλέον κράτη μέλη (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κροατία και Ρουμανία) ζήτησαν αργότερα έγκριση, ενώ η απόφαση σχετικά με την πρώτη δέσμη αιτημάτων των δέκα χωρών ήταν ήδη υπό επεξεργασία.

Η αύξηση του επιπέδου των προκαταβολών, τις οποίες οι αρχές των κρατών μελών παρέχουν στους αγρότες ετησίως, βάσει των κανόνων της κοινής γεωργικής πολιτικής, αποσκοπεί στο να μετριάσει ορισμένα από τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες, μετά από αντίξοες κλιματικές συνθήκες, όπως ξηρασία ή ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η συμφωνία καλύπτει τις άμεσες ενισχύσεις και ορισμένες ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη, τις οποίες κατά κανόνα χορηγούν τα κράτη μέλη από 1 Δεκεμβρίου έως και 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Τα κράτη μέλη μπορούν, ωστόσο, να επιλέξουν να καταβάλουν προκαταβολές για τις πληρωμές αυτές από τις 16 Οκτωβρίου του εκάστοτε έτους, έως το 50 % του συνολικού ποσού των άμεσων ενισχύσεων και έως το 75 % για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης.

Η απόφαση της Επιτροπής επιτρέπει πλέον στα κράτη μέλη που πλήττονται από τις δυσμενείς συνθήκες να αυξήσουν το μέγιστο ποσό της προκαταβολής στο 70 % για τις άμεσες ενισχύσεις και στο 85 % για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης.

Εναπόκειται πλέον στις επιλέξιμες χώρες να αποφασίσουν κατά πόσον θα επωφεληθούν, εφόσον είναι σε θέση, από αυτήν τη χαλάρωση των κανόνων για τις προκαταβολές.

 
Γεωργικά φάρμακα πλέον μόνο με… συνταγή και πιστοποιητικό PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Οκτώβριος 2017 14:13
AddThis Social Bookmark Button

Τι πρέπει να γνωρίζουν επαγγελματίες αγρότες και ερασιτέχνες για την προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Για τη διαδικασία δήλωσης ανάληψης ευθύνης σε μη πιστοποιημένους χρήστες δίνει πληροφορίες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ

zizantioktono psekasmos

Κατατοπιστικές και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων, αλλά και τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες που επιθυμούν να προμηθευτούν φυτοφάρμακα δίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΑΜΘ.

Όπως ενημερώνει, από τις 18 Σεπτεμβρίου 2017 η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πώληση επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων (φυτοπροστατευτικών προϊόντων), ενώ τα φάρμακα μπορούν να τα προμηθεύονται μόνο πιστοποιημένοι χρήστες.

Ποιοι και πώς μπορούν να αγοράσουν φυτοφάρμακα

Οι αγοραστές επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων (φυτοπροστατευτικών προϊόντων), δύναται να είναι:

α) Όσοι είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

β) Όσοι είναι κάτοχοι συγκεκριμένων τίτλων σπουδών (όπως Γεωπονίας , τεχνολόγοι γεωπονίας φυτικής παραγωγής κλπ), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέσω της ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι έχουν λάβει την σχετική έγκριση.

γ) λοιπά φυσικά πρόσωπα (μη πιστοποιημένοι χρήστες) υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα των περιπτώσεων (α) και (β), δηλαδή κάποιος πιστοποιημένος χρήστης. Η ανάληψη της ευθύνης χρήσης δηλώνεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πιστοποιημένοι χρήστες, οι οποίοι προτίθενται να αναλάβουν την ευθύνη εφαρμογής (ψεκασμού) επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για λογαριασμό τρίτων προσώπων (μη πιστοποιημένων χρηστών) θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην ψηφιακή υπηρεσία «Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» για να δηλώσουν τα πρόσωπα για τα οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη χρήσης (ψεκασμού). Εάν δεν χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ πρέπει αρχικά να εγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης.

Μη πιστοποιημένοι χρήστες για τους οποίους δεν έχει αναληφθεί σύμφωνα με τα παραπάνω η ευθύνη εφαρμογής από κάποιον πιστοποιημένο χρήστη, δεν μπορούν να λαμβάνουν συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων και απαγορεύεται να τα προμηθεύονται.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι

Η εν λόγω διαδικασία προβλέπεται από Ευρωπαϊκή οδηγία του 2009 για την ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων και χρειάστηκε η προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και στο μηχανογραφικό σύστημα, προκειμένου να υποστηριχτεί η εφαρμογή. Ήδη από τις 26 Νοεμβρίου του 2015 η πώληση των φυτοφαρμάκων γίνεται μόνο με καταγραφή των στοιχείων αυτού που τα προμηθεύεται, ενώ πλέον ο αγοραστής θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη πιστοποίηση για την προμήθεια των φαρμάκων. Η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου του πιστοποιητικού του κάθε χρήστη έχει μπει σε εφαρμογή από τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο εκτιμάται ότι η πρώτη περίοδος θα αφορά πιλοτική εφαρμογή για να γίνουν και οι απαραίτητες βελτιώσεις από την πλευρά της διαχείρισης του συστήματος, ενώ από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν και έλεγχοι.

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κολάτσος από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ ήδη έχει πιστοποιηθεί ικανοποιητικός αριθμός χρηστών, ώστε να μπορεί να λαμβάνει φυτοφάρμακα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ενημερώνονται για τη διαδικασία ανάληψης ευθύνης ψεκασμού για μη πιστοποιημένα άτομα. Όπως είναι αναμενόμενο η διαδικασία αυτή ενδιαφέρει αρκετούς, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που τις καλλιέργειες διαχειρίζονται συγγενικά πρόσωπα ή οι ίδιοι οι αγρότες δεν είναι σε θέση να δώσουν τις εξετάσεις, που διενεργούνται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος του ΥΠΑΑΤ.

Πάντως, πρόκειται για διαδικασία που θα μπει πλέον στη ζωή των αγροτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, καθώς διασφαλίζει τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται για την προστασία και της ασφάλεια, ενώ θέτει φραγμό στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Όπως εύστοχα ανέφερε ο κ. Κολάτσος: όπως το 1900 δεν υπήρχε το δίπλωμα οδήγησης και αργότερα θεσπίστηκε η ανάγκη αναγνώρισης συγκεκριμένων γνώσεων για τους χρήστες των οχημάτων, έτσι προβλέπεται και για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων σήμερα».

 
«Κόβουν με το βαμβάκι» τους βαμβακοπαραγωγούς PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2017 14:57
AddThis Social Bookmark Button

Αυξήθηκε στα 180 κιλά το στρέμμα το πλαφόν για το νομό μας από 140 που ήταν πέρσι πανελλαδικά. Αν δεν πιάσει την απόδοση αυτή ο παραγωγός χάνει την συνδεδεμένη επιδότηση

Στα 30.000 τα καλλιεργήσιμα στρέμματα Ξεκίνησε η συγκομιδή – Στα 55 λεπτά το κιλό η τιμή που δίνουν οι έμποροι

vamvakoparagogoi

Ανησυχία κατέλαβε τους βαμβακοκαλλιεργητές του νομού μας στο άκουσμα της απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αυξήσει στα 180 κιλά το πλαφόν ανά στρέμμα. Να σημειώσουμε πως το πλαφόν, προκειμένου να πάρει κανείς τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, ήταν τα 140 κιλά για όλη τη χώρα. Φέτος, αύξησαν αυτό το πλαφόν και το χώρισαν κατά περιοχή- δηλαδή πλέον δεν είναι 140 για όλη τη χώρα, αλλά κάθε περιοχή έχει το δικό της. Έτσι στην Ξάνθη ανέρχεται στα 180 ενώ στην Ροδόπη στα 169 κιλά.

Αυξήθηκε στα 180 κιλά το στρέμμα το πλαφόν στο βαμβάκι στον νομό μας – 30.000 τα καλλιεργήσιμα στρέμματα

Η ανησυχία απορρέει από το γεγονός ότι όσο αυξάνεται το πλαφόν τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάρει ο παραγωγός ολόκληρο το ποσό της συνδεδεμένης επιδότησης που ανέρχεται σε 70 ευρώ καθώς υπάρχει άμεση σύνδεση της εθνικής ποσόστωσης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με την παραγωγή ανά στρέμμα και το τελικό ποσό της επιδότησης γι αυτό και λέμε ότι το βαμβάκι έχει συνδεδεμένη επιδότηση. Ήτοι αν είναι πάνω από 3 εκ. τα καλλιεργήσιμα στρέμματα πανελλαδικά μειώνεται η επιδότηση γι αυτό και μπαίνει πλαφόν στα κιλά που παραδίδει ο παραγωγός ανά έτος.

Ξεκίνησε η συγκομιδή – Στα 55 λεπτά το κιλό η τιμή που δίνουν οι έμποροι

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης τα 180 κιλά ανά στέμμα είναι μια εφικτή παραγωγή ακόμη και για τα ξερικά χωράφια αν δεν προκύψουν αντίξοες καιρικές συνθήκες. Υπάρχει βέβαια – όπως επισημαίνει - και η δυνατότητα συμψηφισμού καθώς αν ένας παραγωγός έχει και ξερικές και αρδευόμενες εκτάσεις που αποδίδουν 350 – 400 κιλά το στρέμμα έχει την δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά του ελλείμματος απ’ αυτές. Να σημειώσουμε πως η ΕΑΣ δεν εμπορεύεται βαμβάκι και το εκκοκκιστήριό της έχει εκμισθώσει σε εταιρεία, ωστόσο ο κ. Χατζηελευθεριάδης με την πολύχρονη εμπειρία του εκτιμά πως αν παραταθεί το καλοκαίρι και προλάβουν και ανοίξουν τα βαμβάκια, οι αποδόσεις θα είναι ικανοποιητικές. Σε ικανοποιητικό επίπεδο εκτιμά πως θα κινηθούν και οι τιμές δεδομένου ότι άνοιξαν με 55 λεπτά. Η τιμή αυτή κρίνεται ικανοποιητική και ο κ. Χατζηελευθεριάδης εκτιμά πως δεν θα πέσει κάτω από 50 λεπτά επειδή υπάρχει ανταγωνισμός.

«Δεν στοχεύουμε μόνο στις επιδοτήσεις – Αυτοί που το έκαναν αυτό δεν ήταν αγρότες»

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης για την αύξηση του πλαφόν σημειώνοντας πως θα έπρεπε να συνυπολογιστεί το ενδεχόμενο της κακής χρονιάς: «Θα έπρεπε και με λιγότερα κιλά να παίρνουμε την συνδεδεμένη γιατί αν δεν πάει καλά ο καιρός την χάνουμε. Γενικά έχει αλλάξει η φιλοσοφία του αγρότη. Προσπαθούμε αυτά που καλλιεργούμε να παίρνουμε παραγωγή και δεν στοχεύουμε μόνο στις επιδοτήσεις. Αυτοί που το έκαναν αυτό στο παρελθόν και έπαιρναν επιστροφές ΦΠΑ και επιδοτήσεις οι περισσότερες δεν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά το είχαν σαν επιπλέον εισόδημα. Όμως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί και να ενοχοποιηθεί ο κλάδος των αγροτών κι αυτό είναι άδικο», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Εξαιρετικής ποιότητας ο φετινός καπνός της Ξάνθης PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2017 15:31
AddThis Social Bookmark Button

Αισιοδοξία στους καπνοπαραγωγούς όλης της Θράκης για πιθανή άνοδο των τιμών – Ταλανίζει ακόμη η υπόθεση με την Καπνική Μιχαηλίδη και τα χρέη 900.000 ευρώ προς τους παραγωγούς

Για μια από τις καλύτερες σοδειές των τελευταίων ετών κάνουν λόγο γεωπόνοι και καπνοκαλλιεργητές

kapnokalliergites

Ως μια από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων για την παραγωγή καπνού στην Ξάνθη και γενικότερα στην Θράκη περιγράφουν την φετινή οι καπνοκαλλιεργητές του νομού μας. Σε μια πόλη ιστορικά συνδεδεμένη με το προϊόν του καπνού, ένα τέτοιο γεγονός προκαλεί αισιοδοξία, παρότι αφορά πλέον σαφώς μικρότερο κομμάτι κατοίκων της περιοχής σε σχέση με το παρελθόν. Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Μιχάλη Πασχαλίδη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε για την ποσοτική, αλλά κυρίως για την ποιοτική αναβάθμιση του καπνού.

Μ. Πασχαλίδης: «Τα πρώτα ‘’χέρια’’ δίνουν μια αισιοδοξία για πιθανή άνοδο των τιμών κατά τι»

pasxalidis mixalisΗ περσινή χρονιά ήταν επίσης καλή για την περιοχή, σε αντίθεση με το 2015, όταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων οδήγησαν την ποιότητα του μπασμά χαμηλά, όπως και την τιμή του, που κυμάνθηκε γύρω στα 4,20 ευρώ το κιλό. «Φέτος, παρότι είμαστε ακόμη στην πώληση του ‘’πρώτου χεριού’’, ευελπιστούμε για ελαφρώς καλύτερες τιμές, λόγω της καλής ποιότητας, για τις οποίες όμως θα έχουμε σαφή εικόνα στα τέλη Οκτωβρίου, όταν τελειώσει και το τελευταίο ‘’χέρι’’», δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης. Όπως εξήγησε, τα ‘’πρώτα χέρια’’, η συγκομιδή των πρώτων φύλλων δηλαδή, ξεκινά από 2,5-3 ευρώ το κιλό, ενώ στα επόμενα ‘’χέρια’’ ανεβαίνει γύρω στα 4 ευρώ, για να φτάσει στο τελευταίο και καλύτερο ‘’χέρι’’ τα 7-8 ευρώ το κιλό. Η διάθεση των καπνών επαφίεται στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι στον νομό μας ανέρχονται περίπου σε 3.000 ενεργούς καπνοκαλλιεργητές. «Εμείς ως Ομάδα προσφέρουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες και παρακολουθούμε την παραγωγή και την διακίνηση μέσω των ελέγχων που γίνονται και μεσολαβούμε στις συμβάσεις που υπογράφονται με τους μεταποιητές, όπως προβλέπει και ο νόμος», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Οι περισσότεροι καπνοκαλλιεργητές δεν έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης, γι’ αυτό και η συλλογή και διάθεση γίνεται μέσα σε 3-4 φάσεις. Η τελική τιμή προκύπτει από τον μέσο όρο των τιμών του καπνού από την αρχή μέχρι το τέλος της συγκομιδής».

Στα δικαστήρια ακόμη η υπόθεση της Καπνικής Μιχαηλίδη με 900.000 ευρώ οφειλές στους καπνοκαλλιεργητές

kapna thrakis-emprosΩς γνωστόν, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής καπνόφυλλων απορροφάται τα τελευταία χρόνια από μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού στην Ελλάδα, όπως: η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), η Μισσιριάν, η Sokotap και μερικές μικρότερες, οι οποίες, αφού δημιουργήσουν τα χαρμάνια που τους ζητούνται, εξάγουν τον καπνό σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αμερική και χώρες της Ασίας. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 92% σχεδόν της ελληνικής παραγωγής καπνού προορίζεται για το εξωτερικό. «Οι έμποροι αγοράζουν απευθείας μετά την συγκομιδή κάθε ‘’χεριού’’, γιατί δεν θέλουν να χάσουν τους παραγωγούς και να πάνε σε κάποια άλλη εταιρεία. Η πίεση από τους αγοραστές τους είναι μεγάλη λόγω της ποιότητας των καπνών, τα οποία θέλουν οπωσδήποτε για τα χαρμάνια τους», τόνισε ο ίδιος. Την ίδια ώρα η υπόθεση των οφειλών της Καπνικής Μιχαηλίδη προς τους παραγωγούς δεν έχει λυθεί, παρά την θετική δικαστική απόφαση από τον Ιούνιο. Κάποια από τα καπνά που είχαν δοθεί επιστράφηκαν στους παραγωγούς, όχι όμως όλη η κυριότητα ή τα οφειλόμενα, καθώς εμπλέκονται και τράπεζες από τις οποίες η εταιρεία είχε πάρει δάνεια. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι η Ομάδα Καπνοπαραγωγών είχε προειδοποιήσει τους καλλιεργητές να μην προχωρήσουν σε συναλλαγή χωρίς εγγυητικές, ενώ ακόμη περιμένουν την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης υπέρ τους.

Μ. Πασχαλίδης: «Οι τιμές παραμένουν χαμηλά και δεν ελκύουν νέους καλλιεργητές»

kapna-emprosΠαρά την βελτιωμένη εικόνα στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής φέτος, οι καπνοκαλλιεργητές δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. «Η δουλειά και τα έξοδα που χρειάζονται για την παραγωγή καπνού δεν είναι ελκυστικά για νέους καλλιεργητές, ώστε να ανανεωθεί ο χώρος αυτής της παραδοσιακής καλλιέργειας για την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, για να συμπληρώσει: «Αν η τιμή του καπνού ήταν γύρω στα 6 ευρώ, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα καλό μεροκάματο. Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του καπνικού προϊόντος που φτάνει στους καταναλωτές είναι οι φόροι του κράτους. Όταν ένα πακέτο τσιγάρα έχει 4 ευρώ, τα 3 ευρώ σχεδόν είναι η φορολογία και από το υπόλοιπο 1 ευρώ θα κερδίσουν καλλιεργητές και μεταποιητές».

Τι ευνόησε την φετινή σοδειά

Η έλλειψη έντονων βροχοπτώσεων, δυνατών ανέμων και χαλαζόπτωσης συνετέλεσαν στο να έχουν οι καπνοκαλλιεργητές μια δυναμική χρονιά στην παραγωγή καπνού, ισάξια με πέρυσι και σαφώς καλύτερη από το 2015. Στις ευνοϊκές συνθήκες οι παραγωγοί και γεωπόνοι προσθέτουν τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και την απουσία βλαβερών για τα καπνά εντόμων, όπως η ψείρα και ο σκώρος. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η παραγωγή καπνού προέρχεται κυρίως από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης, όπου αποτελεί οικονομική διέξοδο και παραδοσιακή ενασχόληση, αλλά και από περιοχές του κάμπου της Ξάνθης, όπως το Σέλερο και η Γενισέα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

 
Σελίδα 1 από 50

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr