Greek English French German Turkish
Διαφήμιση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η ΣΑΣΟΕΕ δυναμικά στην διαμόρφωση αγροτικής πολιτικής PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 15:05
AddThis Social Bookmark Button

Με προτάσεις στην Βουλή για αγροτικά νομοσχέδια, η νέα συνεταιριστική οργάνωση θα μετέχει πλέον και στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων

Αλ. Κοντός: «Από τον Σεπτέμβριο θα μετέχουμε σε όλες τις διαχειριστικές επιτροπές της ΕΕ, ώστε να έχουμε πλέον ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής»

sasoee kontos

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) συνεδρίασε το Σάββατο 16 Ιουνίου στην Ξάνθη υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή της ΣΕΚΕ και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού. Ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν η λαθραία διακίνηση αγροτικών προϊόντων και η διαμόρφωση μιας νέας πρότασης νόμου για τους συνεταιρισμούς. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 40 περίπου συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων από όλη Ελλάδα. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε δεκτή η ενημέρωση από τον πρόεδρο ότι ο ΣΑΣΟΕΕ έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις COPA και COGECA, η οποία αναμένεται να εγκριθεί τον Σεπτέμβριο.

Νικήτας Πρίντζος: Προσπάθεια δημιουργικής σύμπραξης επ’ ωφελεία αγροτών και κτηνοτρόφων

sasoee synedriasiΜιλώντας στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου – ΕΒΟΛ, ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά μαζευτήκαμε εδώ στην Ξάνθη συνεταιριστές από όλη την Ελλάδα στην ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου μας κ. Κοντού, του πρώην υπουργού, όπου θα κάνουμε μια κουβέντα για τα μεγάλα προβλήματα τα οποία απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας και θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του δυνατού. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία έχει αντίκτυπο και στον αγροτικό κόσμο, και από εδώ, από την πατρίδα του κ. Κοντού αλλά και του εθνάρχη, θα έλεγα, του συνεταιριστικού κινήματος, Αλέξανδρου Μπαλτατζή, θα προσπαθήσουμε να συμπράξουμε δημιουργικά όλοι εμείς που είμαστε σ’ αυτό το μετερίζι για να βοηθήσουμε τον τόπο μας, να βοηθήσουμε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους». Στον τομέα της φοροδιαφυγής από την λαθραία διακίνηση αγροτικών προϊόντων τονίστηκε ότι ο ΣΑΣΟΕΕ θα συμβάλει ενεργά στην πάταξή της με παράλληλη πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα όποια χρήματα εισπράξει το υπουργείο ως ισοδύναμο για μείωση της φορολογίας των αγροτών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν τα 700 εκατ. ευρώ που χάνονται ετησίως από τα καπνικά προϊόντα και τα 350 εκατ. ευρώ από το τσίπουρο.

Αλ. Κοντός: «Όχι μόνο δεν υπάρχει αγροτική πολιτική, αλλά ούτε διαχείριση των προβλημάτων»

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέξανδρος Κοντός, σημείωσε, μιλώντας στο «Ε», ότι είναι μεγάλη η τιμή να υποδέχεται η Ξάνθη εξαιρετικούς συνεταιριστές από την Κρήτη έως τον Έβρο. Ευχαρίστησε, επίσης, τον αντιπρόεδρο κ. Πρίντζο για την φιλοξενία του Συνδέσμου τον προηγούμενο μήνα στον Βόλο, χαρακτηρίζοντας την ΕΒΟΛ ένα πραγματικό κόσμημα για το συνεταιριστικό κίνημα. Σε δηλώσεις του αναφορικά με το τι έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΑΣΟΕΕ, ο κ. Κοντός ανέφερε: «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς εκείνο που βλέπουμε είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αγροτική πολιτική, αλλά δεν γίνεται καν διαχείριση των προβλημάτων. Εμείς λοιπόν σαν ΣΑΣΟΕΕ μπαίνουμε στα προβλήματα, παλεύουμε για τα προβλήματα. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με την κα Γεννηματά και με την ΝΔ, κάναμε γνωστό τον ρόλο του ΣΑΣΟΕΕ, μας ζήτησαν να είμαστε σύμβουλοί τους και μας καλούν ήδη στην Βουλή και καταθέτουμε τις απόψεις μας για όλα τα θέματα και τα νομοσχέδια που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα. Σήμερα, μάλιστα, αποφασίσαμε με πρόταση του κ. Πρίντζου να συστήσουμε ομάδες για να διαμορφώσουμε αγροτική πολιτική για το μέλλον. Όχι μόνο να δώσουμε λύση στα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά να σχεδιάσουμε το μέλλον του αγροτικού τομέα στην πατρίδα μας. Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό να βλέπεις ανθρώπους από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη να κάθονται σε ένα τραπέζι και να μιλούν εποικοδομητικά για το αύριο της ελληνικής υπαίθρου».

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων για τον ΣΑΣΟΕΕ

Με την σταδιακή αποδυνάμωση της ΠΑΣΕΓΕΣ τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ουσιαστική δυνατότητα εκπροσώπησης και παρέμβασης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις για τους Έλληνες αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Κάνοντας την αρχή λίγες μέρες πριν η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, άνοιξε τον δρόμο ώστε να σταματήσει η μακρά περίοδος απουσίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Ο κ. Κοντός ενημέρωσε το Σώμα ότι θα είναι συμφερότερη για τον ΣΑΣΟΕΕ η συνεργασία με την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, καθώς θα μοιράζονται τα έξοδα συμμετοχής στην Copa – Cogeca, όπως πράττουν άλλες χώρες, και ταυτόχρονα θα έχουν δυναμικότερη παρουσία. Χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός δήλωσε επ’ αυτού: «Ο ΣΑΣΣΟΕ έχει κάνει ήδη αίτηση να μπει στην Copa – Cogeca που είναι το κορυφαίο ευρωπαϊκό, συνεταιριστικό όργανο. Τον Σεπτέμβριο πιστεύω ότι θα είμαστε μέλη με εκπροσώπους μας να μετέχουν σε όλες τις διαχειριστικές επιτροπές που υπάρχουν στην ΕΕ, έτσι ώστε να έχουμε πλέον ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής, που έχει άμεση σχέση με την χώρα μας. Ας μην ξεχνούμε ότι κάθε χρόνο 2 δισ. ευρώ για ενισχύσεις αγροτών έρχονται από την Ευρώπη, ενώ 5 δισ. ευρώ για την πενταετία έχει ο δεύτερος πυλώνας της κοινής αγροτικής πολιτικής».

Ο ΣΑΣΟΕΕ θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις του στην περιφέρεια, όπως έχει αποφασιστεί, με επόμενη αυτή στον Βελβεντό στην Μακεδονία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

 
Εγκρίθηκε η εισαγωγή των μετοχών της Sunlight στο Χρηματιστήριο PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Ιούνιος 2017 14:30
AddThis Social Bookmark Button

Λαμπρές οι προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία- διαμάντι της Ξάνθης

SUNLIGHT -empros

Έχοντας καταγράψει στην περυσινή οικονομική χρήση ένα διπλό ρεκόρ, αφού πέραν των υψηλότερων πωλήσεων στην 25ετή ιστορία της, ο όγκος παραγωγής έσπασε το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας), αύξηση 21%, η "Συστήματα Sunlight” προχωρά σε δημόσια προσφορά, με καταβολή μετρητών και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, των ομολογιών που θα εκδώσει.

Η Sunlight συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων "παικτών" διεθνώς σε μπαταρίες βιομηχανικής χρήσης παγκοσμίως, υπ' αριθμόν 2 σε μπαταρίες αμυντικής χρήσης προηγμένης τεχνολογίας παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος διανομέας των καταναλωτικών μπαταριών TOSHIBΑ στον κόσμο.

Μέσω του εταιρικού ομολόγου επιδιώκει τη συγκέντρωση ποσού έως 50 εκατ.ευρώ, με τη δημόσια προσφορά έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14-16 Ιουνίου. Ισχυρό πλεονέκτημα της Sunlight που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο, είναι ο έντονα εξαγωγικός της προσανατολισμός, με παρουσία σε πάνω από 100 χώρες. Το 84% των πωλήσεών της αφορά σε εξαγωγές της παραγωγής του εργοστασίου στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης. Πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις 153,89 εκατ. (+16%) και λειτουργικό αποτέλεσμα 11,1 εκατ.ευρώ (+81%).

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο και σύμφωνα με την πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό, οι ομολογίες της εταιρείας θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Οργανωμένης Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η Συστήματα Sunlight δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, μια αγορά στιβαρή και σταθερά αναπτυσσόμενη με μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Υπάρχει, δηλαδή, πολύ μεγάλο εύρος ανάπτυξης για εταιρείας του κλάδου σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική, η Ασία που υπάρχουν υψηλές ενεργειακά απαιτήσεις. Επιπλέον, η ανάπτυξη των ΑΠΕ διεθνώς αποτελεί ένα ακόμη πεδίο όπου η Sunlight διαβλέπει ως παραγωγός βιομηχανικών μπαταριών, καθώς η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ πρέπει να αποθηκεύεται ώστε να είναι διαθέσιμη όταν ο χρήστης επιθυμεί. Μέσα σε αυτή την αγορά η Συστήματα Sunlight τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να αυξήσει το μερίδιό της και να ενισχύσει τα μεγέθη της.

Η ύπαρξη του ομίλου Γερμανός, μέλος του οποίου είναι η Συστήματα Sunlight, λειτουργεί ως ομπρέλα για την εταιρεία, αναφέρει η διοίκηση. Η Olympia Group (μέτοχος με 84,54%) συνολικά στηρίζει τη Sunlight που αποτελεί το παραδοσιακό "DNA” του ιδρυτή και βασικού μετόχου Πάνου Γερμανού, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα στον κλάδο των μπαταριών. Ακόμη πιο βασικό όμως είναι ότι ο Π. Γερμανός και η ομάδα του έχουν υλοποιήσει σημαντικό αριθμό συναλλαγών με συνεπενδυτές, είτε το ευρύ επενδυτικό κοινό, είτε πιο επίλεκτα σχήματα και όλοι ιστορικά έχουν καταγράψει υπεραξίες.

Η εταιρεία στοχεύει στην συγκέντρωση ποσού έως 50 εκατ. ευρώ από την έκδοση του εταιρικού ομολόγου, το οποίο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού, συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ, της Συστήματα Sunlight και της Sunlight Recycling. Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις της εταιρείας, στις οποίες περιλαμβάνεται η ίδρυση δύο θυγατρικών στο εξωτερικό, ενώ μέρος των κεφαλαίων θα παραμείνουν ως διαθέσιμα για μελλοντικές κινήσεις.

 
«Καμπανάκι» για το κρούσμα ευλογιάς στην ευρωπαϊκή Τουρκία PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 09 Ιούνιος 2017 14:10
AddThis Social Bookmark Button

Σε επαγρύπνηση για ύποπτα συμπτώματα και τήρηση των μέτρων ασφαλείας στις εκμεταλλεύσεις καλεί η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΑΜΘ

Κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων δημιουργείται Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης 10 χιλιομέτρων. Συντονισμός για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της επιζωοτίας των προηγούμενων ετών

aigoprovata856

Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος Ευλογιάς των προβάτων στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, σε απόσταση μόλις 14km από τα σύνορα της Π.Ε Έβρου και έχοντας υπόψη τις καταστροφικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και την οικονομία της περιοχής της προηγούμενης επιζωοτίας (έτη 2013 έως 2015), η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΑΜΘ καλεί τους κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκομένους να ενεργοποιηθούν λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα και να έχουν αυξημένη προσοχή για ύποπτα συμπτώματα.

Ι. Ύποπτα Συμπτώματα

1.Δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια), στην επιφάνεια του θώρακα, της κοιλιάς, στις μασχάλες, κάτω από την ουρά καθώς στο πρόσωπο και στο στόμα

2. Άνοδος θερμοκρασίας (μέχρι 40ο C) και επιδείνωση της γενικής κατάστασης του ζώου .

ΙΙ. Μέτρα Βιοασφάλειας στις Εκμεταλλεύσεις

1.Να αποφεύγεται ή και να απαγορεύεται η είσοδος στην εκτροφή ατόμων, οχημάτων και εργαλείων ξένων προς την εκμετάλλευση, ιδιαίτερα αν προέρχονται από άλλη εκμετάλλευση αιγοπροβάτων η συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Τουρκία.

2.Τα οχήματα των γαλακτοβιομηχανιών που περισυλλέγουν τα γάλα, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά φορητή συσκευή απολύμανσης (όχι μικρότερη των 10-12 λίτρων) και να απολυμαίνουν τα βυτιοφόρα οχήματα κάθε φορά που εισέρχονται και εξέρχονται από μια εκμετάλλευση αιγοπροβάτων.

3.Προτείνεται η κατασκευή απολυμαντικής τάφρου και η τοποθέτηση μόνιμης ψεκαστικής συσκευής στην είσοδο της εκμετάλλευσης, εάν αυτό είναι εφικτό.

4.Τα οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων απαγορεύεται να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις, σταθμεύουν μακριά από αυτές και ο κτηνοτρόφος μεταφέρει με το δικό του όχημα στο σημείο φόρτωσης τα ζώα που πρόκειται να πουληθούν.

5. Οι Κτηνίατροι , οι κάτοχοι και οι εργάτες των εκμεταλλεύσεων που επισκέπτονται την εκτροφή χρησιμοποιούν υποχρεωτικά φόρμες, ποδονάρια, γάντια μιας χρήσης, μέσα απολύμανσης των οχημάτων και λοιπών υλικών,

6.Επίσκεψη Κτηνιάτρου σε ύποπτη εκμετάλλευση σημαίνει την διακοπή της διερεύνησης από μέρους του Κάθε εμφάνιση

7.Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων ειδοποιούνται άμεσα οι τοπικές Κτηνιατρικές αρχές.

ΙΙΙ. Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης

Στην Π.Ε Έβρου δημιουργείται κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων, Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης, πλάτους 10km, στην οποία ισχύουν τα ακόλουθα:

1.Καταγραφή των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και του πληθυσμού τους

2.Εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία κλινική εξέταση των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων ανάλογα με τον κίνδυνο

3.Όλα τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν από την «Ζώνη» προς άλλες περιοχές της Π.Ε Έβρου, της Περιφέρειας ή της χώρας θα πρέπει πρώτα να εξετάζονται κλινικά και αφού αποκλείεται κάθε υπόνοια παρουσίας της Ευλογιάς, εκδίδεται το σχετικό έγγραφο κυκλοφορίας

4.Απαγορεύεται η βόσκηση σε βοσκοτόπους πλησίον του ποταμού Έβρου

IV. Γενικές Πληροφορίες

1.Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

2.Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα , κρέας κλπ) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται την συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ) που βέβαια δεν αφορά την προστασία από την Ευλογιά, αλλά από νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο (Μελιταίος, Φυματίωση, κ.λ.π,)

3.Παρακαλείται το κοινό να αποφεύγει τυχόν επισκέψεις   σε αιγοπροβατοτροφικές μονάδες την περίοδο αυτή.

Τέλος υπενθυμίζεται για άλλη μια φορά πως η αντιμετώπιση της Ευλογιάς δεν είναι μόνο θέμα των Τμημάτων Κτηνιατρικής αλλά του συνόλου των Κτηνοτρόφων, Υπηρεσιών και φορέων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., όπως Δήμοι. Υπηρεσίες, Αστυνομία, Πυροσβεστική κλπ, και πως η έγκαιρη και από κάθε άποψη πλήρης προετοιμασία και η συνδρομή όλων είναι προϋπόθεση για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στην περιοχή ή την αντιμετώπισή του εάν αυτό εμφανιστεί

 
Ελαφρύτερο το …κρασί από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 30 Μάιος 2017 14:53
AddThis Social Bookmark Button

Δέσμευση Αποστόλου στην ημερίδα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας ότι εντός του έτους θα καταργηθεί ο ΕΦΚ - Ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης των οινοπαραγωγών

Έφερε προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατία και αύξηση του λαθρεμπορίου . Μιλούν δύο οινοπαραγωγοί του νομού μας

krasi

«Κέρασμα» στους οινοπαραγωγούς επεφύλασσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Μιλώντας προχθές σε ημερίδα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας διαβεβαίωσε ότι εντός του έτους θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, μέτρο φοροεισπρακτικό που εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο του 2016 και έχει δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στον κλάδο των οινοπαραγωγών και όχι μόνο οικονομικής φύσης.

Δέσμευση Αποστόλου για κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο κρασί

«Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλανε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Αποστόλου.

Προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατία και αύξηση του λαθρεμπορίου έφερε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωση στο κρασί

«Περιμένουμε να το δούμε πρώτα…», απαντά ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, οινοπαραγωγός – οινοποιός των Οίνων «Κτήμα Βουρβουκέλη», εκφράζοντας τη δυσπιστία του δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται από την κυβέρνηση αυτό. Όπως ανέφερε αυτός ο Φόρος πέρα από την οικονομική επιβάρυνση στον κλάδο, έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας, τον έχει επιβαρύνει με απίστευτη γραφειοκρατία κατά την είσπραξή του, ενώ έχει δημιουργήσει συνθήκες αύξησης του λαθρεμπορίου στο κρασί: «Κάθε μήνα πληρώνουμε ΦΠΑ πωλήσεων συν το φόρο εφάπαξ. Επιπλέον υποχρεωθήκαμε να ενταχθούμε στο σύστημα της φορολογικής αποθήκης και κάθε μήνα απασχολούμε το προσωπικό μας για να μετράμε τα αποθεματικά μας και τις πωλήσεις μας ώστε να κάνουμε τη δήλωση και αν γίνει το παραμικρό λάθος, μας επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα. Ο Ειδικός φόρος και το σύστημα αυτό μας έχει βάλει σε μεγάλους μπελάδες, ο κλάδος μας στενάζει και πολλοί νέοι που ήθελαν να ασχοληθούν με την οινοπαραγωγή αποθαρρύνονται. Παράλληλα ο φόρος που μας επιβλήθηκε και ανέρχεται σε 20 λεπτά ανά λίτρο συν το ΦΠΑ και ο οποίος μετακυλίεται τελικά στον πελάτη προκάλεσε και αύξηση του λαθρεμπορίου. Να πωλείται δηλαδή χύμα κρασί και τσίπουρο», επισημαίνει οκ. Βουρβουκέλης.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οινοπαραγωγός Ναπολέων Σγουρίδης των «Οίνων Σγουρίδη»: «Είναι αυτονόητο ότι χαιρετίζουμε την κατάργηση του ΕΦΚ που μας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και έχει δυσκολέψει πολύ τη δουλειά των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Ιδιαιτέρως αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα οι οινοπαραγωγοί που είναι εκτός του καθεστώτος φορολογικής αποθήκης», συμπληρώνει ο κ. Σγουρίδης.

Πρόγραμμα ενίσχυσης των οινοπαραγωγών

Εκτός από την κατάργηση του ΕΦΚ ο υπουργός κ. Αποστόλου εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της αμπελοκαλλιέργειας επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω:

α) της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού

β) της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και

γ) της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

Η οικονομική ενίσχυση για κάποιον που κάνει όλες τις δράσεις (εκρίζωση- επαναφύτευση - βελτίωση τεχνικών διαχείρισης) ξεκινάει από 1.262 € /στρ και φτάνει έως 1.846 € /στρ.

Πέραν των παραπάνω, ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα ή ειδικά προγράμματα προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες έρχονται να συμβάλλουν τα μέγιστα ως μοχλός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις προάγεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός των ελληνικών οίνων, δημιουργούνται νέες διέξοδοι σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική παραγωγή και η εθνική οικονομία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Κομμένο το μέλι ακακίας στο Δασοχώρι PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 30 Μάιος 2017 14:52
AddThis Social Bookmark Button

Το Δασαρχείο Καβάλας κάνει υλοτόμηση των ακακιών της περιοχής . Διαμαρτύρονται οι μελισσοκόμοι

«Είναι ακακίες και λεύκες του δημοσίου και υλοτομούνται υπέρ του δημοσίου», απαντά η προϊσταμένη του Δασαρχείου Καβάλας

kypseles

Σε αναστάτωση βρίσκεται ο …πρωτογενής τομέας της περιοχής Δασοχωρίου του δήμου Τοπείρου. Δεν διαμαρτύρονται μόνο οι αγρότες από την καταστροφή των καλλιεργειών τους που προκαλούν οι ένοικοι του Μεγάλου Δάσους, τα αγριογούρουνα, τώρα εξηγέρθησαν και οι μελισσοκόμοι που έχουν τοποθετήσει τις κυψέλες τους στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως κοντά σε ακακίες. Μόνο που η «εξέγερση» των μελισσοκόμων δεν στρέφεται κατά των αγριογούρουνων αλλά κατά του Δασαρχείου Καβάλας, επειδή υλοτομεί τις ακακίες στερώντας από τροφή τις μέλισσες και από αυτούς… μέλι!

Διαμαρτύρονται οι μελισσοκόμοι του Δασοχωρίου για την υλοτόμηση των ακακιών από το Δασαρχείο Καβάλας

Να σημειώσουμε ότι πολλοί μελισσοκόμοι της περιοχής έχουν τοποθετήσει τις κυψέλες τους σε χωράφια με ακακίες και σε πολλές περιπτώσεις μακριά από τον δρόμο. Την διαχείριση της περιοχής του Δασοχωρίου όπου βρίσκεται τμήμα του Μεγάλου Δάσους έχει το Δασαρχείο Καβάλας, που υλοποιεί διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με τους δήμους Τοπείρου και Νέστου. Υπενθυμίζουμε ότι η ευρύτερη περιοχή και από την άλλη πλευρά του Νέστου είναι προστατευόμενη  από διεθνείς συνθήκες, όπως η συνθήκη Ραμσάρ και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Ευρώπης

Γιατί κόβουν τις ακακίες;

Το «Ε» απευθύνθηκε στο Δασαρχείο Καβάλας και στην Προϊσταμένη κα Ζωή Γεωργούση – Σαββίδη προκειμένου να έχει μια απάντηση για τους μελισσοκόμους που διαμαρτύρονται. Η κα Γεωργούση αφού επεσήμανε ότι οι μελισσοκόμοι δεν έχουν έγκριση από το Δασαρχείο Καβάλας για την τοποθέτηση των κυψελών τους στην περιοχή συμπλήρωσε πως το Δασαρχείο προχωρεί στην υλοτόμηση των ακακιών με βάση της Διαχειριστική μελέτη 10ετούς διάρκειας που προβλέπει την υλοτομία ακακιών και λευκών που φυτεύτηκαν από το ελληνικό δημόσιο και υλοτομούνται για να αποφέρουν έσοδα σ΄ αυτό. Ειδικότερα όπως είπε η κα Γεωργούση αυτές οι ακακίες έχουν φυτευτεί από εργάτες που προσέλαβε το ελληνικό δημόσιο πριν 25 χρόνια με σκοπό να αποφέρουν έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Το ίδιο συνέβη και με τις λεύκες και αυτό το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια – όπως είπε η κα Γεωργούση – δεν υφίσταται λόγος διαμαρτυρία των μελισσοκόμων που συν τοις άλλοις είναι και παράνομοι.Σ΄ ότι αφορά το θέμα με τα αγριογούρουνα η κα Γεωργούση σημείωσε ότι απαιτείται Διαχειριστική μελέτη για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει αύξηση του πληθυσμού τους και στη συνέχεια το υπουργείο να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα. Πρόσθεσε δε ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους αγρότες της περιοχής από τέτοιου είδους καταστροφές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Σελίδα 1 από 47

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr