Greek English French German Turkish
Διαφήμιση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μια Ομοσπονδία Αγροτών – Κτηνοτρόφων ΑΜΘ γεννιέται PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017 17:27
AddThis Social Bookmark Button

Ελήφθη απόφαση να ξεκινήσουν διαδικασίες σύστασης Ενώσεων ανά περιφερειακές Ενότητες και διενέργεια εκλογών στις υφιστάμενες

Δόθηκε το χρονικό περιθώριο του ενός μηνός. «Στα σκαριά» 3 Αγροτοκτηνοτροφικές Ενώσεις για τον νομό μας. Σε Άβδηρα – Ξάνθη - Τόπειρο

agrotes

Δύο θέματα έθεσαν στο τραπέζι και μία σημαντική απόφαση που προδιαγράφει τις επόμενες κινήσεις τους έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιφέρειας, που συναντήθηκαν και πάλι την Τετάρτη το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Τι θα πουν στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο

Το ένα θέμα αφορούσε ένα πλάνο σχεδιασμού εν’ αναμονή της πρόσκλησης για το έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο που πρόκειται να συνέλθει, ένα αίτημά τους που αποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κατά το πρόσφατο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Κυρίως αυτό που θα επιδιώξουν οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι να ενημερώσουν αφ’ ενός για τα αιτήματά τους, κυρίως για το ασφαλιστικό και φορολογικό και να πείσουν τους περιφερειακούς συμβούλους για το δίκιο τους, ζητώντας τους να συνδράμουν ασκώντας πιέσεις στα κέντρα αποφάσεων ώστε να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό θα ζητήσουν την παρουσία όλων των βουλευτών της περιφέρειας στο περιφερειακό συμβούλιο και ει δυνατό και την παρουσία εκπρόσωπων από τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση και να ενημερωθούν άπαντες για την κατάσταση των αγορών και των κτηνοτρόφων καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα τους. Για τον καλύτερο συντονισμό σχηματίστηκε μια 11μελής συντονιστική επιτροπή με 2 εκπροσώπους (1 αγρότη – 1 κτηνοτρόφο) από κάθε περιφερειακή ενότητα. Από την Ξάνθη στο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν οι κύριοι Δαλάτσης από τους αγρότες και Λουκμακιάς από τους κτηνοτρόφους.

Ξεκινά η διαδικασία σύστασης Ομοσπονδίας Αγροτών – Κτηνοτρόφων ΑΜΘ

Από τις περσινές κινητοποιήσεις η ίδρυση μιας Ομοσπονδίας Αγροτών και Κτηνοτρόφων στην περιφέρεια ΑΜΘ, σ’ ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, θεσμοθετημένο και με θεσμικό ρόλο που θα ενώσει όλο τον πρωτογενή τομέα της περιφέρειας και θα δώσει δύναμη και φωνή, αποτελούσε στόχο. Απ’ την σύσκεψη της Τετάρτης όμως αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» να κινηθούν οι διαδικασίες που προαπαιτούνται για την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Κι αυτές δεν είναι άλλες από την σύσταση της κρίσιμης μάζας σε πρωτοβάθμια βάση, 12 συλλόγων, των συλλόγων δηλαδή που απαιτούνται για την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας.

Ένας μήνας περιθώριο για την σύσταση συλλόγων

Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να δοθεί το χρονικό περιθώριο του ενός μηνός ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση συλλόγων ή στην διενέργεια εκλογών στους ήδη υφιστάμενους με εκλογή και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία. Ο υπεύθυνος που εκπροσωπεί άτυπα την Ομοσπονδία πρόεδρος του στου συλλόγου αγροτών Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο αριθμός των συλλόγων θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 12 καθώς ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας που θα προασπίζει τα συμφέροντα των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην ΑΜΘ. Κι αυτή η κοινή πεποίθηση οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση.

«Στα σκαριά» 3 Αγροτοκτηνοτροφικές Ενώσεις για τον νομό μας

Αγώνα δρόμου ξεκινούν οι αγρότες του νομού για να ιδρύσουν τις πρωτοβάθμιες Αγροτοκτηνοτροφικές Ενώσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται να ιδρυθούν στον δήμο Αβδήρων μετά από πρωτοβουλία του αγρότη Φώτη Σταυρακάρα και στον δήμο Ξάνθης με πρωτοβουλία του Στράτου Λαχανά. Στον δήμο Τοπείρου που ήδη υπάρχει και στην οποία πρόεδρος είναι ο Κώστας Δαλάτσης θα διενεργηθούν εκλογές για να εκλεγεί νέος πρόεδρος καθώς ο κ. Δαλάτσης εξέφρασε την επιθυμία να δώσει τόπο στους νεώτερους αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία.

Δαλάτσης: «Βάλαμε τα θεμέλια για μια Ομοσπονδία….»

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Δαλάτσης σημείωσε: «Βάλαμε τα θεμέλια για μια Ομοσπονδία. Αυτό αποτελούσε ζητούμενο για μας. Να αφήσουμε κάτι στους νεώτερους που πρέπει να πάρουν την σκυτάλη. Από τότε που διαλύθηκαν η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ όλοι οι αγρότες είμαστε σκόρπιο βασίλειο. Υπάρχουν παντού άτυπα όργανα αλλά πουθενά ένα θεσμοθετημένο με την ευθύνη και το κύρος ενός θεσμικού φορέα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε για την περιφέρειά μας και ίσως να γίνει η αρχή για να ξεκινήσει από εδώ μια Πανελλήνια Ομοσπονδία, ένα ισχυρό αγροτικό συνδικάτο που θα μας ενώσει όλους αγρότες και κτηνοτρόφους», τόνισε ο κ. Δαλάτσης. Σημείωσε πως το κλίμα είναι πολύ καλό και ενωτικό και πως οτιδήποτε αντίθετο ειπώθηκε οφείλεται σε παρεξήγηση που λύθηκε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Σε «κλεφτοπόλεμο» χωρίς ενότητα οι αγρότες PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2017 15:36
AddThis Social Bookmark Button

Άνοιξαν τα διόδια της Μουσθένης για δύο ώρες και ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή την Παρασκευή αγρότες της άτυπης Ομοσπονδίας ΑΜΘ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού ετοιμάζουν οι αγρότες της Farmers union Δράμας. Μιλά στο «Ε» ο Χ. Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών

moystheni

Το’ παν και το’ καναν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ και άνοιξαν τα διόδια της Μουσθένης επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων για δύο περίπου ώρες και συγκεκριμένα απ τις 12.30 έως της 2.30 μ.μ. Οι αγρότες δεν παρέταξαν τρακτέρ ούτε έστησαν μπλόκα όπως κάνουν αλλού άλλοι συνάδελφοί τους αλλά πήγαν με τα αυτοκίνητά τους στα διόδια και άνοιξαν τις μπάρες αφού προηγουμένως ενημέρωσαν τους υπαλλήλους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων Κομοτηνής Καβάλας, Νέστου και Ξάνθης.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια την Παρασκευή από τους αγρότες της ΑΜΘ

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Καβάλας και υπεύθυνος της άτυπης Ομοσπονδίας αγροτοκτηνοτρόφων ΑΜΘ κ. Θέμης Καλπακίδης οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με την παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή. Συγκεκριμένα οι αγροτικοί-κτηνοτροφικοί σύλλογοι θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Παρασκευής, στην Κομοτηνή και στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας για τα μέτρα της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή όταν θα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού ετοιμάζουν οι αγρότες της Farmers union Δράμας

Κι ενώ οι αγρότες που συντάσσονται με την Ομοσπονδία – που ωστόσο δεν έχει ιδρυθεί – επιλέγουν αυτή την μορφή κινητοποιήσεων, ο αγρότης από τη Δράμα, Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων καθώς και της Ένωσης Farmers union με έδρα το Φωτολίβος της Δράμας, μαζεύουν υπογραφές ώστε να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ασφαλιστικού νόμου. Ο κ. Γκόντιας μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας: «Φέτος αποφασίσαμε να μην κλείνουμε δρόμους αλλά ν’ ανοίξουμε νέους δρόμους. Έχοντας εξαντλήσει κάθε μορφή κινητοποίησης προχωράμε ένα βήμα παραπέρα. Έτσι θα καταθέσουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ασφαλιστικού νόμου. Ήδη η δικηγόρος μας ετοιμάζει την προσφυγή και βρισκόμαστε στο στάδιο συγκέντρωσης υπογραφών από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που επιθυμούν να συμμετέχουν. Τους καλούμε όλους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια γιατί όλοι πρέπει να δώσουμε αγώνα για να επιβιώσει ο πρωτογενής τομέας., που πλήττεται από το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», επισημαίνει ο κ. Γκόντιας. Προσθέτει δε πως το επόμενο βήμα θα είναι η συνεργασία με Ευρωπαίους αγρότες σε κοινά θέματα.

Κάλεσμα σ’ όλους τους αγρότες να υπογράψουν την προσφυγή

Ο κ. Γκόντιας επικρότησε την κίνηση των αγροτών της Ομοσπονδίας ΑΜΘ να ανοίξει τα διόδια της Μουσθένης και επέκρινε την στάση των μπλόκων του κ. Μπούτα που κλείνουν του δρόμους. Απηύθυνε δε κάλεσμα στον κ. Καλπακίδη και στους αγρότες της Ομοσπονδίας της ΑΜΘ να υπογράψουν την προσφυγή στο ΣτΕ. Σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην σελίδα "Farmers Union" αναφέρεται: Στα πλαίσια της διαφορετικότητας των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, έχοντας ως γνώμονα την νέα εποχή που ξεκινά με την εφαρμογή των επαχθών νομοθετημάτων ασφαλιστικό- φορολογικό που θα σημάνει την πλήρη διάλυση της παραγωγικής βάσης στη χώρα, εξαντλούμε κάθε μορφή αγώνα και κάθε έννομο δικαίωμα που ως ελεύθεροι πολίτες μας παρέχει αυτό το σύνταγμα του κράτους.Καταγγέλλοντας αρχικώς πως κανείς πολιτικά δεν νομιμοποιείται ως ηγεσία-υπουργείο στη συνείδηση και στα μάτια κάθε αγρότη με την εφαρμογή των καταστροφικών αυτών νομοσχεδίων προχωράμε στο επόμενο βήμα και εμείς ως τάξη. Καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το ασφαλιστικό.Επιτέλους σε αυτό τον αγώνα οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί, το οφείλουμε στα παιδιά μας, τους εαυτούς μας, στη δουλειά μας στην πατρίδα μας. Η αρχή έγινε. Σας περιμένουμε όλους.».

Διαιρεμένοι οι αγρότες. Δεν έχουν καταλάβει ότι η «Ισχύς εν τη ενώσει»;

Κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία Γκόντια που προσυπογράφουν και 15 ακόμη συνάδελφοι του κ. Καλπακίδη τόνισε πως γνωρίζει για την προσφυγή ωστόσο δεν γνωρίζει για την "Farmers Union" . Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν θα προσυπογράψει την προσφυγή. Αυτό είναι ενδεικτικό και της λειτουργίας των αγροτικών οργανώσεων που χαρακτηρίζεται από την διαίρεση και όχι την πρόσθεση ώστε να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα η προσπάθεια. Κάθε ένας αγροτοπατέρας παίρνει κάποιους μαζί του στήνει ένα μπλόκο ή μια ένωση ή μια ομοσπονδία και επιλέγει την μορφή κινητοποίησης. Προφανώς δεν έχουν κατανοήσει ότι η : «Ισχύς εν τη ενώσει», όπως και το: «Διαίρει και βασίλευε»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 
Δεν …μπλοκάρονται οι αγρότες της ΑΜ-Θ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 15:31
AddThis Social Bookmark Button

Στην καθοριστική σύσκεψη της Παρασκευής αποφάσισαν …νέα σύσκεψη και κίνηση διαμαρτυρίας την Τετάρτη αν συναινέσουν τα Δ.Σ. των συλλόγων

Συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων της περιφέρειας. Πρόθεση για ίδρυση Ομοσπονδίας Αγροτών ΑΜ-Θ

agrotes

Με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους οι αγρότες της ΑΜ-Θ τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκφράζοντας διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα ως προς το να μπουν κι αυτοί στον …χορό, καθώς έκδηλη είναι η αμφισβήτηση ως προς την αποτελεσματικότητά τους έχοντας νωπή την ανάμνηση των περσινών, που θεωρούν ως «αποτυχημένες»! Παρότι θεωρούνταν καθοριστική η συνάντηση της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, που συγκέντρωσε εκπρόσωπους αγροτικών συλλόγων απ’ άκρου εις άκρον της περιφέρειας ωστόσο ..λευκός καπνός δεν βγήκε.

Μεγάλη συμμετοχή από αγροτικούς συλλόγους της ΑΜ-Θ

Μαραθώνια ήταν η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των αγροτών καθώς ξεκίνησε στις 8 μ.μ. και ολοκληρώθηκε περίπου στις 12.30. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Διδυμοτείχου, Κομοτηνής, Δράμας, Νευροκοπίου, Νέστου, Παγγαίου, Καβάλας, κι από τον νομό μας αγρότες από Άβδηρα, Κεσσάνη, Λάγος ,ενώ απών ήταν –για ανειλημμένες υποχρεώσεις όπως μας διαβεβαίωσε-ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης. Συντονιστής της συνεδρίασης ήταν ο υπεύθυνος της άτυπης Ομοσπονδίας Αγροτών ΑΜ-Θ κ. Θέμης Καλπακίδης, ο οποίος και έθεσε όλα τα θέματα προς συζήτηση με κυρίαρχο το ερώτημα: «Εμείς τι κάνουμε;»!

Αποφασίστηκε νέα σύσκεψη την Παρασκευή και κίνηση διαμαρτυρίας την Τετάρτη

Τοποθετήθηκαν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι. Υπήρξαν διάφορες απόψεις ωστόσο η συνισταμένη έτεινε προς το να: «περιμένουμε…», «να κάνουμε ακόμη μια συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή, να συνεκτιμήσουμε τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουμε τις κινήσεις μας». Ωστόσο ως …πρόγευση αποφασίστηκε μια κίνηση διαμαρτυρίας την προσεχή Τετάρτη αλλά ως προς την μορφή της εκφράστηκε επιφυλακτικότητα έως ότου αποφασίσουν τα Δ.Σ. των συλλόγων.

kalpakidisΘ. Καλπακίδης «Δεν θέλουμε να πέσουμε ξανά στην παγίδα…»

Όπως ανέφερε ο κ. Καλπακίδης μετά το πέρας της σύσκεψης οι αγρότες της ΑΜ-Θ έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ωστόσο προβληματίζονται ως προς την αποτελεσματικότητα που θα έχει να κλείσουν τους δρόμους: «Δεν θέλουμε να πέσουμε και πάλι στην παγίδα όπως πέρσι που κάποιοι μας είπαν ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πάλι φέτος στήνουν μπλόκα. Θέλουμε ότι κάνουμε να έχει αποτέλεσμα...», λέει ο κ. Καλπακίδης συνοψίζοντας το συμπέρασμα της σύσκεψης.

Αγρότης από Κεσσάνη: «Δεν βγαίνουμε…»

Πέραν αυτών ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεμονωμένες απόψεις αγροτών που κατέγραψε το «Ε» στο περιθώριο της σύσκεψης και εστιάζουν την ουσία του προβλήματος. Ενδεικτική είναι η άποψη νέου αγρότη από την Κεσσάνη ο οποίος εξέθεσε με απλότητα και με απόλυτη σαφήνεια τι είναι αυτό που οδηγεί τους αγρότες στους δρόμους: «Δεν βγαίνουμε… φέτος πουλήσαμε καλαμπόκι 15 λεπτά… οι συμβατικές καλλιέργειες είναι πεθαμένες… είπαμε να κάνουμε καινοτόμες καλλιέργειες να μπούμε σε προγράμματα …δανειστήκαμε από εδώ κι εκεί να βάλλουμε την ίδια συμμετοχή και να μπούμε σε πρόγραμμα αλλά πρέπει να περιμένουμε 3 χρόνια για να πάρουμε την επιδότηση από το πρόγραμμα και στο μεταξύ τα έξοδα τρέχουν και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Είμαστε σε απόγνωση, τι να πούμε για το ασφαλιστικό και τους φόρους που μας βάζουν να πληρώσουμε… αναγνωρίζουμε ότι και οι άλλοι κλάδοι φορολογούνται άγρια κι αυτό που θέλουμε είναι όλοι μαζί να αντιδράσουμε… να έχουμε μαζί μας όλους τους επαγγελματίες που επίσης έχουν υψηλή φορολόγηση». «Μόνο αν κόψουμε την Ελλάδα στα τέσσερα θα έχουμε αποτέλεσμα», είναι η άποψη αγρότη που θεωρεί ότι μόνο έτσι μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση ώστε να υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα για τον αγροτικό κλάδο.

Πρόθεση για ίδρυση Ομοσπονδίας Αγροτών ΑΜ-Θ

Να σημειώσουμε ότι από τους αγρότες της Ξάνθης εκφράστηκε αμφισβήτηση ως προς το κατά πόσο τους εκπροσωπεί ο κ. Δαλάτσης, συνολικά και εκφράστηκε η πρόθεση να ιδρυθεί ένα συλλογικό όργανο σε επίπεδο νομού, όπως επίσης και η πρόθεση να ιδρύσουν ένα ενιαίο συλλογικό όργανο που θα εκπροσωπεί όλους τους αγρότες της περιφέρειας μέσα από μια Ομοσπονδία Αγροτών της ΑΜ-Θ που επίσης είναι ένα ζήτημα που τίθεται σε κάθε σύσκεψη και αποτελεί το τελικό ζητούμενο, όμως ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Τέλος να σημειώσουμε πως από τους αγρότες που συμμετείχαν στην σύσκεψη εκφράστηκε η πρόθεση το δευτεροβάθμιο όργανο που θα ιδρύσουν να είναι ακομμάτιστο και ακηδεμόνευτο και η μόνη του στόχευση να είναι η προάσπιση των κλαδικών αιτημάτων των αγροτών.

Μαριάννα Ξανθoπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 
‘’Πεδίο δόξης λαμπρόν’’ μέσω των αγροδιατροφικών προϊόντων PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 14:15
AddThis Social Bookmark Button

Με μια μεγάλη γκάμα ομιλητών από πολλούς χώρους ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι στην ημερίδα του ΕΒΕ για την ανάδειξη και πιστοποίηση των προϊόντων τους

Εξαιρετικά δύσκολες οι εξαγωγές, πολλές δυνατότητες ανάπτυξης όμως μέσα από συνεργασίες και συνεταιριστικές προσπάθειες

ebe chalkiadaki

Το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργάνωσε την πρώτη από μια σειρά ημερίδων που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους για την προώθηση της συλλογικότητας, της τοπικής κουζίνας και πολλών άλλων θεμάτων που άπτονται της επιχειρηματικότητας, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Στέλιος Μωραΐτης. Το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Ανάδειξη - πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων ποιότητας του αγροτικού - αγροδιατροφικού τομέα και η σύνδεση με τον τριτογενή τομέα παραγωγής». Παρόντες στην ημερίδα λίγοι αγρότες, καθώς συνέπεσε και με την περίοδο κλαδέματος των δενδροκαλλιεργητών, αλλά πολλοί ενδιαφερόμενοι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, καθώς οι εισηγήσεις τον ομιλητών κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα επιρροής και αλληλεπίδρασης με τον αγροδιατροφικό τομέα. Παρών και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος τόνισε ότι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θράκη, λόγω έλλειψης μεγάλων εκτάσεων, θα πρέπει να υπάρξει στροφή στην ποιοτική γεωργία με προϊόντα που θα διαθέτουν σφραγίδα ποιότητας (βιολογικά, ΠΟΠ κ.ά.). Όπως τόνισε, όταν μιλάμε για ποιοτική γεωργία, αναφερόμαστε κυρίως σε νέους ανθρώπους, που μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, τους οποίους πρέπει να ενθαρρύνουμε και οικονομικά.

Τοπική παραγωγή και τουρισμός η νέα μόδα

Από το Ηράκλειο Κρήτης και την πιστοποίηση We do local (Πράττουμε τοπικά), η κα Χαλκιαδάκη ενημέρωσε για τα οφέλη που έχει η στροφή αυτή της διάδοσης και στήριξης των τοπικών προϊόντων, της τοπικής κουζίνας και των εθίμων μέσα από χώρους φιλοξενίας. Στο σύντομο διάστημα που λειτουργεί η πιστοποίηση, την ακολουθούν ήδη 14 επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ακτοπλοϊκές εταιρείες, εστιατόρια σε Κρήτη και Χαλκιδική. Οι αυστηροί όροι που θέτει η εταιρεία Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία ΑΕ σε συνεργασία με την υπηρεσία πιστοποίησης Cosmocert ΑΕ, διασφαλίζουν στους επισκέπτες την εμπειρία του γνήσιου και πατροπαράδοτου μέσω των τοπικών γεύσεων και εθίμων σε όσο το δυνατόν πιο πρωτότυπη μορφή

Όπως ανέφερε στην δική του εισήγηση ο καθηγητής κ. Φίλιππος Παπαδόπουλος από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, με θέμα: «Μεσογειακή διατροφή ως εργαλείο ανάπτυξης και ενίσχυσης της Ξάνθης», η νέα μόδα και το must στο εξωτερικό έχει φύγει πλέον από την γαλλική κουζίνα, με όλο και περισσότερους γευσιγνώστες να επιθυμούν να γευτούν κάτι γνήσιο και ξεχωριστό. Σύμφωνα με μελέτες, η μεσογειακή κουζίνα σημειώνει άνοδο στις προτιμήσεις των ξένων και δεν αφορά μόνο τους πλούσιους τουρίστες.

Την διασύνδεση του τουρισμού με την κατανάλωση τοπικών προϊόντων τόνισε και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Αμοιρίδης. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια έχει το θετικό της μη αλλοίωσης, κάτι που ελκύει πολλούς τουρίστες. Στόχος της Περιφέρειας είναι όχι μόνο να επιτύχει αύξηση της εισροής τουριστών στην ΑΜ-Θ, αλλά να συμβάλει στην διασύνδεση της γεωργίας και κτηνοτροφίας με τον τουρισμό και τα αγροδιατροφικά προϊόντα, κάτι στο οποίο συμβάλει και η Synergeia μέσω της γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα.

Πολύ πίσω τεχνολογικά η Ελλάδα στην αγροτική ανάπτυξη

ebe imerida17Με την εμπειρία και τις γνώσεις του από την Δανία και την Αγγλία, ο Δρ. Θωμάς Μπαρτζάνας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΕΤΕΘ), μίλησε για τις «τεχνολογίες και συστήματα ευφυούς γεωργίας στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή». Η ρομποτική εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με εξατομικευμένη παρέμβαση στο χωράφι. Όπως τόνισε, η έρευνα στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη και τα αποτελέσματα δεν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Οι εφαρμογές των τεχνολογιών που εφαρμόζονται από το Ινστιτούτο κέρδισαν τις εντυπώσεις, καθώς και τα λεγόμενα του κ. Μπαρτζάνα, ο οποίες τόνισε πως οι αγρότες πληρώνουν πολλά χρήματα για μηχανήματα, όχι όμως με σωστή στόχευση και με παρωχημένες εφαρμογές και τεχνολογίες.

Η τεχνολογία ήταν παρούσα και στην εισήγηση του κ. Νίκου Τσότσολα κατά την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας KalaΘos, η οποία θα παρουσιαστεί στην Fruit Logistica 2017 στο Βερολίνο. Ένα πρωτοποριακό σύστημα που θα εφαρμόζει τους νόμους περί ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, κάτι που στην πράξη δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας. Στην εφαρμογή θα μπορούν να καταχωρηθούν προϊόντα και συνεταιρισμοί με μεγάλες ποσότητες παραγωγής, ώστε να απευθυνθούν στις αγορές του εξωτερικού. Η έλλειψη πιστοποίησης και υψηλών προδιαγραφών είναι οι κύριοι λόγοι που πολλά προϊόντα επιστρέφονται από το εξωτερικό. Κάθε φρούτο απαιτεί ετικέτα πάνω του, ώστε να μπει στις αγορές εκτός Ελλάδας. Με τον κωδικό καταχώρησης του KalaΘos, κάθε καταναλωτής στο εξωτερικό θα μπορεί με το κινητό του να ελέγχει από ποιο χωράφι, ποιου παραγωγού προήλθε το πορτοκάλι που τρώει, με δυνατότητα να γράψει κριτική γι’ αυτό. Η εφαρμογή ενθουσίασε και τον κ. Φίλιππο Παπαδόπουλο, που υποσχέθηκε την στήριξη της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.

Η σημασία των Συνεταιρισμών και οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα

Στην σημασία του συνεταιρίζεσθαι για την σύσταση και λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών του αγροτικού τομέα μίλησε ο γεωπόνος Εμμανουήλ Σαραντίδης από την ΕΑΣ Ξάνθης. Με αναφορά στην ιστορία της ΕΑΣ και της συνεταιριστικής κίνησης, αλλά και μέσα από στοιχεία των εξαγωγών του Συνεταιρισμού, κατέδειξε την ανάγκη για συνεργασίες και τα πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες. Για τις σύγχρονες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα μίλησε ο γεωπόνος Δημήτρης Μπαρδακίδης, μέλος της Team Europe, αναφερόμενος σε πολλά κακώς κείμενα και σε εσφαλμένες νοοτροπίες των αγροτών, παρουσιάζοντας παράλληλα τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

 
Ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει και ο ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 15:17
AddThis Social Bookmark Button

Έχασε κι ο νομός μας ζωικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία. Περισσότερο στις ορεινές εκτροφές

Μεγάλη απώλεια σε βοοειδή σε Έβρο και Σαμοθράκη. Αποζημιώνονται μόνο τα αρνιά άνω των 7 ημερών και πάνω από 10 σε αριθμό και όλα τα βοοειδή

zwa 2

Απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο μετρά και ο νομός μας όπως και οι υπόλοιποι νομοί της περιφέρειας μας, ιδιαιτέρως δε ο Έβρος και η Σαμοθράκη από την κακοκαιρία. Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιάς, έχουν παγώσει πολλά αρνιά από το κρύο ιδιαίτερα στις εκτροφές που βρίσκονται στο βουνό. Και το πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους είναι ότι αφ’ ενός έχασαν ζωικό κεφάλαιο αφ’ ετέρου δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Παγωμένα αρνιά και χωρίς αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

Την διαμαρτυρία του προς τον ΕΛΓΑ εκφράζει ο κ. Λουκμακιάς επισημαίνοντας ότι είναι μόνο για να παίρνει τις εισφορές τους και δεν τους καλύπτει όταν τον έχουν ανάγκη προκειμένου να πληρώσουν το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο. Επισημαίνει δε: «Όπως μας πληροφόρησαν έγινε προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ να ενεργοποιηθεί ο Κανόνας De mininis της Ε.Ε. ώστε να μας αποδοθεί και ένα προβλεπόμενο επίδομα για όσους έπαθαν ζημιές αλλά από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται καμιά αποζημίωση. Ο ΕΛΓΑ είναι μόνο για να παίρνει τις εισφορές μας», τονίζει ο κ. Λουκμακιάς.

Ζώα καταπλακωμένα από χιόνι βρίσκουν οι κτηνίατροι του ΕΛΓΑ στην Σαμοθράκη

Το «Ε» απευθύνθηκε στον ΕΛΓΑ Θράκης και μίλησε με τον αν. Προϊστάμενο κ. Πανταζή, ο οποίος και ανέφερε πως τα παγωμένα βοοειδή αποζημιώνονται από τον Οργανισμό, ωστόσο δεν αποζημιώνονται τα μικρά αρνάκια κάτω των 7 ημερών. Στην μοναδική περίπτωση που προβλέπεται αποζημίωση είναι ο νομός να έχει κηρυχθεί έκτακτης ανάγκης και τα παγωμένα αρνιά να είναι πάνω από 10. Ο κ. Πανταζής σημείωσε πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε εκτροφές του Έβρου και της Σαμοθράκης όπου οι κτηνίατροι βρήκαν ζώα που πέθαναν από ασφυξία καθώς τα καταπλάκωσε το χιόνι κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας.

Αποζημιώνονται μόνο τα αρνιά άνω των 7 ημερών και πάνω από 10 σε αριθμό

Ο κ. Πανταζής συνέστησε στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης και όσους έχουν χάσει ζώα: «Τους λέμε να τα τοποθετούν σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο της εκτροφής τους και να τα σκεπάζουν και όταν είναι πάνω από 10 τότε να ενημερώνουν τον κτηνίατρο του ΕΛΓΑ ώστε να κάνει καταγραφή. Διαφορετικά θα χρεωθούν με τα τέλη της εκτίμησης και δεν θα αποζημιωθούν γιατί έτσι προβλέπεται». Αναφορικά δε με τις συστάσεις που έκανε σε κτηνοτρόφους συνάδελφους του να τοποθετήσουν θέρμανση στις στάνες ώστε να μην παγώνουν τα ζώα τους ο κ. Πανταζής το βρήκε …τραβηγμένο καθώς όπως είπε: «Εδώ υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν θέρμανση, να πούμε και στους κτηνοτρόφους να βάλουν στις στάνες θέρμανση ε …είναι αρκετά τραβηγμένο!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 
Σελίδα 1 από 44

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr