Greek English French German Turkish
Διαφήμιση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τρούφα: μια καλλιέργεια που «αναγεννήθηκε» στην Ξάνθη PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 17:03
AddThis Social Bookmark Button

Πρωτοβουλία της ΚοινΣΕπ «Συλλογή Ξάνθης» για μια αποδοτική καλλιέργεια στον καιρό της κρίσης

Π. Παναγιωτίδης: «Η καλλιέργεια αποδίδει 1.000-1.500 ευρώ το στρέμμα και αποτελεί ένα βιολογικό προϊόν με εξαιρετικά χαρακτηριστικά»

troufa17

Την αναφέρουν μέχρι και οι Σουμέριοι το 1.700 π.Χ. και την ξαναθυμηθήκαμε τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την τρούφα, η καλλιέργεια της οποίας αποδίδει σε ποιότητα και σε χρήμα. Μοναδικό αρνητικό στοιχείο αυτής της καλλιέργειας είναι η υπομονή που πρέπει να κάνει ο καλλιεργητής, γιατί απαιτούνται χρόνια ωρίμανσής της.

Π. Παναγιωτίδης: «Προωθούμε την βιολογική καλλιέργεια σε όλη την περιοχή και δίνουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία»

Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της τρούφας, η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με την επωνυμία Συλλογή Ξάνθης δραστηριοποιείται με στόχους αφενός την «αναγέννηση» της καλλιέργειας κι αφετέρου το οικονομικό όφελος. «Η αιτία ίδρυσης της ΚοινΣΕπ ήταν επειδή είχαμε ανάγκη να δράσουμε και να δημιουργήσουμε ζώντας στην εποχή που συστηματικά η έννοια του ανθρώπου χάνει ραγδαία το ουσιαστικό της περιεχόμενο», αναφέρει ο τεχνικός για την καλλιέργεια της τρούφας, Παναγιώτης Παναγιωτίδης, ο οποίος μας ενημερώνει και για τις δράσεις της ΚοινΣΕπ, τονίζοντας ότι προωθείται η βιολογική καλλιέργεια σε όλη την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δίνουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, καθώς διοργανώνονται σεμινάρια για την καλλιέργεια και το κυνήγι. Μάλιστα, η λευκή τρούφα μπορεί να αποδώσει μέχρι και 6.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ μια συνήθης καλλιέργεια αποδίδει γύρω στα 1.000 ευρώ. «Είναι μια προσοδοφόρος καλλιέργεια και δεν χρειάζεται πολύ φροντίδα. Το αρνητικό είναι ότι κρατάει χρόνια, για να αποδώσει», επισημαίνει ο ίδιος.

Η πρόοδος και τα γνωρίσματα της καλλιέργειας

Επιστημονικά οι τρούφες είναι υπόγειες καρποφορίες μυκορριζικών μυκήτων που ανήκουν στα γένη Tuber και Terfezia. Όπως όλοι οι μύκητες είναι ετερότροφοι οργανισμοί και έτσι δεν μπορούν να συνθέσουν ουσίες απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη προσκολλώνται σε δέντρα και θάμνους, δημιουργώντας μια σχέση ονομαζόμενη μυκορριζική συμβίωση, από την οποία ωφελούνται και τα δύο μέρη. Η τρούφα στην πραγματικότητα και κυριολεκτικά ονομάζεται καρποφόρο γόνιμο σώμα και προσκολλάται στο φυτό με μια φυτική – βλαστική σύνθεση-δομή, που ονομάζεται μυκήλιο. Ιστορικά υπάρχουν αναφορές από τους Σουμέριους το 1.700 π.Χ., τους αρχαίους Έλληνες το 700 π.Χ., τον Αθηναίο, Γαληνό, Διοσκουρίδη, Θεόφραστο, Πλούταρχο. Ο Πλίνιος θεωρούσε τις τρούφες θαύματα της φύσης, ο Πορφύριος τις αποκαλούσε παιδιά των θεών, o Κικέρωνας κόρες της γης και ο Νέρωνας τροφή των θεών. Είναι γνωστές επίσης με τις συνώνυμες λαϊκές ονομασίες: ύδνον, ύκνο, ίτανο, κεραύνιο.

Η συλλογή άγριων μανιταριών και τρουφών πρέπει να άρχισε από τους προϊστορικούς χρόνους, τότε που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός και συλλέκτης άγριας τροφής. Οι πρώτες γραπτές πληροφορίες για τη συλλογή και βρώση μανιταριών ανάγονται στους κλασσικούς χρόνους. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήσαν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις συλλέκτες όπως αναφέρει και ο Ευριπίδης (480-406 π.Χ.) και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι έχει επιστρέψει δυναμικά στις διατροφικές συνήθειες αλλά και στις υψηλού επιπέδου κουζίνες του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας έχουν εμφανιστεί και πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούν την τρούφα (ελαιόλαδο κ.ά.).

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

 
Το… ‘’αυτογκόλ’’ στο τσίπουρο πληρώνουν και οι Ξανθιώτες παραγωγοί PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2017 17:30
AddThis Social Bookmark Button

Η προσφυγή των μεγάλων παραγωγών στην Κομισιόν έναντι των μικρών θα φέρει σαρωτικές αλλαγές για όλους και αύξηση έως και 30% στο τελικό προϊόν

Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι παραγωγοί στην Ξάνθη το 2016, μειώθηκε όμως η παραγωγή κατά 10 τόνους σε σχέση με το 2015

tsipouro

Μια υπόθεση που ξεκίνησε ως εμφύλια διαμάχη μεταξύ των επίσημων αποσταγματοποιών και των μικρών διήμερων «καζανάδων» φέρνει την Ελλάδα στον προθάλαμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υποχρεωμένη να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές στην αγορά του τσίπουρου-τσικουδιά, που θα πλήξουν και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά και τον τελικό καταναλωτή, που θα πληρώνει στο εξής το παραδοσιακό ποτό, και πρώτο σε κατανάλωση τα τελευταία χρόνια, κατά 30% ακριβότερα.

Πήγαν για… ρακί και βγήκαν ‘’μεθυσμένοι’’

Η προσφυγή στις ελεγκτικές υπηρεσίες της Κομισιόν, που οδήγησε στο τελεσίγραφο της περασμένης Τετάρτης, έγινε από τους ίδιους τους Έλληνες αποσταγματοποιούς και χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο «αυτογκόλ» από τους ανθρώπους της αγοράς, καθώς γύρισε μπούμερανγκ για ολόκληρο τον κλάδο. «Βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων, Μιλτιάδης Στεργιούλης, και εξήγησε: «Οι αποσταγματοποιοί προσέφυγαν το 2010 εναντίον μας, με σκοπό να διώξουν εμάς από τον κλάδο. Οι Ευρωπαίοι έψαξαν το θέμα συνολικά και όχι αποσπασματικά. Διαπίστωσαν πως είχαμε μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όχι μόνο για το ούζο, που αυτό είναι κατοχυρωμένο από το 1993, αλλά και για το τσίπουρο, χωρίς αυτό όμως να έχει κατοχυρωθεί. Έρχονται τώρα και μας λένε ότι αυτό αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, διπλασιάστε τον φόρο για το τυποποιημένο και δεκαπλασιάστε τον στα διήμερα».

Αύξηση και στο χύμα τσίπουρο

Το τελεσίγραφο της Κομισιόν έχει «παγώσει» την αγορά, καθώς η πιθανή μη συμμόρφωση της χώρας εντός διμήνου θα σημάνει την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η συμμόρφωσή της θα εξομοιώσει την τιμή του τσίπουρου με αυτήν του ουίσκι και των άλλων εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών. Με τον μειωμένο κατά 50% φορολογικό συντελεστή, όπως ισχύει σήμερα, ο ΕΦΚ στο τσίπουρο είναι 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, έναντι 25,5 ευρώ που ισχύει για τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Σε μια φιάλη τυποποιημένου τσίπουρου των 700 ml, με 40% βαθμούς αλκοόλης, αντιστοιχεί ΕΦΚ 3,57 ευρώ με το σημερινό καθεστώς. Με την εξομοίωση ο φόρος θα διπλασιαστεί στα 7,14 ευρώ και με την προσθήκη του ΦΠΑ θα επιφέρει μια συνολική επιπλέον επιβάρυνση του τελικού προϊόντος στο ράφι της τάξης των 4,5-5 ευρώ. Αντίστοιχη επιβάρυνση θα υπάρξει και στο χύμα τσίπουρο, αφού η Κομισιόν ζητά την αύξηση του ΕΦΚ τουλάχιστον στο 50%, από το 6% που είναι σήμερα. Μια τέτοια εξέλιξη θα εκτινάξει τον φόρο από τα 0,59 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης που είναι σήμερα στα 6 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο πωλείται σήμερα μια φιάλη χύμα τσίπουρου.

Τ. Εκμεκτσής: «Εμείς οι μικροί παραγωγοί κρατήσαμε το τσίπουρο την δεκαετία του ‘80»

ekmektsis kazaniaΌταν την δεκαετία του ’90 άρχισε πάλι να ανεβαίνει η κατανάλωση του τσίπουρου, μπήκε πλαγίως στον τελωνειακό κώδικα, αλλά δεν κατοχυρώθηκε. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Τάκης Εκμεκτσής, που διατηρεί αποστακτήριο στην Ν. Κεσσάνη εδώ και τρεις γενιές, οι μικροί παραγωγοί δεν έχουν πρόβλημα στο να επιβληθεί φόρος σ’ αυτούς, αλλά να είναι δίκαιος για όλους. «Εγώ έχω καζάνια από τον προπάππο μου. Όταν την δεκαετία του ’80 η παραγωγή τσίπουρου είχε πέσει, εμείς το κρατήσαμε ζωντανό, όχι οι μεγάλοι οινοπαραγωγοί. Τότε υπήρχαν στην Ξάνθη 2-3 καζάνια και σήμερα έχει 13. Το κράτος εισπράττει ήδη μεγάλα ποσά από τους πολλούς μικροπαραγωγούς. Το θέμα είναι να επιβάλει φορολογία σε όλους και όχι μόνο στους νόμιμους», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό που τόνισε, πάντως, είναι ότι η λογική της εξίσωσης με το ουίσκυ και τα άλλα εισαγόμενα ποτά δεν είναι σωστή. «Το τσίπουρο είναι ένα ποτό που το παράγει ο καθένας για τον εαυτό του, για το τραπέζι του. Δεν είναι ποτό που το βρίσκεις στα μπαρ, όπως το ουίσκυ. Από ‘κει και πέρα, αν κάποιος έχει μεγαλύτερη παραγωγή και το διαθέσει, να πληρώσει ό,τι του αναλογεί, όχι όμως σ’ αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο ίδιος.

Αυξήθηκαν οι παραγωγοί, μειώθηκε η παραγωγή

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το χύμα τσίπουρο, για την απόσταξή του απαιτείται άδεια από το Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου είναι εγκατεστημένος ο άμβυκας, όπου θα διενεργηθεί η απόσταξη. Οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση συγκομιδής στην οικεία Διεύθυνση Γεωργίας και μόνο όσοι παραγωγοί έχουν μέχρι και 1 στρέμμα καλλιέργειας το δηλώνουν στον οικείο δήμο. Σύμφωνα με στοιχεία από την Διεύθυνση Γεωργίας της Π.Ε. Ξάνθης υπάρχουν στην περιοχή περίπου 950 οινοποιήσιμα στρέμματα. Σύμφωνα με στοιχεία από το Τελωνείο Ξάνθης για το 2016 λειτούργησαν στον νομό μας 12 άμβυκες (καζάνια) αντί 13 το 2015. Το 2015 έκαναν απόσταξη 250–270 παραγωγοί, οι περισσότεροι από την περιοχή των δήμων Αβδήρων και Τοπείρου κατά 90%, ενώ το 2016 ανήλθαν σε 460. Συνολικά στο νομό η παραγωγή τσίπουρου διημέρου έφτασε τους 60 τόνους, έναντι 70 που ήταν το 2015. Ο κ. Εκμεκτσής αποδίδει την διαφοροποίηση στην αβεβαιότητα που επικρατούσε: «Ο κόσμος δεν ήξερε αν θα φορολογηθεί, τι θα ισχύσει, αν μπορεί να φέρει σταφύλια από κληματαριά κ.ά. Γενικά επικρατούσε μια αβεβαιότητα και ούτε από τα υπουργεία γνώριζαν τι ακριβώς ισχύει. Έτσι οι περισσότεροι ερχόταν με 1-2 καζανιές μόνο».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

 
Την …χάσαμε τη Φέτα Πατριώτη! PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 16:20
AddThis Social Bookmark Button

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA) δίνει το δικαίωμα στον Καναδά να παράγει Φέτα. Την ψήφισαν ευρωβουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Πρόεδρος Ένωσης Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Α. Λουκμακιάς: "Καταδικάζουν σε αφανισμό την ελληνική αιγοπροβατοτροφία"

feta-turi

Την …χάσαμε τη Φέτα Πατριώτη! Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA), σύμφωνα με την οποία δίνει το πράσινο φως στον Καναδά για την παραγωγή και διάθεση στην αγορά προς κατανάλωση της Καναδικής Φέτας. Ένα Ελληνικό προϊόν, διεθνώς κατοχυρωμένο μετά από πολλούς αγώνες ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) παραδίδεται από την Ε.Ε. σε μια τρίτη χώρα και μάλιστα με την θετική ψήφο των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA) με «θύμα την ελληνική Φέτα

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρακολουθεί τα αγροτικά θέματα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τον παραγωγό, καθώς προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη με μία μόνο μικρή «παραχώρηση» στους Καναδούς. Δήλωσε δε στη Deutsche Welle: «Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης που έχουμε στην Ευρώπη. Άρα δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Το μόνο που έγινε αποδεκτό είναι ότι όσες εταιρείες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη, αλλά κι αυτές μόνο για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά» Με άλλα λόγια: μία καναδική εταιρεία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή πάντως, η ελληνική εταιρεία που παράγει γνήσια φέτα θα μπορεί να την εξάγει στον Καναδά. Σε πρώτη ανάγνωση η συμφωνία δεν φαίνεται απόλυτα ικανοποιητική, αλλά ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

Πρόεδρος Ένωσης Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Α. Λουκμακιάς: Καταδικάζουν σε αφανισμό την ελληνική αιγοπροβατοτροφία»

«Βάζουν «ταφόπλακα» στην ελληνική κτηνοτροφία», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Σάκης Λουκμακιάς κι αν και τομεακός υπεύθυνος για τα αγροτικά θέματα στην ΝΟΔΕ Ξάνθης, καταδικάζει ευθέως το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. υπερψήφισαν αυτή την συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η Φέτα Π.Ο.Π. ήταν το προϊόν που μας κρατούσε. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για πτώση των τιμών αλλά και για νόθευση του προϊόντος. Καταδικάζουν σε αφανισμό την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Είμαστε αντίθετοι μ’ αυτή τη συμφωνία. Ποιος μας λέει ότι το ίδιο δεν θα διεκδικήσει αργότερα η Γαλλία ή και άλλες χώρες. Ένα προϊόν με ονομασία προέλευση είχαμε και το κερδίσαμε με αγώνες το χάσαμε κι αυτό…», σημειώνει ο κ. Λουκμακιάς.

Αντιδράσεις από τους έλληνες κτηνοτρόφους

Ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα είναι οι 8 ευρωβουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία για τη CETA, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκφράζοντας την οργή της για την εξέλιξη αυτή, που αφήνει εκτεθειμένη την ελληνική φέτα. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. προστάτευσαν τα δικά τους προϊόντα και εμείς που έχουμε ένα προϊόν από την αρχαιότητα με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης το παραχωρούμε σε άλλα κράτη».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

mxanthopoulou10@gmail.com

 
Δύσκολη χρονιά για τους μελισσοκόμους της Ξάνθης PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 16:44
AddThis Social Bookmark Button

Μειωμένη η παραγωγή, αλλά και μεγάλες απώλειες σε πληθυσμό μελισσών λόγω καιρού – Προσπαθούν για επανασύσταση του Σωματείου τους στην Ξάνθη

Ευρεία σύσκεψη υπό τον αν. υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και δεσμεύσεις για ενίσχυση της μελισσοκομίας

melissokomos

Με πρόσκληση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευρεία σύσκεψη, με συμμετοχή όλων των φορέων μελισσοκομίας, με αφορμή τη διαβούλευση επί του σχεδίου ΚΥΑ για το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας ετών 2017-2019. Ο κλάδος της μελισσοκομίας εκπροσωπήθηκε από διάφορους φορείς, όπως η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), πολλούς Μελισσοκομικούς Συλλόγους και Κέντρα Μελισσοκομίας, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μελιού, ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προϊόντων Κυψέλης και η Εθνική Διεπαγγελματική Μελιού. Η Ξάνθη δεν εκπροσωπήθηκε, καθώς δεν έχει ανασυσταθεί ακόμη το Σωματείο Μελισσοκόμων.

Δεσμεύσεις για περισσότερα κονδύλια στην μελισσοκομία και την έρευνα και επαναλειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας

tsironis syskepsiΣτην σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ένας πλούσιος και γόνιμος διάλογος, με συντονισμό από τον κ. Τσιρώνη, όπου συζητήθηκε με λεπτομέρεια το σχέδιο της ΚΥΑ και οι προτάσεις των φορέων επί των άρθρων της απόφασης. Συγκεκριμένα, το νέο Μελισσοκομικό Πρόγραμμα είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου κατά 3 εκ. ευρώ (21 εκ. έναντι 18 εκ.), έχουν προβλεφθεί νέες δράσεις και αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, τη νομαδική μελισσοκομία και την εφαρμοσμένη έρευνα. Στη σύσκεψη λύθηκαν επίσης θέματα όπως οι λειτουργικές δαπάνες των κέντρων μελισσοκομίας των δικαιούχων του προγράμματος, της νομαδικής μελισσοκομίας, της καταπολέμησης των ασθενειών των μελισσών, του Ηλεκτρονικού Δικτύου Μελισσοκομίας και γενικότερα συζητήθηκε η ανάπτυξη του μελισσοκομικού κλάδου. Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε το σχέδιο της Υπουργικής απόφασης για τα όρια της διάθεσης μικρών ποσοτήτων μελιού από τους μελισσοκόμους. Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν ο Ξανθιώτης μελισσοκόμος, Νίκος Καραπαναγιωτίδης, σημείωσε ότι το Κέντρο Μελισσοκομίας που υπήρχε για την περιοχή στην Αλεξανδρούπολη έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια, ενώ τόνισε ότι και ενόσω λειτουργούσε δεν παρείχε ιδιαίτερες υπηρεσίες στους μελισσοκόμους. «Τα Κέντρα Μελισσοκομίας δεν βοήθησαν ουσιαστικά τον μελισσοκόμο. Ακόμη και στις επιδοτήσεις για πετρέλαιο και κάποια έγγραφα που χρειαζόμασταν, δεν έκαναν κάτι και έπρεπε να τα ετοιμάζουμε όλα εμείς. Αντιθέτως, με την Γεωργική Υπηρεσία που λειτουργεί στην πόλη μας έχουμε άριστη συνεργασία και είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικοί για οτιδήποτε αφορά τον κλάδο μας», τόνισε ο ίδιος.

Μια δύσκολη χρονιά για την παραγωγή μελιού

Για μια μέτρια χρονιά κάνουν λόγο κάποιοι μελισσοκόμοι, ενώ για άλλους η χρονιά εξελίχθηκε πολύ αρνητικά λόγω των καιρικών συνθηκών. Σε κάποιες περιοχές και σε ορισμένους παραγωγούς η περσινή παραγωγή μελιού ήταν μειωμένη κατά 30-40%, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ισχυρών βοριάδων που ξέραναν τα φυτά, τα οποία δεν απέδωσαν γύρη. Τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκε μειωμένη παραγωγή, κάτι που συνεχίστηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλη την χρονιά (βροχή, κρύο, αέρας). Η τιμή του μελιού κυμάνθηκε στα 7 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρουν μελισσοκόμοι της περιοχής μας, τα μελίσσια συμπεριφέρονταν περίεργα τους τελευταίους μήνες της χρονιάς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Όπως μας εξήγησε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, οι παρατεταμένες υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι τα Χριστούγεννα δεν επέτρεψαν στις μέλισσες να συλλέξουν γύρη και να δημιουργήσουν γόνο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειωθεί η παραγωγή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να μην ανανεωθεί ο πληθυσμός, ώστε να αντέξει τον χειμώνα. «Αν πριν τα κρύα του χειμώνα δεν υπάρξει νέο μελίσσι, δυνατό, ώστε να αντέξει το κρύο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον πληθυσμό της κυψέλης. Υπήρξαν παραγωγοί που έχασαν μέχρι και 50 μελίσσια μέσα στον χειμώνα, που ήταν ιδιαίτερα βαρύς», ανέφερε ο ίδιος.

Προσπάθειες για σύσταση φορέα – Προβλήματα στην συνεργασία με τους αγρότες

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης μας γνωστοποίησε ότι επιχειρείται το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια ανασύστασης του Σωματείου των Μελισσοκόμων. «Έχουμε πραγματοποιήσει κάποιες συναντήσεις και μετά το Καρναβάλι θα γίνει άλλη μία, ώστε να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Σωματείου. Η προσπάθεια γίνεται κυρίως από νέους μελισσοκόμους, γιατί δυστυχώς σνομπάρεται από κάποιους. Σε κάθε συνάντηση είμαστε 20-25 παραγωγοί, αλλά διαφορετικοί κάθε φορά. Και αυτό παρότι όλοι γνωρίζουν πως θα ωφεληθούν από την ύπαρξη οργανωμένου Σωματείου για οποιοδήποτε θέμα αφορά τον κλάδο μας». Τόνισε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής είναι η χρήση φυτοφαρμάκων, κάτι για το οποίο επανειλημμένα έχουν συζητήσει με αγρότες, όχι όμως σε επίσημο επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν πολλά φυτοφάρμακα που είναι ιδιαίτερα δυνατά και σκοτώνουν τις μέλισσες. Ιδιαίτερα με το βαμβάκι έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Και ενώ και οι ίδιοι οι γεωπόνοι τονίζουν στους γεωργούς να μην ραντίζουν μεσημέρι, αλλά βραδινές ώρες, κάτι που ωφελεί και εμάς, καθώς η μέλισσα τότε είναι στην κυψέλη και όχι στον ανθό, επιμένουν να κάνουν ψεκασμούς πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και σε πολλά χωριά που παίρνουν βυτία νερού σε διάφορα μέρη. Ενώ υπάρχουν ειδικά καλάθια για να πετούν εκεί τα φυτοφάρμακα και τις συσκευασίες, κάποιοι επιμένουν να τα ρίχνουν κάτω, μολύνοντας το νερό που πίνουν οι μέλισσες, αλλά και κατ’ επέκταση την περιοχή όπου αυτά απορροφούνται».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

 
Μια Ομοσπονδία Αγροτών – Κτηνοτρόφων ΑΜΘ γεννιέται PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017 17:27
AddThis Social Bookmark Button

Ελήφθη απόφαση να ξεκινήσουν διαδικασίες σύστασης Ενώσεων ανά περιφερειακές Ενότητες και διενέργεια εκλογών στις υφιστάμενες

Δόθηκε το χρονικό περιθώριο του ενός μηνός. «Στα σκαριά» 3 Αγροτοκτηνοτροφικές Ενώσεις για τον νομό μας. Σε Άβδηρα – Ξάνθη - Τόπειρο

agrotes

Δύο θέματα έθεσαν στο τραπέζι και μία σημαντική απόφαση που προδιαγράφει τις επόμενες κινήσεις τους έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιφέρειας, που συναντήθηκαν και πάλι την Τετάρτη το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Τι θα πουν στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο

Το ένα θέμα αφορούσε ένα πλάνο σχεδιασμού εν’ αναμονή της πρόσκλησης για το έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο που πρόκειται να συνέλθει, ένα αίτημά τους που αποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κατά το πρόσφατο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Κυρίως αυτό που θα επιδιώξουν οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι να ενημερώσουν αφ’ ενός για τα αιτήματά τους, κυρίως για το ασφαλιστικό και φορολογικό και να πείσουν τους περιφερειακούς συμβούλους για το δίκιο τους, ζητώντας τους να συνδράμουν ασκώντας πιέσεις στα κέντρα αποφάσεων ώστε να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό θα ζητήσουν την παρουσία όλων των βουλευτών της περιφέρειας στο περιφερειακό συμβούλιο και ει δυνατό και την παρουσία εκπρόσωπων από τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση και να ενημερωθούν άπαντες για την κατάσταση των αγορών και των κτηνοτρόφων καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα τους. Για τον καλύτερο συντονισμό σχηματίστηκε μια 11μελής συντονιστική επιτροπή με 2 εκπροσώπους (1 αγρότη – 1 κτηνοτρόφο) από κάθε περιφερειακή ενότητα. Από την Ξάνθη στο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν οι κύριοι Δαλάτσης από τους αγρότες και Λουκμακιάς από τους κτηνοτρόφους.

Ξεκινά η διαδικασία σύστασης Ομοσπονδίας Αγροτών – Κτηνοτρόφων ΑΜΘ

Από τις περσινές κινητοποιήσεις η ίδρυση μιας Ομοσπονδίας Αγροτών και Κτηνοτρόφων στην περιφέρεια ΑΜΘ, σ’ ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, θεσμοθετημένο και με θεσμικό ρόλο που θα ενώσει όλο τον πρωτογενή τομέα της περιφέρειας και θα δώσει δύναμη και φωνή, αποτελούσε στόχο. Απ’ την σύσκεψη της Τετάρτης όμως αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» να κινηθούν οι διαδικασίες που προαπαιτούνται για την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Κι αυτές δεν είναι άλλες από την σύσταση της κρίσιμης μάζας σε πρωτοβάθμια βάση, 12 συλλόγων, των συλλόγων δηλαδή που απαιτούνται για την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας.

Ένας μήνας περιθώριο για την σύσταση συλλόγων

Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να δοθεί το χρονικό περιθώριο του ενός μηνός ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση συλλόγων ή στην διενέργεια εκλογών στους ήδη υφιστάμενους με εκλογή και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία. Ο υπεύθυνος που εκπροσωπεί άτυπα την Ομοσπονδία πρόεδρος του στου συλλόγου αγροτών Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο αριθμός των συλλόγων θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 12 καθώς ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας που θα προασπίζει τα συμφέροντα των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην ΑΜΘ. Κι αυτή η κοινή πεποίθηση οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση.

«Στα σκαριά» 3 Αγροτοκτηνοτροφικές Ενώσεις για τον νομό μας

Αγώνα δρόμου ξεκινούν οι αγρότες του νομού για να ιδρύσουν τις πρωτοβάθμιες Αγροτοκτηνοτροφικές Ενώσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται να ιδρυθούν στον δήμο Αβδήρων μετά από πρωτοβουλία του αγρότη Φώτη Σταυρακάρα και στον δήμο Ξάνθης με πρωτοβουλία του Στράτου Λαχανά. Στον δήμο Τοπείρου που ήδη υπάρχει και στην οποία πρόεδρος είναι ο Κώστας Δαλάτσης θα διενεργηθούν εκλογές για να εκλεγεί νέος πρόεδρος καθώς ο κ. Δαλάτσης εξέφρασε την επιθυμία να δώσει τόπο στους νεώτερους αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία.

Δαλάτσης: «Βάλαμε τα θεμέλια για μια Ομοσπονδία….»

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Δαλάτσης σημείωσε: «Βάλαμε τα θεμέλια για μια Ομοσπονδία. Αυτό αποτελούσε ζητούμενο για μας. Να αφήσουμε κάτι στους νεώτερους που πρέπει να πάρουν την σκυτάλη. Από τότε που διαλύθηκαν η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ όλοι οι αγρότες είμαστε σκόρπιο βασίλειο. Υπάρχουν παντού άτυπα όργανα αλλά πουθενά ένα θεσμοθετημένο με την ευθύνη και το κύρος ενός θεσμικού φορέα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε για την περιφέρειά μας και ίσως να γίνει η αρχή για να ξεκινήσει από εδώ μια Πανελλήνια Ομοσπονδία, ένα ισχυρό αγροτικό συνδικάτο που θα μας ενώσει όλους αγρότες και κτηνοτρόφους», τόνισε ο κ. Δαλάτσης. Σημείωσε πως το κλίμα είναι πολύ καλό και ενωτικό και πως οτιδήποτε αντίθετο ειπώθηκε οφείλεται σε παρεξήγηση που λύθηκε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Σελίδα 1 από 45

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο




Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr