Greek English French German Turkish

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ξήλωσε» τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τα όργανα η Φώφη PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 26 Απρίλιος 2017 14:06
AddThis Social Bookmark Button

Έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο

genimata-pasok

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο εξήγγειλε η Φώφη Γεννηματά στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία συμμετείχαν και κομματικά στελέχη του Κινήματος.

Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ενώ επίσης δεν συμμετείχαν οι διαφωνούντες από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

«Ως εδώ. Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχισθεί. Αν το επιτρέπαμε θα ήμασταν συνυπεύθυνοι για μια πορεία συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ ,σε ένα κόμμα “ελεγχόμενο” από μηχανισμούς. Έχω αποδείξει ότι σέβομαι απόλυτα την διαφορετική άποψη, την διαφωνία. Την έχουμε κατοχυρώσει στις διαδικασίες μας. Αλλά η διαφορετική άποψη πρέπει να εκφράζεται με συνέπεια, τόλμη, ευθύνη στο φως της ημέρας», ξεκαθάρισε σήμερα στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα η κ. Γεννηματά άφησε σαφείς αιχμές κατά των Ανδρουλάκη και Ξεκαλάκη, οι οποίοι είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με το θεσμικό συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. «Κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς αμφισβητούν και λοιδορούν αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα στελέχη. Μιλούν για δήθεν “διορισμένους συνέδρους”. Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους “διορίσει” με την γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής “γραμμής”. Τους αφήνουμε πίσω», είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Χωρίς αμφιβολία τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν προβληματισμό ιδιαίτερα στο ευρύτερο ακροατήριο που απωθείται και έχει αλλεργία στις εσωκομματικές διενέξεις και με το δίκιο τους. Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν. Κανένας μηχανισμός ακόμα και αν φορά την προβιά του «νέου», δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Όσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών», συνέχισε η κ. Γεννηματά ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με συντονιστή ο οποίος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του γραμματέα του κόμματος, τον οποίο ουσιαστικά «ξήλωσε».

«Η ΚΟΕΣ θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των αποφάσεων που σχετίζονται με το Συνέδριο και θα έχει Γραμματεία και Συντονιστή. Οι αρμοδιότητες του Γραμματέα της ΚΠΕ μεταβιβάζονται στον Συντονιστή της ΚΟΕΣ. Οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου μεταβιβάζονται στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ και οι αρμοδιότητες της ΕΚΑΠ σε Επιτροπή της ΚΟΕΣ», ενημέρωσε η κ. Γεννηματά.

Τέλος, η αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και για το τρίτο συνέδριο ίδρυσης του νέου φορέα όταν ολοκληρωθούν οι διεργασίες στα κόμματα της συμπαράταξης. Εκεί θα γίνει η εκλογή του επικεφαλής από τη βάση.

 
«Μυρίζει μπαρούτι» στο ΠΑΣΟΚ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 25 Απρίλιος 2017 15:47
AddThis Social Bookmark Button

Μιλά στο «Ε» ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Η πρότασή του υπέρ ανοιχτού συνεδρίου της ΔΗΣΥ προκάλεσε την έκρηξη και την αποχώρηση της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Επιτροπή

«Δούρειους ίππους» …και «χορηγούς του ΣΥΡΙΖΑ» βλέπει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Συγκαλεί σήμερα εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»

armenioi androulakis17

Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει το ΠΑΣΟΚ καθώς οι πάλαι ποτέ «σύντροφοι» δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στα διαδικαστικά του επικείμενου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , κομμάτι της οποίας αποτελούν. Κάθε άλλο παρά κλίμα ενότητας επικράτησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο με αποκορύφωμα την αποχώρηση της προέδρου κας Φώφης Γεννηματά και του επιτελείου της όταν τρία στελέχη, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης και ο Πάνος Γερουλάνος κατέθεσαν πρόταση για τη διαδικασία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης “κόντρα” στην εισήγηση της Φώφης Γεννηματά

Υπέρ του ανοιχτού συνεδρίου της κεντροαριστεράς ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης

Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στο «Ε» χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη έκρηξη», την στάση της κας Γεννηματά και την επιλογή της να αποχωρήσει διευκρινίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα στελέχη δεν αμφισβητούν τον ηγετικό της ρόλο αλλά την στρατηγική που ακολουθεί στην προσπάθεια της ενοποίησης του χώρου της κεντροαριστεράς. Η διαφοροποίηση του κ. Ανδρουλάκη, όπως αυτή εκφράζεται και στην πρόταση που κατέθεσε έγκειται στο ότι πρεσβεύει σε ένα ανοιχτό συνέδριο που θα συμμετέχουν σ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του χώρου και με έντονη κοινωνική αναφορά και όχι ένα συνέδριο στελεχών, όπως επιθυμεί η κα Γεννηματά: « Μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε την συσπείρωση όλου του χώρου της κεντροαριστεράς και να αποκτήσουμε έρεισμα στην κοινωνία. Να οργανώνουμε ανοιχτή Συνδιάσκεψη για την Κεντροαριστερά. Τον Ιούνιο του 2015 στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πήραμε την απόφαση για την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Εάν οι συνοδοιπόροι μας θεωρούν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για αυτό το βήμα, τότε η προγραμματισμένη διαδικασία για το τέλος Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας πορείας που θα οδηγήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης. Στο ανοιχτό πολιτικό συνέδριο ενότητας της κεντροαριστεράς, να προχωρήσουμε σε κάλεσμα για την συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, ακόμη και αυτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί, καθώς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας. Το ανοιχτό πολιτικό συνέδριο θα ενοποιήσει το ιστορικό αφήγημα της παράταξης και θα καθορίσει τις προγραμματικές θέσεις, τον μεταβατικό τρόπο λειτουργίας, την πολιτική φυσιογνωμία του μελλοντικού φορέα και την κατάρτιση του οδικού χάρτη σχετικά με τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αυτόν», επισημαίνει ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δούρειους ίππους» …και «χορηγούς του ΣΥΡΙΖΑ» βλέπει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η Χαρ. Τρικούπη ωστόσο εξέλαβε ως ανταρσία τη στάση αυτή καθώς αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση των επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και ενδεικτικό είναι πως η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, συγκαλεί σήμερα εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» κατά την οποία θα ζητήσει και το πιθανότερο είναι ότι θα λάβει στήριξη για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της. Ενδεικτική των προθέσεων της ηγεσίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος είναι οι δηλώσεις κύκλων της Χαρ. Τρικούπη που αναφέρουν ότι « θα αναληφθούν άμεσα οι επιβεβλημένες πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες» που θα απαντούν «στην προσπάθεια ναρκοθέτησης της πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως φορέα διεύρυνσης , μετεξέλιξης και ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς». Διευκρινίζεται μάλιστα ότι την απάντηση σε όσους «επέλεξαν να μετατραπούν – απροσχημάτιστα πια - σε δούρειους ίππους έξω - παραταξιακών συμφερόντων επιχειρώντας να ανακόψουν την ανοδική πορεία της παράταξης και να δράσουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ» θα την δώσουν «οι προοδευτικοί πολίτες, η μεγάλη πολιτική και κοινωνική βάση της παράταξης» αναφορά που παραπέμπει ευθέως σε διαδικασία συνεδρίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Παππάς – Πολάκης έρχονται στην Ξάνθη PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 24 Απρίλιος 2017 16:30
AddThis Social Bookmark Button

Σε Σταυρούπολη και Εχίνο την Τετάρτη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς. Θα ενημερώσει για το πρόγραμμα δωρεάν δορυφορικής πρόσβασης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς

Αρχές του Μάη έρχεται ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης. Για το νοσοκομείο και τις ΤΟΜΥ. Βελτίωση υποδομών και όχι μετεγκατάσταση στο Δροσερό περιλαμβάνει το σχέδιο της Γ. Γραμματείας Ρομά

pappas

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκεται τις επόμενες μέρες η Ξάνθη, με επισκέψεις υπουργών καθώς και μιας σειράς παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και αφορούν τον συνοικισμό του Δροσερού.

Σε Σταυρούπολη και Εχίνο την Τετάρτη ο Παππάς

Ειδικότερα όπως μας πληροφόρησε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, την προσεχή Τετάρτη 26 Απρίλιου θα επισκεφθεί τον νομό μας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στο πλαίσιο περιοδείας στην Θράκη. Ο κ. Παππάς θα βρίσκεται στην πόλη της Ξάνθης στις 8.30 το πρωί αλλά δεν θα παραμείνει καθώς πρόκειται να μεταβεί στην Σταυρούπολη πρώτα και περίπου στις 11.30 στον Εχίνο. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερώσει για την απόφαση που υπέγραψε πριν λίγες μέρες σύμφωνα με την οποία παρέχεται δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στα χωριά της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης και στα μειονοτικά χωριά του δήμου Μύκης. Στην συνέχεια ο κ. Παππάς θα παραστεί σε σύσκεψη στην Νομαρχιακή και αμέσως μετά θα αποχωρήσει για την Κομοτηνή.

polakisΈρχεται στην Ξάνθη ο Πολάκης στις αρχές του Μάη

Η επίσκεψη του Νίκου Παππά μετέθεσε για τις αρχές του Μάη την επίσκεψη του αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το πρόγραμμα της επίσκεψής του. Βέβαιο θεωρείται ότι εκτός των άλλων θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ η επίσκεψή του σχετίζεται και με τις 4 νέες δομές ΤΟΜΥ που θα δημιουργηθούν στην Ξάνθη στο πλαίσιο της εφαρμογής των αλλαγών στην πρωτοβάθμια υγεία που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Βελτίωση υποδομών και όχι μετεγκατάσταση στο Δροσερό

Όπως είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας, κυβερνητική βούληση αποτελεί ένας ευρύτερος σχεδιασμός για τους Ρομά με στόχο την ομαλή κοινωνική τους ένταξη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτής της κοινωνικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Ρομά η οποία εκπονεί ένα σχέδιο παρέμβασης στους συνοικισμούς των Ρομά μεταξύ των οποίων και το Δροσερό της Ξάνθης. Μάλιστα όπως μας πληροφόρησε ο κ. Χατζηθεοδώρου εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με κοινωνιολόγους κι άλλους επιστήμονες της Γραμματείας Ρομά, να καταγραφούν οι ανάγκες σε υποδομές και να σχεδιαστούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Ο κ. Χατζηθεοδώρου ξεκαθάρισε πως για τους συνοικισμούς όπως το Δροσερό το σχέδιο δεν προβλέπει μετεγκατάσταση αλλά βελτίωση των υποδομών. Μετεγκατάσταση προβλέπεται μόνο για τους σκηνίτες Ρομά και μάλιστα έχουν γίνει διαγωνισμοί για προμήθεια προκατασκευασμένων κατοικιών. Σημειώνουμε τέλος, ότι στον νομός μας δεν υπάρχουν σκηνίτες Ρομά.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

mxanthopoulou@empros.gr

 

 
Στη δίνη του διχασμού η Τουρκία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2017 13:16
AddThis Social Bookmark Button

Το οριακό αποτέλεσμα βάζει σε νέες περιπέτειες τη γειτονική χώρα. Το δημοψήφισμα στο μικροσκόπιο: Δύο κόσμοι αντίθετοι καλούνται να συνυπάρξουν

ΟΧΙ είπαν οι Τούρκοι υπήκοοι της Ελλάδας. Εξαίρεση οι Τούρκοι ψηφοφόροι στο προξενείο Κομοτηνής

tourkia dimopsifisma

Βαριά έπεσε η σκιά του διχασμού στη γειτονική Τουρκία μετά την οριακή επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο επιτρέπει στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει εξουσίες Σουλτάνου, αλλά όχι με την ευρεία αποδοχή, που ο ίδιος ανέμενε ή προσδοκούσε. Βαθιά προβληματίζει τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο η ακραία πόλωση που σημάδεψε τη χώρα, με ένα δημοψήφισμα που διενεργήθηκε σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, μέσα από μία πρωτόγνωρα επιθετική επικοινωνιακή καμπάνια από την πλευρά του Τούρκου προέδρου και μέσω μίας εκλογικής διαδικασίας της οποίας η εγκυρότητα αμφισβητήθηκε έντονα.

Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος

tourkia dimopsifisma-2Στο 85,46% έφτασε η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, ποσοστό 1,94% χαμηλότερο από τη συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές, που ήταν οι Βουλευτικές της 1ης Νοεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, από τους 58.366.647 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στις κάλπες προσήλθαν 49.621.753. Έγκυρες θεωρήθηκαν οι 48.759.595 ψήφοι και άκυρες 862.158 ψήφοι.

Η Τουρκία εμφανίζεται πλέον περισσότερο διχασμένη από ποτέ. Ο χάρτης της κατανομής της ψήφου εμφανίζει ουσιαστικά μια Τουρκία με δύο πρόσωπα: από τη μία την Τουρκία της Ανατολικής Θράκης, των Μικρασιατικών παραλίων και των παραλίων της Μεσογείου, των μεγάλων αστικών κέντρων (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αδριανούπολη, Αττάλεια, Άδανα) και των Κούρδων της ΝΑ Τουρκίας, που δεν ενέκριναν την πρόταση για την αλλαγή του συντάγματος της χώρας από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία με ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Από την άλλη, τη βούλησή τους να δώσουν ενισχυμένες εξουσίες στον Ερντογάν έστειλαν με την θετική ψήφο τους οι κάτοικοι της κεντρικής Ανατολίας, που αποτελεί το πιο συντηρητικό κομμάτι της Τουρκίας. Από εκεί αντλεί την κύρια δύναμή του το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι περιοχές που ψήφισαν «όχι» «αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα της χρηματοοικονομικής, βιομηχανικής, τουριστικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ισχύος της Τουρκίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το πιο αστικό, οικονομικά σημαντικό, μορφωμένο και κοσμοπολίτικο κομμάτι της Τουρκίας θα κυβερνάται από το λιγότερο οικονομικά ισχυρό, λιγότερο μορφωμένο και πιο εσωστρεφές κομμάτι της χώρας. Δεν πρόκειται για διαφορά μεταξύ εκλογικών περιφερειών αλλά μεταξύ προφίλ ψηφοφόρων,» γράφει ο διευθυντής της αγγλόφωνης Hurriyet Daily News, Μουράτ Γετκίν.

«Όχι» ψήφισαν οι Τούρκοι της Ελλάδας- Εξαίρεση οι ψηφοφόροι στο προξενείο Κομοτηνής

Κάλπες στήθηκαν σε 57 χώρες στο εξωτερικό για το δημοψήφισμα, όπου ως χώρα λογίζεται και το ψευδοκράτος. Οι Τούρκοι υπήκοοι που διαμένουν στην Ελλάδα είπα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα με εξαίρεση τους εκλογείς της ΑΜΘ.

Με βάση τα τελικά αποτέλεσμα, στην Ελλάδα επί συνόλου 10.556 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν μόλις 797, στις κάλπες που στήθηκαν στα προξενεία της Αθήνας, της Κομοτηνής, της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης. Μόλις το 22,62% όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ του «Ναι», ενώ το 77,38% τάχθηκε υπέρ του «Όχι».

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Αθήνα ΝΑΙ 14% ΟΧΙ 85%, Κομοτηνή ΝΑΙ 58% ΟΧΙ 41%, Ρόδος ΝΑΙ 47% ΟΧΙ 52% και Θεσσαλονίκη ΝΑΙ 24% ΟΧΙ 75%. Να σημειώσουμε ότι κυρίως στα προξενεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης ψήφισαν και οι Ρωμιοί, που διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα.

Υπέρ του «Όχι» τάχθηκε και η πλειοψηφία των Τούρκων που ψήφισαν στην κατεχόμενη Κύπρο. Επί συνόλου 104.475 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, στις κάλπες προσήλθαν 43.479. «Ναι» ψήφισε το 45,18% του εκλογικού σώματος και «Όχι» ψήφισε το 54,82%.

Δεν ανταποκρίθηκε στα διεθνή στάνταρ η εκλογική διαδικασία

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία πάντως, δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως δήλωσε αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Μάλιστα, οι περισσότερες κατηγορίες για μαζική νοθεία επικεντρώνονται στο ζήτημα της εγκυρότητας της διαδικασίας ύστερα από την παράδοξη ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, ότι θα θεωρούνται έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής εφόσον δεν έχει αποδειχτεί ότι μεταφέρθηκαν από κάπου αλλού, αναιρώντας έτσι την αντίθετη απόφαση που είχε ανακοινώσει πριν την διαδικασία και που αφορά περίπου 2,5 εκ. ψήφους.

Ιστορική απόφαση λέει ο Ερντογάν, κουνώντας το δάχτυλο στην ΕΕ και απλώνοντας το χέρι στον Μπαχτσελί

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, ο Ερντογάν έσπευσε να διακηρύξει ότι ο τουρκικός λαός έλαβε μια «ιστορική απόφαση» που τώρα θα πρέπει «να γίνει σεβαστή» από όλους, ενώ κατηγόρησε ΕΕ και ΟΑΣΕ για τις επικρίσεις που δέχεται, όσον αφορά στην εγκυρότητα της διαδικασίας.

«Ευτυχώς, καταφέραμε ένα δύσκολο πράγμα και υλοποιούμε την πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην ιστορία μας για τη διακυβέρνηση της χώρας μας με τη βοήθεια του λαού μας,» δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά την ψηφοφορία, ενώ μιλώντας χωριστά στους πανηγυρίζοντες οπαδούς του είπε ότι πρόκειται να μιλήσει στον ηγέτη του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Μάλιστα ανέφερε ότι αν τυχόν η βουλή δεν του στείλει μια σχετική απόφαση για να την υπογράψει, τότε «θα πρέπει να πάμε για ένα δημοψήφισμα και για αυτό», είπε.

Έντονες οι διαμαρτυρίες στις περιοχές του ΟΧΙ- Προειδοποιεί για προσφυγή του ΕΔΑΔ το CHP

Οι διαμαρτυρίες εντός της διχασμένης πια Τουρκίας, φουντώνουν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε την Δευτέρα, την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά. Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου.

Την ίδια ημέρα τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Ο ένας στο πλευρό του άλλου εναντίον του φασισμού» φώναζαν τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Καντικόι στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ κατευθύνονταν προς τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Μπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή πλευρά. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «έχουμε δίκιο, το «όχι» θα νικήσει».

 
Κρίση τέλος μόνο με μετάβαση από το ευρώ στο …εθνώ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 15:30
AddThis Social Bookmark Button

Το αφήγημα της ΛΑ.Ε για έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Γιάννης Τόλιος, υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του κόμματος

«Είναι εφικτή μια ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα τώρα παρά το 2010», υποστηρίζει ο κ. Τόλιος. Μιλά για επιχείρηση εκφοβισμού του λαού από την ξένη και την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία. Για τα ελληνοτουρκικά: «Υπάρχει πάντα και το «Μολών λαβέ»!

tolios

Το αφήγημα της Λαϊκής Ενότητας ότι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση και επανεκκίνησης της οικονομίας θα επιτευχθεί με την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας που θα δώσει την δυνατότητα για αλλαγή των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών που τώρα συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν σε φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο ο κ. Γιάννης Τόλιος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής (τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης).Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα Αφετηρία εξόδου από την κρίση», πραγματοποιήθηκε στην Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 8 το απόγευμα σε καφέ της πόλης (στο εμπορικό κέντρο Cosmos Center), παρουσία των εκπροσώπων του κόμματος στην Ξάνθη, Άγγελου Κολώνια και Αντώνη Κοσμίδη καθώς και νεολαίους του κόμματος.

Με την μνημονιακή πολιτική δεν υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση

Στο αγωνιώδες ερώτημα που τείνει να λάβει …υπαρξιακή διάσταση αφού συνδέεται άμεσα με το μέλλον του λαού και της χώρας και ενυπάρχει σαν προβληματισμός στη σκέψη όλων επιχειρεί να απαντήσει ο κ. Τόλιος στο βιβλίο του, στο οποίο ξετυλίγει μια βεντάλια θεμάτων που άπτονται του θέματος της κρίσης: «Βιώνουμε μια πολύ βαθιά κρίση και έχει αποδειχθεί πως οι ασκούμενες πολιτικές είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες συνεχίζει αυτή την μνημονιακή πολιτική, η οποία δεν έχει καμιά προοπτική. Συνεχίζει να οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό, την οικονομία στα βράχια και επίσης οδηγεί σε απώλεια της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποια είναι η εναλλακτική πολιτική», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Τόλιος.

Από το ευρώ στο εθνώ

Παρουσιάζοντας αυτή την εναλλακτική ο κ.Τόλιος υπογραμμίζει ότι το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη: «Ξεκινάμε με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας είναι και ανάκτηση όλων των εργαλείων της οικονομικής πολιτικής. Εκεί εντάσσεται η κατάργηση της λιτότητας, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών, η αναστολή πληρωμής του χρέους με στόχο την διαγραφή του, παραγωγική ανασυγκρότηση για μείωση της ανεργίας, η επανεκκίνηση της οικονομίας. Όλη αυτή η δέσμη προτάσεων που ανοίγουν δρόμο για μια ελπιδοφόρο προοπτική για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για την νεολαία».

tolios kosmidisΕίναι εφικτή μια ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα τώρα παρά το 2010

Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει ομαλά αυτή η μετάβαση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει μια ισχυρή και αυτάρκη οικονομία και αντιμετωπίζει και ενεργειακή εξάρτηση, ο κ. Τόλιος σημείωσε πως είναι εφικτή μια ομαλή μετάβαση περισσότερο τώρα απ’ ότι το 2010, καθώς τώρα η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι όπως το 2010, που είχαμε τεράστιο άνοιγμα στο ισοζύγιο εισαγωγών –εξαγωγών και πως η κατάσταση έχει ισορροπήσει από το 2014 και μετά, καθώς όσα εισπράττουμε απ’ αυτά που εξάγουμε, φτάνουν για να πληρώσουμε τις εισαγωγές κι αυτό βέβαια επιτεύχθηκε εξαιτίας των μέτρων που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

Επιχείρηση εκφοβισμού του λαού από την ξένη και την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία

Επεσήμανε δε πως όλη αυτή η κινδυνολογία που αναπτύσσεται είναι στο πλαίσιο μιας επιχείρησης εκφοβισμού του ελληνικού λαού, με μια άκρατη κινδυνολογία η οποία είναι αβάσιμη και τεχνητή γιατί: « Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν την χώρα μας εντός της ευρωζώνης. Αυτά είναι και ξένα ( Βρυξελλών και Βερολίνου και ΔΝΤ) αλλά και εγχώρια, αυτών της οικονομικής ολιγαρχίας που βρίσκουν ευκαιρία να πλήττουν εργασιακά δικαιώματα, να κάνουν ανακατανομή πλούτου, να πλήττουν εργαζόμενους και συνταξιούχους και αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα. Όλοι αυτοί θέλουν το ευρώ ως ομπρέλα δικής τους προστασίας, των συμφερόντων τους και να έχουν τους άλλους υπόδουλους. Το 2010 είχαμε το 18% του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας και το 2016 το 48% ! Πού θα πάει αυτό; Έτσι όπως πάμε δεν έχουμε μέλλον και η μόνη ελπίδα είναι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Αυτό που λέγεται ευρώ δεν είναι μέσο συναλλαγής αλλά είναι όλο το σύστημα που ελέγχει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία και που επιβάλλει αυτές τις πολιτικές της λιτότητας», υπογράμμισε ο κ. Τόλιος.

Στα ελληνοτουρκικά υπάρχει πάντα και το «Μολών λαβέ»

Αναφορικά δε με την επίδραση που θα έχει μια έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη στα εθνικά μας θέματα με δεδομένη την περίοδο όξυνσης των ελληνοτουρκικών, καθώς και της εύφλεκτης γειτονιάς μας που έχει δημιουργήσει το προσφυγικό πρόβλημα στο οποίο η χώρα μας έχει άμεση σύνδεση, ο κ. Τόλιος σημείωσε πως η Ε.Ε. έχει αποδείξει ότι δεν παρέχει προστασία στην χώρα μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και ότι η ασφάλεια της χώρας μας είναι καθαρά δικό μας θέμα: «Όλο τον καιρό που κάνει τα καουμποϊλίκια του ο Ερντογάν βγήκε κανένας από την Ευρώπη να του πει, τι είναι αυτά που κάνεις; Δεν κάνει και δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει ο Ερντογάν κι αυτά είναι θέματα που θα τα λύσουμε μόνοι μας. Το προσφυγικό δεν είναι μόνιμο, ενώ το ευρώ και το μνημόνιο είναι μόνιμο πρόβλημα. Εδώ μιλάμε για την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Έχουμε υπογράψει κανένα συμβόλαιο με την Γερμανία ώστε να έχουμε επικυριαρχία της Γερμανίας; Στην εθνική κυριαρχία και την υπεράσπιση της χώρας υπάρχει πάντα και το «Μολών λαβέ»!

Μαριάννα Ξανθόπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Σελίδα 1 από 109

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr