Greek English French German Turkish

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα Δημοκρατία: 9 Δεσμεύσεις Αλήθειας με τους Αγρότες PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 12:49
AddThis Social Bookmark Button

Νέα Δημοκρατία: 9 Δεσμεύσεις Αλήθειας με τους Αγρότες

avgenakis-lefteris

Λευτέρης Αυγενάκης*

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε τη «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες», μια σειρά περιοδειών σε δεκάδες αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μιλήσαμε με αγρότες και παραγωγούς και καταγράψαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι εμείς στη ΝΔ αναγνωρίζουμε ότι η αγροτική ανάπτυξη και, κυρίως, η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη μπορεί να καταστεί βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη και την έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική κρίση. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση με την ασκούμενη πολιτική καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας και στραγγαλίζει την αγορά. Αυτή τη στιγμή, ο τριπλός συνδυασμός φορολόγησης, εισφορών και κόστους παραγωγής καθιστά μη βιώσιμη την αγροτική παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, το πλάνο που επεξεργαζόμαστε στη ΝΔ στηρίζεται σε υπεύθυνες και ειλικρινείς προτάσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα. Μια «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες», με καθαρές κουβέντες και κοστολογημένες προτάσεις.

Προκειμένου, λοιπόν, να καταστεί ο αγροτικός τομέας αρωγός στην ανάπτυξη και στην έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική κρίση, οι βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα αγροτικά ζητήματα, όπως τις διατύπωσε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνουν:

1.Την ενθάρρυνση της σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Και την κατάργηση του Συνεταιριστικού νόμου που ψηφίσατε και την αντικατάστασή του με έναν που θα επιτρέπει στις Ενώσεις να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού.

2.Την άμεση ενεργοποίηση όλων των Μέτρων και την αποτελεσματική χρήση των εγκεκριμένων διαρθρωτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 5,9 δις ευρώ.

3.Τη διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα. Κι αυτό σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.

4.Την προώθηση της δυνατότητας επιπρόσθετης κάλυψης των ζημιών των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για ζημιές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, μέσω της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη, παράλληλα και συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.

5.Την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Την πρόβλεψη της περαιτέρω αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων.

6.Την υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

7.Την ανάπτυξη πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα και την υποστήριξη της Ελληνικής ορεινής κτηνοτροφίας, παράλληλα με την προώθηση νέων σημάτων ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.

8.Την καθιέρωση τακτικού, δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις παραγωγών κατά προϊόν.

9.Τη δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.

Επιπλέον, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για:

-Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές.

-Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

-Τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).

-Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αγροτικά επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός 2 ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο).

Οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν εξαντλούν, αλλά αποτελούν μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική πολιτική, της Συμφωνίας Αλήθειας, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η ανερμάτιστη και ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδείνωσε την κατάσταση στην αγροτική οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ιστορικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, θέτει την αγροτική οικονομία στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της και συνεχίζει τον ειλικρινή διάλογο μαζί τους.

*Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

 
Από το Ποτάμι …μεταπήδησε στην ΔΗΣΥ ο Ιλχάν PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 14:44
AddThis Social Bookmark Button

«Χάνει νερά» το Ποτάμι έμεινε με 7 βουλευτές

Α. Σαββίδης: «Μας ικανοποιεί που μας ακούει η κοινωνία…»

ilxan-genimata

«Χάνει νερά» συνεχώς το Ποτάμι, γεγονός που του ανακόπτει την ορμή του! Την Παρασκευή το πρωί ο βουλευτής του Ποταμιού Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του μειώνοντας στους 7 την δύναμη του Ποταμιού στην Βουλή. Είναι η τέταρτη αποχώρηση μετά τους Κατερίνα Μάρκου, Χάρη Θεοχάρη και Ιάσωνα Φωτήλα. Ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να πτοεί τον επικεφαλής Σταύρο Θεοδωράκη που απάντησε μέσω Twitter χρησιμοποιώντας λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Ρωτούν 'ήσασταν 11, τώρα είστε 7, τι θα κάνεις;'. Τους απαντώ με Καζαντζάκη: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς 'θα νικήσουμε; θα νικηθούμε;' Πολέμα!». Να θυμίσουμε ότι με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο είχε σχολιάσει και την αποχώρηση της βουλευτού Κατερίνας Μάρκου.

Αποχώρηση Ιλχάν Αχμέτ από το Ποτάμι – Προσχώρηση στη ΔΗΣΥ

Ο κ. Ιλχάν αναφέρθηκε στους λόγους της αποχώρησής του από την Κ.Ο. του Ποταμιού σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση: «Πεποίθηση μου είναι ότι ο στόχος για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενδιαμέσου χώρου με προοδευτικό πρόσημο, με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στις δημοκρατικές κατακτήσεις αλλά και στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είναι εφικτός και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία. Για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται άθροιση δυνάμεων, κοινό προγραμματικό πλαίσιο, παραμερισμός προσωπικών εγωισμών και παραλυτικών ισορροπιών στην λογική μιας ξεπερασμένης πολιτικής επετηρίδας, που απογοητεύουν τους πολίτες, παγιώνοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει προοπτική για την έξοδο της χώρας από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική της κρίση. Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθώ και οι αρχές που θα υπαγορεύσουν τις επόμενες κινήσεις μου» καταλήγει ο Ιλχάν Αχμέτ. Λίγη ώρα μετά είχε συνάντηση με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά στο γραφείο της στη Βουλή. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, «ο οποίος τον υποδέχθηκε λέγοντας: «Καλωσόρισες στο σπίτι σου. Εργαζόμαστε σκληρά για την ενότητα όλου του χώρου». Η κ. Γεννηματά, όπως δήλωσε λακωνικά, αποδέχθηκε την επιθυμία του κ. Ιλχάν να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία πλέον μαζί με τον κ. Ιλχάν αριθμεί 18 βουλευτές και είναι ισοδύναμη με την Χρυσή Αυγή.Πληροφορίες αναφέρουν πως και ο κ. Καρράς της ¨Ένωσης Κεντρώων που ανεξαρτητοποιήθηκε θα ενταχθεί στην ΔΗΣΥ.

Α. Σαββίδης: «Μας ικανοποιεί που μας ακούει η κοινωνία…»

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του κ. Ιλχάν ο περιφερειακός εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Άρης Σαββίδης ανέφερε πως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο επειδή ο κ. Ιλχάν δεν ήταν ποτέ Ποτάμι και ότι θα πάει εκεί που θεωρεί ότι θα εκλεγεί βουλευτής γιατί αυτό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει όπως και τους υπόλοιπους που αποχώρησαν. Εκφράζει δεν την πεποίθηση ότι δεν αποδυναμώνεται έτσι το Ποτάμι καθώς: « Αυτό γίνεται μόνο δημοσκοπικά. Αυτό όμως που είναι ικανοποιητικό για μας είναι ότι το Ποτάμι ενδυναμώνεται μέσα στην κοινωνία καθώς έχει απήχηση ο πολιτικός τους λόγος, οι προτάσεις και οι θέσεις μας, σ’ ένα ποσοστό 8% – 9%.». Αναφορικά δεν αν το Ποτάμι έχει την παράθεση να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΔΗΣΥ για σύμπραξη ο κ. Σαββίδης απάντησε με απόλυτο τρόπο: Όχι βέβαια, Δεν θα γίνουμε δεκανίκι της επιβίωσης κανενός πολιτικού κόμματος και του παλαιοκομματικού προσωπικού της χώρας Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική επιβίωσης της κας Φώφης και της κεντροαριστεράς που δεν εκφράζει την νέα γενιά και δεν έχει απαντήσεις για την ανεργία και την κατάντια του ιδιωτικού τομέα. Εμείς δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να εξετάσουμε γεωγραφικά το πολιτικό σύστημα αλλά να εκφράσουμε ένα χώρο με προτάσεις και θέσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Θετική υποδοχή της Συμπαράταξης ΚΙΔΗΣΟ με ΔΗΣΥ στην Ξάνθη PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 14:02
AddThis Social Bookmark Button

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Αντωνιάδης: «Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αρκεί να στρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο»

ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης: Σ. Ξυνίδης: «Πολύ συγκρατημένα …λίγο αισιόδοξος» Θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο μόνο αν το κρίνει αναγκαίο το κόμμα του

genimata papandreou

Ραγδαίες και σημαντικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς όπου συμπράττουν τα κόμματα που αποτελούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η συμφωνία για Συμπαράταξη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου που επισφραγίστηκε την Πέμπτη μετά την συνάντηση Γεννηματά – Παπανδρέου και την κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και σηματοδοτεί την απαρχή μιας έντονης κινητικότητας στην κατεύθυνση διεύρυνσης του χώρου μέσα από συμπράξεις και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Βασικός στόχος η έκφραση του πολιτικού αυτού χώρου μέσα από ένα ενιαίο πολιτικό φορέα που θα αποτελεί την συνισταμένη διαφόρων συνιστωσών με ιδεολογική συνάφεια ώστε να «στεγαστεί» πολιτικά ένας χώρος που κατακερματίζεται.

Αντιδράσεις των τοπικών στελεχών

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Αντωνιάδης: «Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αρκεί να στρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο»

Η επάνοδος Παπανδρέου στα γνώριμα …λημέρια δεν προκάλεσε έκπληξη στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ούτε και του ΚΙΔΗΣΟ καθώς ήταν μια συμφωνία που κυοφορούνταν καιρό. Το γεγονός δε ότι το ΚΙΔΗΣΟ διατηρεί την αυτοτέλειά του ως πολιτικός φορέας όπως επίσης και τα άλλα κόμματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο κοινός στόχος ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που επιτάχυναν την σύγκλιση. Σε τοπικό επίπεδο ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ανέστης Αντωνιάδης χαιρετίζει τη σύμπραξη του ΚΙΔΗΣΟ με την ΔΗΣΥ επισημαίνοντας πως : «Γνωρίζαμε πάντα πως είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν με το ΚΙΔΗΣΟ παρά αυτά που μας χωρίζουν. Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αρκεί να στρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο και όχι να μπούμε στην διαδικασία να διεκδικούμε φέουδα και οφίτσια γιατί τότε θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό…». Ανέφερε δε ότι το τοπικό ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ έριδες με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ. Σ’ ότι αφορά τη στάση του Ευ. Βενιζέλου μετά την σύμπραξη Παπανδρέου δεδομένου ότι οι σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών δεν περνούν και την καλύτερη φάση τους ο κ. Αντωνιάδης εκτίμησε πως: «Εφόσον είναι ξεκάθαροι οι όροι της συμφωνίας πιστεύω πως ο κ. Βενιζέλος δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αντίθετα θα βάλει πλάτη κρατώντας τις ισορροπίες». Αναφορικά δεν με το Κίνημα Ραγκούση – Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη οι οποίοι και διοργανώνουν ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε πως ό,τι γίνεται στο χώρο αυτό είναι θετικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλλουν και αυτά τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ανασύσταση και την διεύρυνση του χώρου της κεντροαριστεράς που αποτελεί και το μέγα ζητούμενο. Τέλος ως προς το πώς υποδέχτηκε η βάση το «γάμο» ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ ο κ. Αντωνιάδης απάντησε λακωνικά: «Θετικά αλλά και με επιφύλαξη». Να σημειώσουμε πως σήμερα στις 5 η ώρα στην Καβάλα συγκαλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενώ μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των μελών της Νομαρχιακής Ξάνθης.

Π. Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Αμανατίδης: «Δεν ήταν αναμενόμενο… τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αντιδρούσαν σε μια συμφωνία»

Επιπρόσθετα σημειώνουμε πως στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο όπως ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Χρήστος Αμανατίδης, εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει αντίδραση του έτερου ηγετικού πόλου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν θεωρούσαν αναμενόμενο αυτό που συνέβη δεδομένου ότι τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αντιδρούσαν σε μια συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΣΥ και για το λόγο αυτό δεν συμπορεύτηκαν στις εκλογές.

ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης: Σ. Ξυνίδης: «Πολύ συγκρατημένα …λίγο αισιόδοξος»

Κληθείς να καταθέσει την άποψή του επί των εξελίξεων ο πρώην αν. υπουργός και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ Σωκράτης Ξυνίδης, σημείωσε πως το ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να μην έχει πλήρη οργανωτική διάταξη ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των υψηλόβαθμων στελεχών του όπως πρώην υπουργοί, τάχθηκαν υπέρ της σύγκλισης καθώς ήταν από θέση αρχής ανοιχτό αυτό το ζήτημα: «Αντίθετα τα μεσαία στελέχη εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις οι οποίες στην συνέχεια άρθηκαν καθώς έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα come back αλλά το ΚΙΔΗΣΟ θα συμμετέχει στην Συμπαράταξη ως αυτοτελές και αυτοδύναμο ως κόμμα. Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει ένα επιτελείο ηγετών και ένα συντονιστικό όργανο που θα διατυπώσει το πολιτικό αφήγημα της Σύμπραξης κ αι θα απαντήσει στα καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. στην συνέχεια θα γίνουν τα οργανωτικά βήματα προς την ομογενοποίησή του. Χρειάζεται πολύ προσπάθεια και πολύ προετοιμασία» επισημαίνει οκ. Ξυνίδης δηλώνοντας ωστόσο: «πολύ συγκρατημένα λίγο αισιόδοξος» για την επιτυχία του εγχειρήματος. Σ’ ότι αφορά τον κ. Βενιζέλο ο κ. Ξυνίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οποιαδήποτε στάση του δεν σχετίζεται με την εξέλιξης αυτή καθώς όπως είπε: «Επικρατεί σύνεση και υπάρχει ανοχή και σεβασμός στην λειτουργία των δύο πολιτικών ανδρών». Αναφορικά με την πρωτοβουλία των τριών (Ραγκούση- Φλωρίδη - Διαμαντοπούλου) ο κ. Ξυνίδης το αντιμετώπισε με ειρωνική διάθεση ενώ δήλωσε πως μετά τις εξελίξεις θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση της κας Γεννηματά προς όλα τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Σάββατο στην Αθήνα).

Θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ο κ. Ξυνίδης μόνο αν το κρίνει αναγκαίο το κόμμα του

Τέλος στο επίμαχο ζήτημα της συμμετοχής του στο τοπικό ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ, ο κ. Ξυνίδης απάντησε ευθέως πως έχει την άποψη ότι ο ίδιος έκλεισε τον κύκλο του και πως θα ήταν καλύτερα το ψηφοδέλτιο να απαρτίζεται από άτομα της νεώτερης γενιάς ωστόσο τόνισε πως: «Αν ο πολιτικός φορέας τον οποίο εκπροσωπώ κρίνει αναγκαίο ότι θα πρέπει να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο δεν θα έρθω σε σύγκρουση.»

Θετική απήχηση στην ΔΗΜΑΡ – Απευθύνουν πρόσκληση και προς το Ποτάμι

«Θετική εξέλιξη» είναι ο χαρακτηρισμός και του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη κ. Χρήστου Γκαρμπούνη. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Γκαρμπούνης ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ στην Ξάνθη. Εκτιμά δε πως η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή και για περαιτέρω διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθύνοντας κάλεσμα και προς το Ποτάμι: «Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη διαμόρφωση ενός ισχυρού πολυκομματικού φορέα της σοσιαλδημοκρατίας ικανού να αντιπαρατεθεί τόσο με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη συντηρητική γραμμή της ΝΔ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

 
Θα διαπραγματευτεί σκληρά την παραίτησή του ο Σινίκογλου PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2017 14:20
AddThis Social Bookmark Button

Συμφώνησαν οι ΑΝΕΛ στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει

Χ. Ζεϊμπέκ: «Ο διορισμός κάποιου άλλου Μουφτή δεν είναι λύση …Πρέπει να εκλέγεται…»

mouftis 3

Την αλλαγή του Μουφτή Ξάνθης κ. Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και την αντικατάστασή του από ένα νέο πρόσωπο ως τοποτηρητού της Μουφτείας αρχικά και έως ότου προκηρυχθεί η θέση σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Μουφτεία Ξάνθης και σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Ε» υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση των αρμόδιων υπουργείων να τελεσφορήσει σύντομα η υπόθεση αυτή. Ο ασκός του Αιόλου για την αλλαγή προσώπων στην Μουφτείες της Θράκης άνοιξε με την αντικατάσταση του Μουφτή Διδυμοτείχου Μεχτέτ Σερίφ Δαμάδογλου, με αφορμή την καταδικαστική υπόθεση εις βάρος του. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως «σταγόνα στο ποτήρι» για ανακατατάξεις στο θέμα των Μουφτήδων που πυροδοτούν εντάσεις μέσα στους κύκλους της μειονότητας και ως κίνηση εκ μέρους της κυβέρνηση εντάσσεται στο πλαίσιο να επιχειρήσει ανανέωση του θεσμού και νέο πλαίσιο διαδικασιών διορισμού τους με αξιοκρατικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αλλαγή προσώπου στην Μουφτεία Ξάνθης – τουλάχιστον – θεωρείται ως αναπόφευκτη παρά το γεγονός ότι με Προεδρικό Διάταγμα του 2011 ανανεώθηκε η θητεία του Μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου μέχρι το 2021.

Αντιδρά ο Σινίκογλου – Δεν δέχεται να παραιτηθεί

Παρά το γεγονός ότι ο κύβος ερρίφθη για τον κ. Σινίκογλου και σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του έχει ζητηθεί η παραίτησή του ωστόσο ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να μην παράσχει διευκόλυνση με την παραίτησή του. Μετά από αυτό εικάζεται - από τους ίδιους αξιωματούχους - ότι θα επέλθει κάποιος συμβιβασμός των δύο μερών μετά από διαπραγμάτευση. Να σημειώσουμε πως από την πλευρά των ΑΝΕΛ – σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Ε» - δεν υπάρχουν αντιρρήσεις και ήδη έχει επέλθει συμφωνία ως προς το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

zeybek5Χ. Ζεϊμπέκ: «Ο διορισμός κάποιου άλλου Μουφτή δεν είναι λύση …Πρέπει να εκλέγεται…»

Αντίθετος με τον διορισμό άλλου Μουφτή δηλώνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ εξηγώντας πως δεν λύνει το πρόβλημα ο διορισμός κάποιου άλλου Μουφτή και θέτοντας μετ’ επιτάσεως το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων από την μειονότητα: «Το να διορίσεις άλλο Μουφτή δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει ο μουφτής να εκλέγεται από την μειονότητα, αυτή είναι η προσωπική μου θέση», τονίζει με ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Χ.Ζειμπέκ. Μια θέση που άλλωστε έχει υποστηρίξει δημόσια και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν. Παράλληλα όμως δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει συνάφεια της απόφασης αυτής της κυβέρνησης για αντικατάσταση του Μουφτή με πιθανή αναγνώριση του ψευδομουφτή.Αντίθετα υποστηρίζει σθεναρά ότι πρέπει να υπάρξει ένα εκτενής διάλογος για το θέμα και να τεθεί ένα πλαίσιο κανόνων και κριτηρίων που θα διέπουν την διαδικασία εκλογής των μουφτήδων, το όριο της θητεία τους καθώς και των προσόντων τους. Στην υπενθυμητικό ερώτημα που του τέθηκε από το «Ε» ότι στην Τουρκία οι μουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται απάντησε πως η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος και πως ο μουφτής εκεί είναι ένα δημόσιος υπάλληλος ενώ στην χώρα μας έχει δικαστικές αρμοδιότητες που ορίζονται από την Συνθήκη της Λωζάννης. Σημείωσε δε: «Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αρμοδιότητες εφαρμογής της Σαρία να μην υπάρχουν. Συμφώνησα εξ’ αρχής με την θέση αυτή. Η χώρα μας έχει βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση εξαιτίας της Σαρία για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο με ένα ουσιαστικό διάλογο σε βάθος μπορούμε να βρούμε βιώσιμη λύση», κατέληξε ο κ. Ζεϊμπέκ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Χωρίς μεταβολές τα «πόθεν έσχες»των πρώην και νυν βουλευτών της Ξάνθης PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2016 13:33
AddThis Social Bookmark Button

Μόνη εξαίρεση προς το δυσμενέστερο ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης

Τι έχασαν και τι κέρδισαν οι πολιτικοί της Ξάνθης κατά τα οικονομικά έτη 2014 - 2015

voyli

Χωρίς αξιοσημείωτες αλλαγές στα περιουσιακά τους στοιχεία παρουσιάζονται οι πρώην και νυν βουλευτές της Ξάνθης για τα έτη 2013 – 1014 εκτός ίσως του κ. Σωκράτη Ξυνίδη προς το δυσμενέστερο. Οι δηλώσεις πόθεν έσχες των υπόχρεων βουλευτών της Ξάνθης που δημοσιοποιήθηκαν αφορούν τους πρώην βουλευτές Ξάνθης Αλέξανδρο Κοντό, Δημήτρη Σαλτούρο, Σωκράτη Ξυνίδη και τους νυν: Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Στάθη Γιαννακίδη, αλλά και τον πιο πρόσφατα εκλεγέντα (2015)Γρηγόρη Στογιαννίδη. Πρόκειται για Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης Χρήσης 2013 (Οικονομικό Έτος 2014) και Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης Χρήσης 2014 (Οικονομικό Έτος 2015).

zeybek4Δήλωση Πόθεν έσχες 2013 - 2014 του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ

Να σημειώσουμε ότι ο Χ. Ζεϊμπέκ ανέλαβε τα βουλευτικά του καθήκοντα στις 5 – 5 – 2012 και η δήλωση Πόθεν έσχες του 2013 παρουσιάζει τα εξής περιουσιακά στοιχεία: Φορολογητέο Εισόδημα 24.682,09 – Αφορολόγητο Εισόδημα: 52.696,64 Λοιπά έσοδα: 5.411,42 και 4.431,89. Δηλώνει 3 αυτοκίνητα και 2 μηχανές και καταθέσεις στην Εθνική με μεγαλύτερο ποσό τα 3.071,36 ενώ έχει και λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες με μικροποσά. Να σημειώσουμε πως ο κ. Ζεϊμπέκ δηλώνει επίσης ότι είναι ιδιοκτήτης Φαρμακείου ενώ δεν δηλώνει ακίνητα. Για το 2014 καμιά αλλαγή σε Φορολογητέο και αφορολόγητο εισόδημα για τον κ. Χ. Ζεϊμπέκ καθώς επίσης και στα Οχήματα σε σχέση με την δήλωση του 2013. Η μόνη διαφορά είναι στις καταθέσεις που παρουσιάζουν αύξηση με μεγαλύτερο ποσό σε λογαριασμό της Εθνικής στα 28.129, 86 ευρώ και έναν ακόμη στα 5.243 ευρώ στην ίδια τράπεζα. Να σημειώσουμε ότι κ. Ζειμπέκ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς και στην ZIRAAT αλλά με μηδενικά ποσά.

kondosΔήλωση Πόθεν Έσχες 2013 - 2014 του πρώην βουλευτή Ν.Δ. Ξάνθης Α. Κοντού

Ο κ. Α. Κοντός ανέλαβε για πρώτη φορά ως βουλευτής στις 10 – 4 – 2000.Στην δήλωση Πόθεν έσχες 2013 δηλώνει: Φορολογητέο εισόδημα: 30.714,01 Αφορολόγητο: 52623.89 Λοιπά έσοδα:105.908,59 και 14.195,61.

Κατέχει επίσης ακίνητα 224 m2 με κτίσμα 140 m2 και έτος κτήσης το 1989 αξίας 193.970. Έκταση 77 m2 με κυριότητα 100%, έτος κτήσης 2003 και αξία 64.680 . Έκταση 12.132 m2 αποκτηθείσα το 2001 κι άλλα μικρότερης εδαφικής έκτασης ακίνητα Επίσης δηλώνει καταθέσεις στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς με μεγαλύτερο ποσό τις 2.825, 38 στην Πειραιώς. Τέλος δηλώνει 2 οχήματα κυβισμού 1956 και 1995 αντίστοιχα. Στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2015 για το οικονομικό έτος 2014 παρουσιάζει τις εξής μεταβολές; Φορολογητέο 135.505,49 και 14.956,18 Αφορολόγητο: 52.187,40. Δεν υπάρχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία του και στις καταθέσεις του με μεγαλύτερη κατάθεση 3.297,48 σε λογαριασμό της Εθνικής.

xinidis 6Δηλώσεις Πόθεν έσχες 2013 - 2014 του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σ. Ξυνίδη

Ο κ. Σ. Ξυνίδης ανέλαβε ως βουλευτής το 2009. Δηλώνει εισόδημα (για το οικονομικό έτος 2013) από λοιπά έσοδα 18.892 και 19 ακίνητα στα οποία είναι συνδικαιούχος με ποσοστά από 50% έως 3.33 τα οποία αποκτήθηκαν από το 1988 έως το 2002. Σε 8 απ’ αυτά υπάρχουν κτίσματα. Δηλώνει επίσης 14 λογαριασμούς καταθέσεων σε διάφορες Τράπεζες με μικροποσά εκ των οποίων το μεγαλύτερο ανέρχεται σε 1.220,83. Τέλος 3 οχήματα κυβισμού 2000, 1.400 και 50 αντίστοιχα που αποκτήθηκε από το 2007 – 2009 και συμμετοχή σε επιχείρηση από το 1989. Αξιοσημείωτη παρουσιάζεται η μεταβολή της περιουσιακής του κατάσταση στην δήλωση του 2015 για το οικονομικό έτος 2014. Συγκεκριμένα δηλώνει: Φορολογητέο: 1.200,16 και 1.200,49 και Λοιπά έσοδα : 2.325,37 και 132,79. Καμιά μεταβολή στα ακίνητα και το μεγαλύτερο ποσό σε καταθετικό λογαριασμό ανέρχεται σε 1.291 ευρώ ενώ δηλώνει δύο οχήματα κυβισμού 2000 και 1400.

saltourosΔηλώσεις Πόθεν έσχες του 2013 - 2014 του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Δ. Σαλτούρου

Ανέλαβε ως βουλευτής στις 17 – 6 – 2012 και στην δήλωση Πόθεν έσχες του 2013 για το οικονομικό έτος 2014 δηλώνει: Φορολογητέο εισόδημα: 31.528,81 και Αφορολόγητο 54.806,36. Λοιπά έσοδα: 41,21 και 12.329, 49 από τόκους καταθέσεων. Τέσσερα συνολικά ακίνητα εκ των οποίων στο ένα έχει την κυριότητα 100% και στο άλλα είναι συνδικαιούχος. Αποκτήθηκαν δε από το 1998. Επίσης δηλώνονται 4 εδαφικές εκτάσεις μεγαλύτερη των 2.779,90 m2. Σ’ ότι αφορά τις καταθέσεις δηλώνονται 7 λογαριασμοί με μεγαλύτερη κατάθεση τις 10.198,53 και 6.005 και οι υπόλοιποι μικροποσά. Οχήματα έχει 2 σε κατάσταση ακινησίας από το 2013. Στη δήλωση του 2015 για το οικονομικό έτος 2014 ο κ. Σαλτούρος έχει τις εξής μεταβολές στην περιουσιακή στο κατάσταση: Φορολογητέο εισόδημα: 31.581 και 12.311,98 και Αφορολόγητο: 54.442.60. Τρία συνολικά ακίνητα το ένα με κτίσμα 161,80 m2 και 1 εδαφική έκταση 2.779,90 m2. Δηλώνει επίσης καταθέσεις με μεγαλύτερο ποσό τα 10.004 ευρώ και 4 οχήματα.

giannakidisΔήλωση πόθεν έσχες 2014 του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Ε. Γιαννακίδη

Ο κ. Γιαννακίδης ανέλαβε ως βουλευτής στις 25 /1/2015. Η περιουσιακή του κατάσταση έχει ως εξής: Φορολογητέο εισόδημα 16.239,04 και 5.018.,66. Δεν έχει ακίνητα αλλά 11 ανοιχτούς λογαριασμούς με μεγαλύτερο ποσό τα 4.393,07 ευρώ και 1.714 ευρώ και έχει δύο οχήματα κυβισμού 1798 και 999.

stogiannidisΔήλωση πόθεν έσχες 2014 του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γ. Στογιαννίδη

Ο κ. Στογιαννίδης ανέλαβε στις 3/10/2016 και στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης δηλώνει: Φορολογητέο: 42.495,29. Επίσης 2 ακίνητα με κτίσματα 61,98 και 54,67 m2 ως συνδικαιούχος και 8 εδαφικές εκτάσεις ως συνδικαιούχος. Το μεγαλύτερο ποσό σε καταθέσεις το έχει σε λογαριασμό της Εθνικής και ανέρχεται σε 19.377,25 ευρώ και άλλα μικροποσά ενώ έχει επίσης και 3 οχήματα κυβισμού 1514 και 1229 και 313.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 
Σελίδα 1 από 106

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr