Greek English French German Turkish

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μητσοτάκης από Καβάλα: «Η έξοδος στις αγορές δεν είναι λόγος για πανηγύρια…» PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 27 Ιούλιος 2017 15:49
AddThis Social Bookmark Button

Ο αρχηγός της ΝΔ επισκέφτηκε την ιχθυόσκαλα της Καβάλας στις 6.30 το πρωί. Παρουσίασε τις θέσεις του για τον πρωτογενή τομέα

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση – Περιοδεία στην Θάσο. Επισκέφτηκε τις καμένες εκτάσεις το χωριό Καζαβίτι. Δημαρχόπουλος και Αμοιρίδης για τον Μητσοτάκη στην Καβάλα

mhtsotakiw ixthioskala

Διήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία πραγματοποιεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατία Κυριάκος Μητσοτάκης με πρώτο σταθμό την Καβάλα και συγκεκριμένα στην ιχθυόσκαλα, την τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, όπου αφίχθη στις 6.30 το πρωί και είχε την ευκαιρία να χαιρετίσει και να συνομιλήσει για ώρα με όλους τους εργαζόμενους, τους αλιείς, τους ιχθυέμπορους, τους εξαγωγείς αλλά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς κυρίως σ’ ότι αφορά την υπεραλίευση και της ορθολογικότερης αξιοποίησης των αλιευτικών πεδίων και παρουσίασε επιγραμματικά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα για την βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής.

Στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6.30 το πρωί

Ειδικότερα στη συνάντηση που είχε με τους αλιείς, ιχθυεμπόρους και εξαγωγείς ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι πόροι για να αξιοποιηθούν μέσα από το πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα που θα σας υποστηρίξει να μειώσετε το κόστος παραγωγής σας. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αποτέλεσε πιλότο για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά η απορροφητικότητα τους είναι εξαιρετικά χαμηλή σχεδόν 40% μπορεί όμως αν αξιοποιηθεί σωστά να υποστηρίξει δράσεις εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του κόστους της αλιευτικής παραγωγής. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απαρχαιωμένο εθνικό πλαίσιο που διέπει την αλιεία», σημείωσε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε μια σειρά από κοινοτικές οδηγίες που από τη φύση τους περιορίζουν την αλιευτική δράση, δεν έχουμε όμως πραγματικά δεδομένα ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την ακριβή κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων.Πρέπει να έχουμε μια συνεχή και επικαιροποιημένη ροή πραγματικών δεδομένων έτσι ώστε να γνωρίζουμε σε ποια αλιευτικά πεδία μπορούμε να ψαρεύουμε και σε ποια όχι. Χωρίς πραγματικά δεδομένα δεν μπορούμε να προσφύγουμε στην Ε.Ε.και να συζητήσουμε ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τα όσα ισχύουν σήμερα. Λέμε ναι στην προστασία του περιβάλλοντος, λέμε ναι στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών γιατί είμαστε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά με πραγματικά δεδομένα για τη χρήση των αλιευτικών πεδίων».

mhtsotakis kavalaΤι είπε για την έξοδο της χώρας στις αγορές

Κληθείς να σχολιάσει την επικαιρότητα και συγκεκριμένα την έξοδο της χώρας στις αγορές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι ένα θετικό γεγονός αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «η χώρα βγήκε στις αγορές μετά από τρία χρόνια αναπτυξιακής ύφεσης, δανείστηκε ακριβά σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και βέβαια αυτή την τριετία μεσολάβησαν δυο μνημόνια με συνολική ζημία για την ελληνική οικονομία ύψους 100 δισ. ευρώ, επιβλήθηκαν αυξημένοι φόροι και εισφορές που θα τους πληρώνουν οι Έλληνες για πολλά χρόνια ακόμα και το κόστος της τραγικής διαχείρισης της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, Καμμένου, Βαρουφάκη εξακολουθούμε και σήμερα να το πληρώνουμε. Εγώ δεν πρόκειται να πω τα ίδια που είπε ο κ. Τσίπρας όταν βγήκαμε στις αγορές το 2014. Κάθε χώρα προσδοκά να δανείζεται από τις αγορές με μια κανονικότητα πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος για πανηγύρια. Το κόστος δανεισμού είναι πάρα πολύ υψηλό, αν κάνει κάποιος την αναγωγή θα δει ότι είναι ακόμα υψηλότερο σε σχέση με το κόστος που είχε πληρώσει το 2014 και βέβαια μεσολάβησαν τρία χαμένα χρόνια.Έγινε μια μεγάλη ζημιά στο σώμα της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «που θα πάρει καιρό να την αποκαταστήσουμε και μια ζημιά που θα διορθωθεί μέσα από μια πολιτική αλλαγή και μέσα από μια κυβέρνηση που θα έχει συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου, για το πως θα φέρει δουλειές στον τόπο, για το πως θα προσεγγίσει επενδύσεις, για μια ανάπτυξη που θα την αισθανθούν όλοι οι πολίτες».

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Θάσο

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη ήταν η Θάσος. Στον Πρίνο τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ενώ συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Αμέσως μετά επισκέφτηκε τις καμένες εκτάσεις στο νησί της Θάσου και πιο συγκεκριμένα στο ορεινό χωριό Καζαβίτι της Τοπικής Κοινότητας Πρίνου και ενημερώθηκε για τα μέχρι στιγμής έργα αποκατάστασης που έχουν γίνει στο νησί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Σεπτεμβρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει στάχτη ένα από τα πιο όμορφα πευκοδάση του νησιού στο Καζαβίτι. Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του εξέφρασε τη λύπη για τις καμένες εκτάσεις που αντίκρυσε λέγοντας ότι«η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές πολύ λίγα έργα αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έχουν προχωρήσει όχι προφανώς με ευθύνη του δήμου. Μετά από κάθε δασική πυρκαγιά πρέπει να ολοκληρώνονται γρήγορα τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα». Συμπλήρωσε δε πως: «Δεν αρκεί μόνο να έχουμε επισκέψεις των αρμοδίων αμέσως μετά τις πυρκαγιές με ανακοινώσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Η αποκατάσταση των ζημιών χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο κράτους, δασικών υπηρεσιών, περιφέρειας και δήμων. Για να μπορέσει το φυσικό περιβάλλον να έρθει στην πρότερή του κατάσταση θα χρειαστεί χρόνος και φροντίδα για το πρώτο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, τουλάχιστον να διασφαλίσουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στη φύση να αναγεννηθεί».Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου της KAVALA OIL (θυγατρική της Energean Oil & Gas) στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας όπου ενημερώθηκε για το επενδυτικό και εξορυκτικό έργο της επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στην περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια τηρώντας όλα τα διεθνή στάνταρντ για την προστασία του περιβάλλοντος και στηρίζοντας την εθνική οικονομία.

Δημαρχόπουλος και Αμοιρίδης για τον Μητσοτάκη στην Καβάλα

Να σημειώσουμε πως στην Καβάλα μετέβησαν ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος για να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Σε Χρυσούπολη, Καβάλα και Δράμα αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 25 Ιούλιος 2017 14:59
AddThis Social Bookmark Button

Θα συνοδεύεται από τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη και τον Μακάριο Λαζαρίδη

mitsotakis-lazaridis

Διήμερη επίσκεψη σε Καβάλα και Δράμα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από το γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη και το γνωστό στέλεχος του κόμματος με καταγωγή από την Καβάλα, Μακάριο Λαζαρίδη.

Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί από τη ΝΔ, ωστόσο η ΔΗΜΤΟ Νέστου ανακοίνωση πρώτη την επίσκεψη στα γραφεία της στη Χρυσούπολη. Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι: «Την Τετάρτη 26/07/2017 και ώρα 14:15 ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της περιοδείας του στον Νομό Καβάλας θα επισκεφτεί την Δημοτική Τοπική Οργάνωση Ν.Δ. Νέστου στο γραφείο της που βρίσκετε στην οδό Φαναρίου 8. Καλούνται οι φίλοι και τα μέλη της Ν.Δ. Νέστου να παραβρεθούν στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης καθώς και ο Λευτέρης Αυγενάκης σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν ήδη στην Καβάλα σήμερα, για να προετοιμάσουν την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη, ενώ θα συμμετάσχουν και σε συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Καβάλας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στην Καβάλα το βράδυ της Τρίτης, χωρίς επίσημο πρόγραμμα αφού αυτό θα αρχίσει από την Τετάρτη το πρωί (μάλλον με επίσκεψη στην Ιχθυόσκαλα). Την Τετάρτη και πριν τη Χρυσούπολη θα βρίσκεται στη Θάσο (Πρίνος- Λιμένας). Στο πρόγραμμα υπάρχουν επίσκεψη στα Πετρέλαια, στο Δημαρχείο Παγγαίου, αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων. Το απόγευμα της Τετάρτης θα κινηθεί εντός της πόλης (Δημαρχείο, Διοικητήριο κτλ). Την Πέμπτη θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Δράμα.

 
ΔΗΣΥ: Ένα νέο πολυ- κόμμα γεννιέται PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 04 Ιούλιος 2017 16:47
AddThis Social Bookmark Button

Με νέο σήμα και σύνθημα: «Μπροστά κι αριστερά»

Τι είπαν στο συνέδριο της ΔΗΣΥ

dhsy synedrio

Τις βάσεις για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα αποτελεί κοινή συνισταμένη πολλών πολιτικών κομμάτων που προσδιορίζονται στον κεντροαριστερό χώρο έθεσε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 2 Ιουλίου, με την έγκριση του πολιτικού μανιφέστου. Ένα συνέδριο που άφησε θετικό αντίχτυπο καθώς κυριάρχησε η σύνθεση και όχι η διάσπαση και λήφθηκαν αποφάσεις σημαντικές που θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο άμεσο μέλλον.

ds simaΠολυκόμμα με νέο σήμα και σύνθημα: «Μπροστά κι αριστερά»,

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά πρότεινε να εκλεγεί αρχηγός από τη βάση τον ερχόμενο Οκτώβριο και να διενεργηθεί ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολυ-κόμματος τον Δεκέμβριο του 2017. Το νέο σύνθημα της ΔΗΣΥ που προέκυψε από το Συνέδριο είναι «Μπροστά κι αριστερά», σε μια προσπάθεια να κατακτηθεί ο αριστερός χώρος τον οποίο καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος, όπως ευελπιστούν στην ΔΗΣΥ, θα αφήσει κενό χώρο για το πολυ-κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό έγινε προφανές και από το νέο σήμα που λάνσαρε το Συνέδριο: χρώματα όπως αυτά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφωνίες και οι διαφωνούντες

Ωστόσο, ούτε η εκ νέου «αριστερή» στροφή ούτε οι δύο φάσεις που πρότεινε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά βρίσκουν όλους σύμφωνους: Πρώτα συνέδριο για νέο κόμμα και μετά αρχηγός είναι η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προτείνουν εκλογή αρχηγού και δημοψήφισμα για νέο κόμμα την ίδια ημέρα. Στην πραγματικότητα, το πολυ-κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαφωνεί στις διαδικασίες, στό πρόγραμμα, στην στρατηγική και στις μελλοντικές συνεργασίες. Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου επιθυμούν να διατηρηθεί ο πολυκομματικός φορέας με τα διαφορετικά κόμματα-μέλη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ και ό,τι άλλο προκύψει) και να γίνει αριστερή στροφή.Νέο και ενιαίο φορέα, χωρίς κόμματα-βιλαέτια θέλει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, στον κεντροαριστερό χώρο. Νέο και ενιαίο φορέα χωρίς ξεχωριστά κόμματα επιθυμούν και οι κκ Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος στον προοδευτικό χώρο της κεντροαριστεράς.

Τι είπαν στο συνέδριο

Βενιζέλος: «Προοδευτικό κέντρο, όχι κεντροαριστερά»

«Το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Ιουνίου του 2015 αποδέχθηκε την εισήγηση μου και αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει βεβαίως και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά, και τους φιλελεύθερους σοσιαλιστές και τους δημοκράτες και τους οικολόγους και τους κοινωνικούς ακτιβιστές και τους εκσυγχρονιστές, με άλλα λόγια κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κεντρώο προοδευτικό δημοκράτη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άλλη κατεύθυνση.

Ανδρουλάκης: «Διαφωνώ κάθετα η εκλογή στη βάση να προηγηθεί του νέου κόμματος»

«Πήραμε ακατανόητες πολιτικές αποφάσεις, την αδιανόητη αμνήστευση του Καραμανλή, την αδιανόητη απόφαση να κυβερνήσουμε με τον ΛΑΟΣ» σημείωσε, μιλώντας ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Συνέδριο προκειμένου να τεκμηριώσει γιατί η κρίση οδήγησε στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. «Και όχι μόνο αυτό, ενοχοποιήσαμε και την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου» συμπλήρωσε.

Ποτάμι και Ώρα Αποφάσεων

Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Τέθηκε ο οδικός χάρτης και θεσμικές εγγυήσεις που δεν επιτρέπουν ούτε καχυποψίες, ούτε δυσπιστίες. Όλα θα λήξουν δημοκρατικά έως το τέλος του χρόνου.» Είναι σαφές πώς το μήνυμα της απευθυνόταν πρωτίστως στον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και στους Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη. Να σημειώσουμε πως ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοινωσε την προσχώρησή του στην ΔΗΣΥ επιφέροντας ρήγμα στην «Ώρα αποφάσεων».Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν ανταποκρίθηκε άμεσα, όπως πολλοί ήλπιζαν, στην πρόσκληση της κας Γεννηματά.Άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΠαΣοΚ για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της μεταγραφής βουλευτών, πρακτική που είχε καυτηριάσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι δημιούργησαν ένα χάσμα μεταξύ των κομμάτων και επέμενε στην ανάγκη δημιουργίας ενός εκσυγχρονιστικού πόλου στον χώρο του κέντρου από δυνάμεις στις οποίες δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει το ΚΙΔΗΣΟ αλλά και πολλά πρόσωπα του χώρου του ΠαΣοΚ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Focus στο κοινωνικό πρόσωπο του Στρατού PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Ιούνιος 2017 14:19
AddThis Social Bookmark Button

Συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και του γραμματέα με τον αν. υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα. Συζητήθηκε η επέκταση των δράσεων του Στρατού σε πολλούς τομείς

Σχεδιασμός για πιο συστηματική υγειονομική δράση. Συναντήθηκαν και με τον υπουργό Π. Σκουρλέτη

vitsas-vouleftes

Συνάντηση με τον αν. υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη είχαν την Τρίτη 27 Ιουνίου οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Στάθης Γιαννακίδης και Γρηγόρης Στογιαννίδης,καθώς και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου. Να σημειώσουμε πως ο έτερος βουλευτής κ. Χ. Ζεϊμπέκ δεν ήταν στην συνάντηση λόγω προβλήματος υγείας.

Σχεδιασμός για την διεύρυνση του κοινωνικού ρόλου του Στρατού

Θέμα της συζήτησης με τον κ. Βίτσα ήταν ο σχεδιασμός και η εντατικοποίηση της προσπάθειας εκ μέρους του Στρατού στην Ξάνθη με εκφραστή το στρατηγό διοικητή κ. Καμπά προκειμένου να φανεί το κοινωνικό πρόσωπο του Στρατού μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς, όπως υγείας και υποδομών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποτιμήθηκε ως πολύ θετικό κοινωνικό αποτύπωμα η συχνή επίσκεψη ιατρικών κλιμακίων του στρατού στα χωριά της ορεινής περιοχής και στο Δροσερό και ζητήθηκε η δράση αυτή να λάβει πιο συστηματικό και μόνιμο χαρακτήρα, Επίσης επισημάνθηκε η θετική αποδοχή από την τοπική κοινωνία που είχε η διάνοιξη του δρόμου στην Κοτάνη από μηχανικούς του Στρατού. Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδώρου: «Πάντα είτε σε καιρούς πολέμου είτε σε καιρούς ειρήνης ο Στρατός έχει τον ρόλο του προστάτη της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται πολλές δράσεις. Ο σχεδιασμός είναι να επεκταθούν αυτές οι δράσεις και σ’ άλλους τομείς και να εμπλακεί ο Στρατός μας δυναμικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Έχει την πληρότητα και όπως είναι γνωστό ο Στρατός μας δεν περνάει κρίση. Έχει την δυνατότητα και τη βούληση να είναι αρωγός του πολίτη και της κοινωνίας εκεί που δεν μπορούν ή δεν έχουν την δυνατότητα οι άλλοι φορείς και ο στρατηγός διοικητής του Δ. Σ.Σ. κ. Καμπάς έχει εκφράσει αυτή την τάση εξωστρέφειας». Διευκρινίζοντας ο κ. Χατζηθεοδώρου σημείωσε πως δεν εννοεί ότι ο Στρατός θα υποκαταστήσει τους δήμους ή την περιφέρεια αλλά θα βοηθά εκεί που υπάρχουν κενά.

Η τροπολογία Σκουρλέτη και η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Αναφορικά με την συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη που συνέπεσε και με την συνάντηση που είχε με τους συμβασιούχους της καθαριότητας στους δήμους για την κατάθεση τροπολογίας, ο κ. Χατζηθεοδώρου υποστήριξε πως: « επιτέλους δίνεται ένα τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων με την άμεση προκήρυξη των 2.500 θέσεων». Στο ερώτημα δε πως εξηγεί που η απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ συνεχίζεται απάντησε πως: « οι συμβασιούχοι δεν κάνουν απεργία αλλά η ΠΟΕ – ΟΤΑ που τους έθεσε τελευταία υπό την προστασία της μόνο και μόνο για να κάνει συνδικαλιστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 
Λόγια καλά και μετρημένα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Κομοτηνή PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 18:39
AddThis Social Bookmark Button

Μπιναλί Γιλντιρίμ: « Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε; «Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα»

«Εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος… Αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης στην Κομοτηνή για την επίσκεψη Γιλντιρίμ

gilntirim 1

Θετικά μηνύματα καλής γειτονίας, συνεργασίας αλλά και διαλόγου για να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έστειλε από την Κομοτηνή ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, την οποία επισκέφτηκε την Δευτέρα 19 Ιουνίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Απευθυνόμενος στον κόσμο της μειονότητας έκανε αναφορά στους Ρωμιούς της πόλης επιχειρώντας να θέσει σε βάση αμοιβαιότητας τα θέματα της μειονότητας (με αναφορές στα εκπαιδευτικά και τους μουφτήδες) και τόνισε ότι ο ρόλος της μειονότητας είναι: «γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη στήριξη της Τουρκίας στα προβλήματά της αλλά και να στείλει μήνυμα συναίνεσης.

Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή: « Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;»

«Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πιο αναλυτικά, ο Γιλντιρίμ μιλώντας στους πιστούς του τζαμιού Κιρ Μαχαλά, στην Κομοτηνή, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα. «Στην Αθήνα, στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό (Αλ. Τσίπρα) αξιολογήσαμε τα διμερή θέματα και αποφασίσαμε από κοινού αντί να επιμένουμε στα θέματα που δεν συμφωνούμε, να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα θέματα διαφωνιών μέσω διαλόγου. Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;» ανέφερε.

«Εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος…»

Ακολούθως προέβη σε παραινέσεις και προτροπές για τα μέλη της μειονότητας: «Πέρα από τα χαιρετίσματα του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας», αναφέρει το ΑΠΕ. Και το ελληνόφωνο TRT αναφέρει απόσπασμα της ομιλίας του τούρκου πρωθυπουργού: « Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο γείτονες, έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί. Και το σημαντικότερο σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη των σχέσεων είναι οι ομογενείς μας. Οι ομογενείς μας αποτελούν γέφυρα στις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Για αυτό η χαρά των ομογενών στην Ελλάδα είναι χαρά και της Τουρκίας και τα προβλήματα τους προβλήματα μας. Με τον διάλογο που έχουμε με την Ελλάδα εδώ και χρόνια αναπτύχθηκαν το εμπόριο, η οικονομία, ο τουρισμός και οι συγκοινωνίες ότι ο διάλογος αποτελεί προϋπόθεση για τα αμοιβαία οφέλη».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης στην Κομοτηνή για την επίσκεψη Γιλντιρίμ

Με αφορμή της σύσκεψη του κ. Γιλντιρίμ την Κομοτηνή επισκέφτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης .Ο κ. Αμανατίδης συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ και τον κ. Χαρίτου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο και με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χρόνος Κομοτηνής», ο κ. Αμανατίδης κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού είπε τα εξής: "Το πεδίο των συνομιλιών που είχε κάτω στην Αθήνα είναι παρά πολύ σημαντικό, καταρχήν υπάρχει το Κυπριακό. Είναι τα ζητήματα συνεργειών και συνεργασίας που είχαν τεθεί και στην ατζέντα στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Σμύρνη. Η ανάπτυξη εθνικής ατζέντας και οι συζητήσεις επάνω σε ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες πάντα είναι προς όφελος των δύο κρατών και των δύο κοινωνιών. Αυτό νομίζω εκφράστηκε και με τις δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών και το άλλο είναι μία ιδιωτική επίσκεψη που έχει άλλο χαρακτήρα". Όσον αφορά την επιλογή του να υποδεχτεί τον Τούρκο πρωθυπουργό στη Θράκη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: "Θα τον υποδεχτώ, θα τον ξεπροβοδίσω. Στις επισκέψεις στο Δήμο Αρριανών θα είμαι παρών. Νομίζω ότι δίνει το μήνυμα ότι η συνύπαρξη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων στη Θράκη είναι παράδειγμα και για την συνύπαρξη στην Ευρώπη. Αυτό το νόημα έχει και η δική μου παρουσία εδώ. Άλλωστε το ιφτάρ είναι γεύμα αγάπης".

Του δώρισε ένα κομπολόι …

Να σημειώσουμε πως ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης συνόδευσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ στο τζαμί, και ευχήθηκε στους πιστούς καλό Ραμαζάνι Αναφέρθηκε στην «πολύ καλή συζήτηση» που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο αυτοκίνητο. Επίσης τους έδειξε το κεχριμπαρένιο κομπολόι που του δώρισε ο κ. Γιλντιρίμ και πρόσθεσε: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μάς δείχνει ότι η συνεργασία και η συμβίωση με τους μουσουλμάνους στη Θράκη, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, για όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο».

Ακυρώθηκε λόγω βροχής η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στο εργοστάσιο του γιου του Σαδίκ

Το πρόγραμμα του κ. Γιλντιρίμ συμπεριλάμβανε επίσκεψη στο Τουρκικό προξενείο και συνάντηση με τον Τούρκο Πρόξενο στην Κομοτηνή, τον κ. Ακιντζί. Επίσης είχε επαφές με στελέχη σωματείων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χωριό Λύκειο για το δείπνο Ιφτάρ στο πλαίσιο του Ραμαζανιού όπου είχε συγκεντρωθεί πάρα πολύς κόσμος. Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα επίσης συμπεριελάμβανε και επίσκεψη στο εργοστάσιο τυποποίησης κερασιών του Λεβέντ Σαδίκ (γιου του Αχμέτ Σαδίκ) όμως ακυρώθηκε λόγω της ξαφνικής νεροποντής. Η σύζυγός του έφτασε στην περιοχή με ιδιωτική πτήση στο Αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και είχε αυτόνομο πρόγραμμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Σελίδα 1 από 112

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr