Greek English French German Turkish

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τι απαντούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θράκης για τη σύσταση Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017 12:30
AddThis Social Bookmark Button

Υποστηρίζουν ότι υπήρξε ποιοτικός σχεδιασμός και οργάνωση για τη λειτουργία του και απορρίπτουν τις κατηγορίες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων

vouleutes syriza-thrakis

Σε σφοδρή αντιπαράθεση εξελίσσεται η ψήφιση της σύστασης του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ανακοίνωση που κάνει λόγο για «αρπαγή» του εν λόγω τμήματος και αποδυνάμωση του ΔΠΘ εξέδωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ενώ σε συνέντευξη Τύπου προχώρησε ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης χθες το μεσημέρι (βλ. σελ. 9).

Στις κατηγορίες για σκοπιμότητες και μη προάσπιση των συμφερόντων της Θράκης από τους βουλευτές της, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τους τρεις νομούς της Θράκης, Χουσεΐν  Ζεϊμπέκ, Στάθης Γιαννακίδης, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Γεώργιος Καϊσας, Αναστασία Γκαρά, Δημήτριος Ρίζος, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου υποστηρίζουν ότι ουδέποτε το ΔΠΘ εξέφρασε πρόθεση σύστασης σχετικού τομέα, ότι η σύσταση του τμήματος στο ΑΠΘ δίνει «τη δυνατότητα των νέων της μειονότητας να βγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια και τους πολιτισμικούς περιορισμούς της Θράκης» και απορρίπτουν τις κατηγορίες για σκοπιμότητες και επιχείρηση υποβάθμισης του ΔΠΘ.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θράκης για τη σύσταση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ

Η στήριξη και η αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης αποτελεί έναν από τους στόχους της παρούσας κυβέρνησης. Με σκοπό την επίτευξή της και για να αποκατασταθούν τα λάθη του παρελθόντος, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» στο άρθρο 14 ορίζει την σύσταση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Η σύσταση του συγκεκριμένου τομέα αποτελούσε πάγιο αίτημα της μειονότητας και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την αναβαθμισμένη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Μετά την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.) λειτουργούσε άτυπα ο συγκεκριμένος Τομέας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 μάλιστα εισάγονται στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. από δέκα έως είκοσι επιπλέον φοιτητές από την μειονότητα, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να επιλέγουν και να εξετάζονται επιτυχώς σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την διδασκαλία του τουρκόγλωσσου προγράμματος, ώστε να εγγραφούν στον κλάδο ΠΕ73 «Εκπαιδευτικοί Μειονοτικού Προγράμματος».

Με τον νόμο 4310/2014 επί υπουργίας κ. Λοβέρδου προβλέφθηκε η σύσταση του Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος (Δ.Ε.Μ.Π) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Πρόκειται για μία επιλογή που αποτελούσε αντικίνητρο, αφού προέβλεπε εξαετή φοίτηση, ενώ δεν λειτούργησε ποτέ. Ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης ήρθε να διορθώσει ακριβώς αυτό το κενό.

Ως απάντηση στις επικρίσεις σχετικά με τον λόγο που δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος Τομέας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οφείλουμε να αναφέρουμε ότι:

1. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ποτέ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την σύσταση αντίστοιχου τομέα. Αντίθετα, το Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου ο τομέας λειτουργεί άτυπα από το 2011, είχε πάρει επανειλημμένα σχετικές αποφάσεις τις οποίες και είχε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση.

2. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα εκπαίδευσης μειονοτήτων και στο Πρόγραμμα Σπουδών του περιλαμβάνονται ήδη πολλά σχετικά μαθήματα, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ικανό να ανταποκριθεί αμέσως στην ανάγκη για εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.

3. Η πρόβλεψη αυτή διατηρεί τη δυνατότητα των νέων της μειονότητας να βγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια και τους πολιτισμικούς περιορισμούς της Θράκης, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει και την απαραίτητη αναβάθμιση των σπουδών τους που θα είναι πλέον πανεπιστημιακού επιπέδου.

4. Δεν υπάρχει καμία μεθοδευμένη ενέργεια υποτίμησης του Δ.Π.Θ. από την Κυβέρνησή μας. Απεναντίας, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας. Άλλωστε, το Δ.Π.Θ. εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της εξομοίωσης των αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. και σύμφωνα με τον νόμο που μόλις ψηφίστηκε, αναλαμβάνει και την ευθύνη της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των δύο προγραμμάτων του μειονοτικού σχολείου.

Οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις περί «σκοπιμοτήτων» θεωρούμε ότι είναι κενές νοήματος, αφού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στόχος μας συνεχίζει να είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους γονείς και τους νέους σπουδαστές.

 
Ηρεμία στους …εκνευρισμένους γείτονες συστήνει ο Αν. Υπουργός Άμυνας από την Ξάνθη PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 16:38
AddThis Social Bookmark Button

Μήνυμα Βίτσα: Τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας είναι και θα είναι απαραβίαστα και αδιαπράγμάτευτα»

Απολογισμός πεπραγμένων των δύο χρόνων διακυβέρνηση: «Είμαστε υπερήφανοι χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι». «Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα διαβεβαιώνει ο υπουργός

xairetismos

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε από την Ξάνθη ο Αν. υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, σε κεντρική του ομιλία την Κυριακή το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ελισσώ», απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Ο κ. Δ. Βίτσας επισκέφτηκε την Ξάνθη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Θράκη και επ’ ευκαιρία της τελετής παράδοσης-παραλαβής του νέου Διοικητή του Δ.Σ.Σ. Μια κίνηση που φέρει τη σημειολογία της, ιδιαίτερα υπό την παρούσα συγκυρία. Ωστόσο εντάσσεται και στο ευρύτερο επετειακό πλαίσιο των δύο χρόνων διακυβέρνησης και για το λόγο αυτό τόσο ο κ. Βίτσας όσο και ο επανεκλεγείς γραμματέας της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου προέβησαν σε απολογισμό πεπραγμένων της κυβέρνησης και σε επαναπροσδιορισμό των στόχων της επόμενης περιόδου. Η κοινή συνισταμένη της αξιολόγησής τους έφερε θετικό πρόσημο: «Είμαστε υπερήφανοι χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι», η ενδεικτική φράση του κ. Βίτσα. «Γκρίζα σκιά», το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση με τους δανειστές και προκαλεί αμηχανία ωστόσο ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ψηφίσει νέα μέτρα: «η Κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και λέει όχι στην προληπτική νομοθέτηση νέων μέτρων 4,5 δις ευρώ που ζητούν οι δανειστές», είπε χαρακτηριστικά.

vitsas omiliaΜήνυμα Βίτσα : «Ας καλμάρουν όσοι εκνευρίζονται…. Τα σύνορά μας είναι απαραβίαστα και αδιαπραγμάτευτα»

Υπό την σκιάν της προκλητικής ενέργειας παραβίασης των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στα Ίμια- 21 χρόνια μετά – και των άλλων προκλητικών δηλώσεων και απειλών από τον Ερντογάν και Τούρκους Αξιωματούχους, εξ αφορμής της απόφασης του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει του 8 τούρκους Αξιωματικούς ο κ. Βίτσας είπε επί λέξει: «Ας καλμάρουν όσοι εκνευρίζονται με την απόφαση. Διαλαλούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αντιμετωπίζουμε τις απειλές και τις προκλήσεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.Ο Ελληνικός λαός βάζει πάνω απ’ όλα την εθνική κυριαρχία. Τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης. Η εθνική ανεξαρτησία αυτής της χώρας δεν δόθηκε ως χάρισμα από κάποιους . Κατακτήθηκε με αγώνες με πολλές θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Οι όποιες συνθήκες, διεθνείς συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων και η αμφισβήτηση αυτών των συνθηκών που ορίζουν τα εθνικά σύνορα στην περιοχή μας απ’ αυτούς που εκφράζουν αυτήν την αμφισβήτηση δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας. Για την Ελλάδα αποτελούν δύναμη οι άνθρωποι της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί και πάνω απ’ όλα η πολιτική σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και η τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

kosmos 1«Τους έχουμε χαλάσει τον τρόπο ζωής, τα σχέδιά τους γι αυτό αυτή η λυσσαλέα αντίδραση»

Ο υπουργός Άμυνα μιλώντας σε ένα ολιγάριθμο σχετικά ακροατήριο, παρόντων των τριών βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης υπενθύμισε τα προτάγματα που έθεσε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τις τρεις ανατροπές: 1)Στην πολιτική ζωή, στόχος που επιτεύχθηκε – όπως είπε ο κ. Βίτσας – καθώς με τον ΣΎΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανατράπηκε το εξουσιαστικό σύστημα που αναπαράγεται τόσα χρόνια στην χώρα. 2) Ανατροπή του οικονομικού συστήματος: «Αυτό που επικρατούσε το οικονομικό σύστημα πάντα κάποιοι λίγοι πάντα να κερδίζουν και οι πολλοί πάντα να χάνουν και η χώρα να ζει με δανεικά και να φτάσει να έχει χρέος 320 δις …Και πάντα η σχέση της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Τους έχουμε χαλάσει τον τρόπο ζωής, τα σχέδιά τους γι αυτό αυτή η λυσσαλέα αντίδραση», σημείωσε ο κ. Βίτσας. Και συνέχισε ότι τρίτη ανατροπή ήταν η ρήξη του πελατειακού συστήματος που επικρατούσε που έφτασε πλέον να είναι κοινωνική συνήθεια. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αξιολόγησης διαβεβαιώνοντας ότι θα κλείσει χωρίς να παρθούν νέα μέτρα με ορίζοντα το 2019, υπογραμμίζοντας την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας και επιτέθηκε στην ΝΔ αλλά και στο σύνολο της αντιπολίτευσης που δεν έχουν προτείνει τίποτε – όπως είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κομμάτια της κοινωνίας που είναι αδύναμα», σημείωσε ο κ. Βίτσας και αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης υπέρ αδυνάτων και την διεύρυνση του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης με δράσεις όπως την θέσπιση του ΚΕΑ, την καθιέρωση της κάρτας Αλληλεγγύης, τον νόμο για τους ανασφάλιστους, την αύξηση του προϋπολογισμού στην Υγεία και 6.000 προσλήψεις και στην Παιδεία και στην μείωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες που αναλογούν σε 250.000 θέσεις εργασίας.

«Χτυπήματα» στην διαπλοκή

Έθιξε επίσης και το ζήτημα της διαπλοκής και αναφέρθηκε στα θαλασσοδάνεια που έδιναν οι τράπεζες στα συστημικά ΜΜΕ και στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στην προσπάθεια διαλεύκανσης που επιχειρεί η κυβέρνηση,στο σκάνδαλα της ΑΤΕ που είναι υπό διερεύνηση και στις 27 υποθέσεις εξοπλιστικών που διερευνά-όπως είπε-ο οικονομικός εισαγγελέας. Κλείνοντας ο υπουργός αναφέρθηκε και στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης λέγοντας πως είναι περήφανος για τους έλληνες και την χώρα που παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και εξήρε επίσης και την συμβολή και των Ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπισή της σημειώνοντας πως επέδειξαν αυτοθυσία και φιλάνθρωπα αισθήματα και συνεργάστηκαν άψογα μ’ όλες τις δομές αλληλεγγύης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Νέα Δημοκρατία: 9 Δεσμεύσεις Αλήθειας με τους Αγρότες PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 12:49
AddThis Social Bookmark Button

Νέα Δημοκρατία: 9 Δεσμεύσεις Αλήθειας με τους Αγρότες

avgenakis-lefteris

Λευτέρης Αυγενάκης*

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε τη «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες», μια σειρά περιοδειών σε δεκάδες αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μιλήσαμε με αγρότες και παραγωγούς και καταγράψαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι εμείς στη ΝΔ αναγνωρίζουμε ότι η αγροτική ανάπτυξη και, κυρίως, η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη μπορεί να καταστεί βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη και την έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική κρίση. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση με την ασκούμενη πολιτική καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας και στραγγαλίζει την αγορά. Αυτή τη στιγμή, ο τριπλός συνδυασμός φορολόγησης, εισφορών και κόστους παραγωγής καθιστά μη βιώσιμη την αγροτική παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, το πλάνο που επεξεργαζόμαστε στη ΝΔ στηρίζεται σε υπεύθυνες και ειλικρινείς προτάσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα. Μια «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες», με καθαρές κουβέντες και κοστολογημένες προτάσεις.

Προκειμένου, λοιπόν, να καταστεί ο αγροτικός τομέας αρωγός στην ανάπτυξη και στην έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική κρίση, οι βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα αγροτικά ζητήματα, όπως τις διατύπωσε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνουν:

1.Την ενθάρρυνση της σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Και την κατάργηση του Συνεταιριστικού νόμου που ψηφίσατε και την αντικατάστασή του με έναν που θα επιτρέπει στις Ενώσεις να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού.

2.Την άμεση ενεργοποίηση όλων των Μέτρων και την αποτελεσματική χρήση των εγκεκριμένων διαρθρωτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 5,9 δις ευρώ.

3.Τη διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα. Κι αυτό σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.

4.Την προώθηση της δυνατότητας επιπρόσθετης κάλυψης των ζημιών των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για ζημιές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, μέσω της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη, παράλληλα και συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.

5.Την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Την πρόβλεψη της περαιτέρω αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων.

6.Την υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

7.Την ανάπτυξη πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα και την υποστήριξη της Ελληνικής ορεινής κτηνοτροφίας, παράλληλα με την προώθηση νέων σημάτων ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.

8.Την καθιέρωση τακτικού, δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις παραγωγών κατά προϊόν.

9.Τη δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.

Επιπλέον, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για:

-Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές.

-Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

-Τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).

-Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αγροτικά επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός 2 ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο).

Οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν εξαντλούν, αλλά αποτελούν μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική πολιτική, της Συμφωνίας Αλήθειας, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η ανερμάτιστη και ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδείνωσε την κατάσταση στην αγροτική οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ιστορικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, θέτει την αγροτική οικονομία στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της και συνεχίζει τον ειλικρινή διάλογο μαζί τους.

*Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

 
Από το Ποτάμι …μεταπήδησε στην ΔΗΣΥ ο Ιλχάν PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 14:44
AddThis Social Bookmark Button

«Χάνει νερά» το Ποτάμι έμεινε με 7 βουλευτές

Α. Σαββίδης: «Μας ικανοποιεί που μας ακούει η κοινωνία…»

ilxan-genimata

«Χάνει νερά» συνεχώς το Ποτάμι, γεγονός που του ανακόπτει την ορμή του! Την Παρασκευή το πρωί ο βουλευτής του Ποταμιού Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του μειώνοντας στους 7 την δύναμη του Ποταμιού στην Βουλή. Είναι η τέταρτη αποχώρηση μετά τους Κατερίνα Μάρκου, Χάρη Θεοχάρη και Ιάσωνα Φωτήλα. Ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να πτοεί τον επικεφαλής Σταύρο Θεοδωράκη που απάντησε μέσω Twitter χρησιμοποιώντας λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Ρωτούν 'ήσασταν 11, τώρα είστε 7, τι θα κάνεις;'. Τους απαντώ με Καζαντζάκη: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς 'θα νικήσουμε; θα νικηθούμε;' Πολέμα!». Να θυμίσουμε ότι με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο είχε σχολιάσει και την αποχώρηση της βουλευτού Κατερίνας Μάρκου.

Αποχώρηση Ιλχάν Αχμέτ από το Ποτάμι – Προσχώρηση στη ΔΗΣΥ

Ο κ. Ιλχάν αναφέρθηκε στους λόγους της αποχώρησής του από την Κ.Ο. του Ποταμιού σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση: «Πεποίθηση μου είναι ότι ο στόχος για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενδιαμέσου χώρου με προοδευτικό πρόσημο, με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στις δημοκρατικές κατακτήσεις αλλά και στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είναι εφικτός και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία. Για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται άθροιση δυνάμεων, κοινό προγραμματικό πλαίσιο, παραμερισμός προσωπικών εγωισμών και παραλυτικών ισορροπιών στην λογική μιας ξεπερασμένης πολιτικής επετηρίδας, που απογοητεύουν τους πολίτες, παγιώνοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει προοπτική για την έξοδο της χώρας από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική της κρίση. Αυτοί είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθώ και οι αρχές που θα υπαγορεύσουν τις επόμενες κινήσεις μου» καταλήγει ο Ιλχάν Αχμέτ. Λίγη ώρα μετά είχε συνάντηση με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά στο γραφείο της στη Βουλή. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, «ο οποίος τον υποδέχθηκε λέγοντας: «Καλωσόρισες στο σπίτι σου. Εργαζόμαστε σκληρά για την ενότητα όλου του χώρου». Η κ. Γεννηματά, όπως δήλωσε λακωνικά, αποδέχθηκε την επιθυμία του κ. Ιλχάν να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία πλέον μαζί με τον κ. Ιλχάν αριθμεί 18 βουλευτές και είναι ισοδύναμη με την Χρυσή Αυγή.Πληροφορίες αναφέρουν πως και ο κ. Καρράς της ¨Ένωσης Κεντρώων που ανεξαρτητοποιήθηκε θα ενταχθεί στην ΔΗΣΥ.

Α. Σαββίδης: «Μας ικανοποιεί που μας ακούει η κοινωνία…»

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του κ. Ιλχάν ο περιφερειακός εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Άρης Σαββίδης ανέφερε πως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο επειδή ο κ. Ιλχάν δεν ήταν ποτέ Ποτάμι και ότι θα πάει εκεί που θεωρεί ότι θα εκλεγεί βουλευτής γιατί αυτό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει όπως και τους υπόλοιπους που αποχώρησαν. Εκφράζει δεν την πεποίθηση ότι δεν αποδυναμώνεται έτσι το Ποτάμι καθώς: « Αυτό γίνεται μόνο δημοσκοπικά. Αυτό όμως που είναι ικανοποιητικό για μας είναι ότι το Ποτάμι ενδυναμώνεται μέσα στην κοινωνία καθώς έχει απήχηση ο πολιτικός τους λόγος, οι προτάσεις και οι θέσεις μας, σ’ ένα ποσοστό 8% – 9%.». Αναφορικά δεν αν το Ποτάμι έχει την παράθεση να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΔΗΣΥ για σύμπραξη ο κ. Σαββίδης απάντησε με απόλυτο τρόπο: Όχι βέβαια, Δεν θα γίνουμε δεκανίκι της επιβίωσης κανενός πολιτικού κόμματος και του παλαιοκομματικού προσωπικού της χώρας Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική επιβίωσης της κας Φώφης και της κεντροαριστεράς που δεν εκφράζει την νέα γενιά και δεν έχει απαντήσεις για την ανεργία και την κατάντια του ιδιωτικού τομέα. Εμείς δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να εξετάσουμε γεωγραφικά το πολιτικό σύστημα αλλά να εκφράσουμε ένα χώρο με προτάσεις και θέσεις».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Θετική υποδοχή της Συμπαράταξης ΚΙΔΗΣΟ με ΔΗΣΥ στην Ξάνθη PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 14:02
AddThis Social Bookmark Button

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Αντωνιάδης: «Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αρκεί να στρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο»

ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης: Σ. Ξυνίδης: «Πολύ συγκρατημένα …λίγο αισιόδοξος» Θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο μόνο αν το κρίνει αναγκαίο το κόμμα του

genimata papandreou

Ραγδαίες και σημαντικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς όπου συμπράττουν τα κόμματα που αποτελούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η συμφωνία για Συμπαράταξη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου που επισφραγίστηκε την Πέμπτη μετά την συνάντηση Γεννηματά – Παπανδρέου και την κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και σηματοδοτεί την απαρχή μιας έντονης κινητικότητας στην κατεύθυνση διεύρυνσης του χώρου μέσα από συμπράξεις και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Βασικός στόχος η έκφραση του πολιτικού αυτού χώρου μέσα από ένα ενιαίο πολιτικό φορέα που θα αποτελεί την συνισταμένη διαφόρων συνιστωσών με ιδεολογική συνάφεια ώστε να «στεγαστεί» πολιτικά ένας χώρος που κατακερματίζεται.

Αντιδράσεις των τοπικών στελεχών

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Αντωνιάδης: «Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αρκεί να στρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο»

Η επάνοδος Παπανδρέου στα γνώριμα …λημέρια δεν προκάλεσε έκπληξη στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ούτε και του ΚΙΔΗΣΟ καθώς ήταν μια συμφωνία που κυοφορούνταν καιρό. Το γεγονός δε ότι το ΚΙΔΗΣΟ διατηρεί την αυτοτέλειά του ως πολιτικός φορέας όπως επίσης και τα άλλα κόμματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο κοινός στόχος ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που επιτάχυναν την σύγκλιση. Σε τοπικό επίπεδο ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ανέστης Αντωνιάδης χαιρετίζει τη σύμπραξη του ΚΙΔΗΣΟ με την ΔΗΣΥ επισημαίνοντας πως : «Γνωρίζαμε πάντα πως είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν με το ΚΙΔΗΣΟ παρά αυτά που μας χωρίζουν. Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αρκεί να στρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο και όχι να μπούμε στην διαδικασία να διεκδικούμε φέουδα και οφίτσια γιατί τότε θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό…». Ανέφερε δε ότι το τοπικό ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ έριδες με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ. Σ’ ότι αφορά τη στάση του Ευ. Βενιζέλου μετά την σύμπραξη Παπανδρέου δεδομένου ότι οι σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών δεν περνούν και την καλύτερη φάση τους ο κ. Αντωνιάδης εκτίμησε πως: «Εφόσον είναι ξεκάθαροι οι όροι της συμφωνίας πιστεύω πως ο κ. Βενιζέλος δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αντίθετα θα βάλει πλάτη κρατώντας τις ισορροπίες». Αναφορικά δεν με το Κίνημα Ραγκούση – Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη οι οποίοι και διοργανώνουν ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε πως ό,τι γίνεται στο χώρο αυτό είναι θετικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλλουν και αυτά τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ανασύσταση και την διεύρυνση του χώρου της κεντροαριστεράς που αποτελεί και το μέγα ζητούμενο. Τέλος ως προς το πώς υποδέχτηκε η βάση το «γάμο» ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ ο κ. Αντωνιάδης απάντησε λακωνικά: «Θετικά αλλά και με επιφύλαξη». Να σημειώσουμε πως σήμερα στις 5 η ώρα στην Καβάλα συγκαλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενώ μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των μελών της Νομαρχιακής Ξάνθης.

Π. Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Αμανατίδης: «Δεν ήταν αναμενόμενο… τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αντιδρούσαν σε μια συμφωνία»

Επιπρόσθετα σημειώνουμε πως στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο όπως ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Χρήστος Αμανατίδης, εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει αντίδραση του έτερου ηγετικού πόλου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν θεωρούσαν αναμενόμενο αυτό που συνέβη δεδομένου ότι τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αντιδρούσαν σε μια συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΣΥ και για το λόγο αυτό δεν συμπορεύτηκαν στις εκλογές.

ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης: Σ. Ξυνίδης: «Πολύ συγκρατημένα …λίγο αισιόδοξος»

Κληθείς να καταθέσει την άποψή του επί των εξελίξεων ο πρώην αν. υπουργός και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ Σωκράτης Ξυνίδης, σημείωσε πως το ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να μην έχει πλήρη οργανωτική διάταξη ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των υψηλόβαθμων στελεχών του όπως πρώην υπουργοί, τάχθηκαν υπέρ της σύγκλισης καθώς ήταν από θέση αρχής ανοιχτό αυτό το ζήτημα: «Αντίθετα τα μεσαία στελέχη εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις οι οποίες στην συνέχεια άρθηκαν καθώς έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα come back αλλά το ΚΙΔΗΣΟ θα συμμετέχει στην Συμπαράταξη ως αυτοτελές και αυτοδύναμο ως κόμμα. Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει ένα επιτελείο ηγετών και ένα συντονιστικό όργανο που θα διατυπώσει το πολιτικό αφήγημα της Σύμπραξης κ αι θα απαντήσει στα καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. στην συνέχεια θα γίνουν τα οργανωτικά βήματα προς την ομογενοποίησή του. Χρειάζεται πολύ προσπάθεια και πολύ προετοιμασία» επισημαίνει οκ. Ξυνίδης δηλώνοντας ωστόσο: «πολύ συγκρατημένα λίγο αισιόδοξος» για την επιτυχία του εγχειρήματος. Σ’ ότι αφορά τον κ. Βενιζέλο ο κ. Ξυνίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οποιαδήποτε στάση του δεν σχετίζεται με την εξέλιξης αυτή καθώς όπως είπε: «Επικρατεί σύνεση και υπάρχει ανοχή και σεβασμός στην λειτουργία των δύο πολιτικών ανδρών». Αναφορικά με την πρωτοβουλία των τριών (Ραγκούση- Φλωρίδη - Διαμαντοπούλου) ο κ. Ξυνίδης το αντιμετώπισε με ειρωνική διάθεση ενώ δήλωσε πως μετά τις εξελίξεις θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση της κας Γεννηματά προς όλα τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Σάββατο στην Αθήνα).

Θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ο κ. Ξυνίδης μόνο αν το κρίνει αναγκαίο το κόμμα του

Τέλος στο επίμαχο ζήτημα της συμμετοχής του στο τοπικό ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ, ο κ. Ξυνίδης απάντησε ευθέως πως έχει την άποψη ότι ο ίδιος έκλεισε τον κύκλο του και πως θα ήταν καλύτερα το ψηφοδέλτιο να απαρτίζεται από άτομα της νεώτερης γενιάς ωστόσο τόνισε πως: «Αν ο πολιτικός φορέας τον οποίο εκπροσωπώ κρίνει αναγκαίο ότι θα πρέπει να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο δεν θα έρθω σε σύγκρουση.»

Θετική απήχηση στην ΔΗΜΑΡ – Απευθύνουν πρόσκληση και προς το Ποτάμι

«Θετική εξέλιξη» είναι ο χαρακτηρισμός και του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη κ. Χρήστου Γκαρμπούνη. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Γκαρμπούνης ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ στην Ξάνθη. Εκτιμά δε πως η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή και για περαιτέρω διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθύνοντας κάλεσμα και προς το Ποτάμι: «Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη διαμόρφωση ενός ισχυρού πολυκομματικού φορέα της σοσιαλδημοκρατίας ικανού να αντιπαρατεθεί τόσο με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη συντηρητική γραμμή της ΝΔ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

 
Σελίδα 1 από 107

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr