Greek English French German Turkish

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίση τέλος μόνο με μετάβαση από το ευρώ στο …εθνώ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 15:30
AddThis Social Bookmark Button

Το αφήγημα της ΛΑ.Ε για έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Γιάννης Τόλιος, υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του κόμματος

«Είναι εφικτή μια ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα τώρα παρά το 2010», υποστηρίζει ο κ. Τόλιος. Μιλά για επιχείρηση εκφοβισμού του λαού από την ξένη και την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία. Για τα ελληνοτουρκικά: «Υπάρχει πάντα και το «Μολών λαβέ»!

tolios

Το αφήγημα της Λαϊκής Ενότητας ότι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση και επανεκκίνησης της οικονομίας θα επιτευχθεί με την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας που θα δώσει την δυνατότητα για αλλαγή των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών που τώρα συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν σε φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο ο κ. Γιάννης Τόλιος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής (τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης).Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα Αφετηρία εξόδου από την κρίση», πραγματοποιήθηκε στην Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 8 το απόγευμα σε καφέ της πόλης (στο εμπορικό κέντρο Cosmos Center), παρουσία των εκπροσώπων του κόμματος στην Ξάνθη, Άγγελου Κολώνια και Αντώνη Κοσμίδη καθώς και νεολαίους του κόμματος.

Με την μνημονιακή πολιτική δεν υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση

Στο αγωνιώδες ερώτημα που τείνει να λάβει …υπαρξιακή διάσταση αφού συνδέεται άμεσα με το μέλλον του λαού και της χώρας και ενυπάρχει σαν προβληματισμός στη σκέψη όλων επιχειρεί να απαντήσει ο κ. Τόλιος στο βιβλίο του, στο οποίο ξετυλίγει μια βεντάλια θεμάτων που άπτονται του θέματος της κρίσης: «Βιώνουμε μια πολύ βαθιά κρίση και έχει αποδειχθεί πως οι ασκούμενες πολιτικές είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες συνεχίζει αυτή την μνημονιακή πολιτική, η οποία δεν έχει καμιά προοπτική. Συνεχίζει να οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό, την οικονομία στα βράχια και επίσης οδηγεί σε απώλεια της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποια είναι η εναλλακτική πολιτική», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Τόλιος.

Από το ευρώ στο εθνώ

Παρουσιάζοντας αυτή την εναλλακτική ο κ.Τόλιος υπογραμμίζει ότι το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη: «Ξεκινάμε με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας είναι και ανάκτηση όλων των εργαλείων της οικονομικής πολιτικής. Εκεί εντάσσεται η κατάργηση της λιτότητας, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών, η αναστολή πληρωμής του χρέους με στόχο την διαγραφή του, παραγωγική ανασυγκρότηση για μείωση της ανεργίας, η επανεκκίνηση της οικονομίας. Όλη αυτή η δέσμη προτάσεων που ανοίγουν δρόμο για μια ελπιδοφόρο προοπτική για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για την νεολαία».

tolios kosmidisΕίναι εφικτή μια ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα τώρα παρά το 2010

Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει ομαλά αυτή η μετάβαση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει μια ισχυρή και αυτάρκη οικονομία και αντιμετωπίζει και ενεργειακή εξάρτηση, ο κ. Τόλιος σημείωσε πως είναι εφικτή μια ομαλή μετάβαση περισσότερο τώρα απ’ ότι το 2010, καθώς τώρα η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι όπως το 2010, που είχαμε τεράστιο άνοιγμα στο ισοζύγιο εισαγωγών –εξαγωγών και πως η κατάσταση έχει ισορροπήσει από το 2014 και μετά, καθώς όσα εισπράττουμε απ’ αυτά που εξάγουμε, φτάνουν για να πληρώσουμε τις εισαγωγές κι αυτό βέβαια επιτεύχθηκε εξαιτίας των μέτρων που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

Επιχείρηση εκφοβισμού του λαού από την ξένη και την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία

Επεσήμανε δε πως όλη αυτή η κινδυνολογία που αναπτύσσεται είναι στο πλαίσιο μιας επιχείρησης εκφοβισμού του ελληνικού λαού, με μια άκρατη κινδυνολογία η οποία είναι αβάσιμη και τεχνητή γιατί: « Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν την χώρα μας εντός της ευρωζώνης. Αυτά είναι και ξένα ( Βρυξελλών και Βερολίνου και ΔΝΤ) αλλά και εγχώρια, αυτών της οικονομικής ολιγαρχίας που βρίσκουν ευκαιρία να πλήττουν εργασιακά δικαιώματα, να κάνουν ανακατανομή πλούτου, να πλήττουν εργαζόμενους και συνταξιούχους και αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα. Όλοι αυτοί θέλουν το ευρώ ως ομπρέλα δικής τους προστασίας, των συμφερόντων τους και να έχουν τους άλλους υπόδουλους. Το 2010 είχαμε το 18% του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας και το 2016 το 48% ! Πού θα πάει αυτό; Έτσι όπως πάμε δεν έχουμε μέλλον και η μόνη ελπίδα είναι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Αυτό που λέγεται ευρώ δεν είναι μέσο συναλλαγής αλλά είναι όλο το σύστημα που ελέγχει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία και που επιβάλλει αυτές τις πολιτικές της λιτότητας», υπογράμμισε ο κ. Τόλιος.

Στα ελληνοτουρκικά υπάρχει πάντα και το «Μολών λαβέ»

Αναφορικά δε με την επίδραση που θα έχει μια έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη στα εθνικά μας θέματα με δεδομένη την περίοδο όξυνσης των ελληνοτουρκικών, καθώς και της εύφλεκτης γειτονιάς μας που έχει δημιουργήσει το προσφυγικό πρόβλημα στο οποίο η χώρα μας έχει άμεση σύνδεση, ο κ. Τόλιος σημείωσε πως η Ε.Ε. έχει αποδείξει ότι δεν παρέχει προστασία στην χώρα μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και ότι η ασφάλεια της χώρας μας είναι καθαρά δικό μας θέμα: «Όλο τον καιρό που κάνει τα καουμποϊλίκια του ο Ερντογάν βγήκε κανένας από την Ευρώπη να του πει, τι είναι αυτά που κάνεις; Δεν κάνει και δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει ο Ερντογάν κι αυτά είναι θέματα που θα τα λύσουμε μόνοι μας. Το προσφυγικό δεν είναι μόνιμο, ενώ το ευρώ και το μνημόνιο είναι μόνιμο πρόβλημα. Εδώ μιλάμε για την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Έχουμε υπογράψει κανένα συμβόλαιο με την Γερμανία ώστε να έχουμε επικυριαρχία της Γερμανίας; Στην εθνική κυριαρχία και την υπεράσπιση της χώρας υπάρχει πάντα και το «Μολών λαβέ»!

Μαριάννα Ξανθόπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Κριτική από τη ΝΟΔΕ ΝΔ για το πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία της μειονότητας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 10 Μάρτιος 2017 10:59
AddThis Social Bookmark Button

Καταγγέλλει πρόθεση ικανοποίησης της εκλογικής πελατείας, αλλά χωρίς να επεξηγεί τους λόγους αντίρρησης

nea dimokratia-web

Η ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει σε έξι νηπιαγωγεία του νομού, τονίζει ότι σέβεται την ισονομία και ισοπολιτεία που κήρυξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και καταγγέλλει την κυβέρνηση για άλλες σκοπιμότητες που δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Αναλυτικά, αναφέρει: «Πριν από 25 χρόνια, το 1991, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, κήρυξε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκείας. Σήμερα, εξακολουθεί να μας εκφράζει απολύτως η φράση με την οποία ξεκινά το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων για την ανάπτυξη της Θράκης: «Είναι για μας απαραβίαστες Αρχές ο σεβασμός στην προσωπικότητα και την ελευθερία του ατόμου, η θρησκευτική, γλωσσική, κοινωνική και πολιτιστική του ελευθερία, η απρόσκοπτη έκφραση των ηθών και των εθίμων του».

Χρειάστηκαν λίγοι μήνες για να αποδείξει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι είναι πιο εύκολο να γκρεμίζεις από το να χτίζεις. Αντί να κοιτάει μπροστά, κοιτάει πίσω. Αναμοχλεύει τις πιο σκοτεινές πρακτικές άλλων εποχών, όταν η Παιδεία ήταν πεδίο ιδεολογικής σύγκρουσης και μικροκομματικής γυμναστικής. Η σημερινή Κυβέρνηση της μετριότητας, της ημιμάθειας και της ευνοιοκρατίας με κάθε ευκαιρία εκδικείται την Ελλάδα της γνώσης. Γι’ αυτό υπονομεύει τελικά τη δημόσια Παιδεία, το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Οι κυβερνητικοί εταίροι, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία, για πολλοστή φορά αδιαφορούν για το συμφέρον των πολιτών της Θράκης, και αντιμάχονται μεταξύ τους για τον τρόπο και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης, τα οποία οφείλουν άμεσα να μας διευκρινίσουν. Η Παιδεία πρέπει να είναι πεδίο εθνικής συνεννόησης. Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικών αντεγκλήσεων. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα κοινό όραμα για την Παιδεία. Όχι με ψέματα και ιδεοληψίες, αλλά με αλήθεια και ρεαλισμό».

 
Πολιτική εκδήλωση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Μάρτιος 2017 17:11
AddThis Social Bookmark Button

Θα μιλήσουν Αλεξάκος, Δουκέλης, Μαλέλης, Μπίστης και Κεφαλίδου για την «Δημοκρατική Συμπαράταξη ως άξονα πολιτικής στην χώρα»

bistis nikos

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Ξάνθη, διοργανώνει την πρώτη του ανοικτή πολιτική εκδήλωση, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη ‘Π’, το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στις 7:30 το απόγευμα.

Αντικείμενο της συζήτησης θα αποτελέσει η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και οι επικείμενες εξελίξεις.

Η εκδήλωση έχει θέμα «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη άξονας πολιτικής για τη χώρα». Αντικείμενο της συζήτησης θα αποτελέσει η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και οι επικείμενες εξελίξεις.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι:

1.Αλεξάκος Κωνσταντίνος, Υποψήφιος Βουλευτής με το ΚΙΝΗΜΑ.

2. Δουκέλης Ιωάννης, Μέλος της Σ.Ε. των ΚΙΝΗΣΕΩΝ

3.Μαλέλης Σταμάτης, Μέλος Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ.

4.Μπίστης Νικόλαος (φωτό), Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την «ΕΛΙΑ».

5. Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της ΔΗ.ΣΥ.

 
«Πράσινο φως» για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ξάνθη PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 06 Μάρτιος 2017 14:45
AddThis Social Bookmark Button

Ενημέρωση από τους συνεργάτες της Αν. Υπουργού Εργασίας, γ. γραμματέα Γιάννη Μπάρκα και νομικής συμβούλου Έλενας Καλημέρη

Ο νέος νόμος 4430/2016 προβλέπει ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ και Κοινωνικών Συνεταιρισμών Εργαζομένων. Κέντρα Υποστήριξης σ’ όλη τη χώρα και Ταμείο με 600εκ. ευρώ

koinsep  1

Για τον τρίτο πυλώνα της Οικονομίας, την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, ο οποίος στην Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο –δεν ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ ενώ στις προηγμένες χώρες είναι στο 10% -καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο – νόμος 4430/2016, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο μετά από ένα χρόνο διαβούλευση, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αρμοδίως, πολίτες της Ξάνθης που έχουν ή ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ΚΟΙΝΕΠ ή Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς. Ειδικότερα, η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τους συνεργάτες της Αν. υπουργού κας Ράνιας Αντωνοπούλου – η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ανέβαλε την επίσκεψή της – και δη τον γ. γραμματέα Γιάννη Μπάρκα και την Έλενα Καλημέρη, δικηγόρο και σύμβουλο της κας Αντωνοπούλου και εντάσσεται στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εργασίας από την Κρήτη τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Στην περιφέρειά μας το κλιμάκιο των συνεργατών της αν. υπουργού βρίσκεται από την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη και συναντήθηκε με το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΘ στην Κομοτηνή.

kosmos koinsepΤο κοινό ενημερώθηκε για τον νέο νόμο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς

Στην Ξάνθη η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, παρουσία των τριών βουλευτών, του γραμματέα της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηθεοδώρου και επιχειρηματιών που είτε έχουν ιδρύσει ΚΟΙΝΣΕΠ ή Συνεταιρισμούς και ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν αν με τον νέο νόμο επιλύονται σημαντικά ζητήματα στην διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τους και αν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς επίσης και νέοι ενδιαφερόμενοι. Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο κ. Αντώνης Κουτσούμπας που ίδρυσε την πρώτη ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ξάνθη και ο κ. Παναγιωτίδης που δραστηριοποιείται στην τρούφα καθώς επίσης και ο κ. Φιλιππίδης που ίδρυσε μαζί με 120 μέλη το 2015, τον πρώτο Καταναλωτικό Κοινωνικό Συνεταιρισμό στην Ξάνθη που πρόκειται ν’ ανοίξει Παντοπωλείο επί των οδών Καβάλας και Αγ. Ελευθερίου στο κοινό μέσα στον Μάρτη. Όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, μιλώντας στο «Ε»: «Θέλουμε να ενημερωθούμε για τον νέο νόμο και πώς μπορούμε να γραφτούμε στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας που ιδρύεται στο υπουργείο».

Θα ιδρυθούν Κέντρα Υποστήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ και των Κοινωνικών Συνεταιρισμών

Μιλώντας για το νέο νομοθετικό πλαίσιο η κα Καλημέρη ανέφερε: «Σκοπός μας είναι η ενημέρωση του κόσμου για το νέο νομοθετικό πλαίσιο 4430/2016 για τις ΚΟΙΝΣΕΠ και να συζητήσουμε ενδεχόμενα ζητήματα που έχουν προκύψει. Επίσης να ενημερώσουμε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζουμε και για τα Κέντρα Κοινωνικής Οικονομίας που θα ιδρυθούν σ’ όλη την χώρα. Πρόκειται για Δομές Υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα παρέχουν δωρεάν πληροφόρηση για τεχνικά, λογιστικά ζητήματα, σ΄ όλους τους ενδιαφερόμενους. Η καινοτομία των δομών αυτών είναι ότι θα παρακολουθούν την δραστηριότητα των επιχειρήσεων και θα την στηρίζουν σε κάθε τους βήμα ώστε να είναι βιώσιμες». Η κα Καλημέρη διευκρίνισε πως σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία εκτός από το ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ και Αναπτυξιακό που θα αφορούν αποκλειστικά της Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.

koytsoympasΙδρύεται Ταμείο με 600 εκ. ευρώ για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Ο βουλευτής κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης σημείωσε πως θεσμοθετείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία που ψηφίστηκε από το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων στην Βουλή και πως οποιαδήποτε προβλήματα ανακύψουν κατά την εφαρμογή του θα αντιμετωπιστούν με τροπολογίες: «Το ζητούμενο είναι ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να στηρίξει αυτόν τον πυλώνα της οικονομίας κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην κρίση χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Αν μπορέσουμε και αναπτύξουμε την Αλληλέγγυα Οικονομία, το μισό ποσοστό επί του ΑΕΠ θα ανακτηθεί μόνο απ’ αυτόν τον πυλώνα. Ο νόμος για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα και στην ίδρυση Συνεταιρισμών Εργαζομένων . Δεν υπάρχει αυτή η ασάφεια με την εθελοντική εργασία όπως παλαιότερα που κάποιες φορές πίσω της υποκρύπτονταν η μαύρη εργασία και καταργούσε την λογική της συλλογικότητας. Έχουμε δημιουργήσει την Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο, με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό καθώς επίσης και Ταμείο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία με 600 εκ. ευρώ, ώστε να μπορεί να στηρίξει αυτά τα εγχειρήματα». Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει την δυνατότητα στην δημιουργία συνεταιρισμών και στον πρωτογενή τομέα. Όπως πρόσθεσε ο κ. Στογιαννίδης"Όλοι μπορούν να συμμετέχουν, να συναποφασίζουν και αυτοί που εργάζονται αμείβονται κανονικά κι όπως ορίζει ο νόμος".

Μαριάννα Ξανθόπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
«Τα νηπιαγωγεία είναι δημόσια και όχι δίγλωσσα» PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2017 14:47
AddThis Social Bookmark Button

Διευκρινήσεις από τον γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γ. Χατζηθεοδώρου για το πρόγραμμα υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης

Χατζηθεοδώρου: «Η μόνη γλώσσα που διδάσκεται και θα συνεχίσει να διδάσκεται είναι η ελληνική»

xatzitheodorou

Περαιτέρω διευκρινήσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα: «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης που πρόκειται να υλοποιήσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έδωσε με δήλωσή του στο «Ε» ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από δημοσίευμα του «Ε» που έκανε λόγο για «δίγλωσσα νηπιαγωγεία».

Χατζηθεοδώρου: «Τα νηπιαγωγεία είναι δημόσια και η μόνη γλώσσα που διδάσκεται και θα συνεχίσει να διδάσκεται είναι η ελληνική»

Συγκεκριμένα ο κ, Χατζηθεοδώρου τόνισε εμφατικά ότι δεν αλλάζει η δομή και το πρόγραμμα των νηπιαγωγείων: «Τα νηπιαγωγεία είναι δημόσια και η μόνη γλώσσα που διδάσκεται και θα συνεχίσει να διδάσκεται είναι η ελληνική. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που θα προληφθούν μέσω του προγράμματος θα έχουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, θα βοηθούν δηλαδή τα παιδιά που αντιμετωπίζουν γλωσσικά κενά στην ελληνική γλώσσα να την κατανοήσουν καλύτερα. Ο διαμεσολαβητής εκπαιδευτικός θα παρεμβαίνει όταν διαπιστωθεί ότι ένα παιδί δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον εκπαιδευτικό και μιλώντας το στην μητρική του γλώσσα θα διευκολύνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν θα διδάσκει άλλη γλώσσα και δεν θα υπάρχει εκμάθηση άλλης γλώσσας στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου».

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από φέτος σε 6 νηπιαγωγεία

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΕΠ, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για το υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς σε έξι νηπιαγωγεία, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά θα αναπτυχθεί σε δώδεκα. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής παρέμβασης και υποβολή προτάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.Επίσης διευκρινίζεται πως ο συνεργάτης εκπαιδευτικός θα είναι μέλος της μειονότητας (δίγλωσσο άτομου), πτυχιούχος ελληνικού ΑΕΙ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Σελίδα 1 από 108

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr