Greek English French German Turkish

omorfi_poli_diafimisiSISKOS


banner-fex-275

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Δυσλεξία: Μη με αποκαλείς χαζό» PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Ιανουάριος 2017 16:00
AddThis Social Bookmark Button

Εκδήλωση σήμερα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο για παιδιά και άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία

dyslexia

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών και Ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία Ν. Ξάνθης διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 18:30 στην αίθουσα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, μια σημαντική συζήτηση για τους μαθητές και γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το σχολείο. Συντονίστρια της συνάντησης θα είναι η κα Γεωργία Μπάρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία.

Κατά την εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Βιώνοντας τη δυσλεξία στο σχολείο και στο σπίτι».

 
Ξάνθη: άνθρωποι, αστικός χώρος και πολιτισμοί στο ημερολόγιο της ΦΕΞ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Ιανουάριος 2017 17:25
AddThis Social Bookmark Button

Οι εκδηλώσεις και δράσεις της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης για αυτή την εβδομάδα

laografiko mouseio

Ξάνθη: άνθρωποι, αστικός χώρος και πολιτισμοί. 2017 - μια σπουδή για τις πόλεις στο φετινό ημερολόγιο της ΦΕΞ. Ξάνθη - δώδεκα μήνες, δώδεκα προσεγγίσεις μιας πόλης.

«Μπορεί κανείς να γράφει για την πόλη, να την ονειρεύεται, να τη βιώνει ή να τη θυμάται, να την ακούει ή να ακούει τους άλλους να μιλούν για αυτή και όλες μαζί αυτές οι καταστάσεις –πραγματικές ή φαντασιακές- να διαμορφώνουν το νόημα της πόλης που είναι διαφορετικό για κάθε ιστορική εποχή και διαφορετικό για τον καθένα, ντόπιο ή επισκέπτη, στα πολλά συνυπάρχοντα και μεταβαλλόμενα παρόντα.

Βασικό τρίπτυχο σε μια τέτοια σύνθετη αντίληψη του αστικού φαινομένου είναι: οι άνθρωποι, ο χώρος και οι πολιτισμικές πρακτικές που βρίσκονται σε μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Οι χρήστες της πόλης με ποικίλες ταυτότητες δρουν στο χώρο, διαπραγματεύονται και κατασκευάζουν τις πολιτισμικές αξίες και πρακτικές διαμέσου του δομημένου χώρου. Γειτονιές, εμπορικοί δρόμοι, αγορές, πάρκα πλατείες, κτίρια, μνημεία, σύμβολα, ιεροί χώροι, είναι πολύ περισσότερο από υλικές πραγματικότητες. Είναι και κοινωνικά προϊόντα τα οποία συμμετέχουν ενεργητικά στη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων προσδιορίζοντας, μάλιστα, τη μορφή και το είδος των σχέσεων. Η πόλη αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου επιτελείται τόσο η κοινωνική και οικονομική δράση όσο και η πολιτική μέσω των θεσμοθετημένων λόγων και των σχέσεων εξουσίας προσφέροντας τη δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής ή θέτοντας περιορισμούς στην παραγωγή και αναπαραγωγή της αστικής κουλτούρας.

Η ίδια η πόλη στη χωρο-κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική της διαλεκτική συγκροτεί ένα κείμενο. Δομημένος χώρος, δομές εξουσίας, οικονομικές ανταλλαγές και άνθρωποι εμπλέκονται ενεργά, γράφουν το κείμενο της πόλης, παράγουν πολιτισμό και ταυτόχρονα ο καθένας από εμάς γίνεται αναγνώστης του κειμένου. Αν ποτέ μπορέσουμε να συνδέσουμε μεταξύ τους αυτές τις αναγνώσεις ίσως τότε μπορέσουμε να έχουμε μια πληρέστερη κατανόηση και γνώση για την πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση, ας γίνουμε εραστές της περιπλάνησης στο αστικό τοπίο ως μια άσκηση καθημερινής πρακτικής εγγράφοντας τις δικές μας διαδρομές και αφήνοντας τα δικά μας χνάρια στην πόλη».

Αικατερίνη Μάρκου

Ιστορική-κοινωνική ανθρωπολόγος

Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ

Οι δράσεις της εβδομάδας

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεχίζει τον κύκλο προβολών «Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών». Εκείνων των σκηνοθετών που σφράγισαν την τέχνη του κινηματογράφου. Τα έργα τους είναι σύνθετα δημιουργήματα που μέσα από την κατανόηση της γλώσσας τους μπορούμε όχι απλώς να δούμε μια ταινία, μα να νιώσουμε μια κινηματογραφική εμπειρία. Να γοητευτούμε και να συγκινηθούμε κρυφά.

Είσοδος ελεύθερη

Τις Τρίτες 17-24 και 31 Ιανουαρίου 2017 [21.00] Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν

O Woody Allen γεννήθηκε το 1935 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κωμικός, συγγραφέας και μουσικός του οποίου ο μεγάλος όγκος των έργων και το εκφραστικό ύφος τους τον κατέστησαν έναν από τους πιο διάσημους και δημιουργικούς παραγωγούς ταινιών με περισσότερες από 50 ταινίες στο ενεργητικό του. Στην πλειοψηφία τους οι ταινίες του Γούντι Άλεν διακρίνονται για το έξυπνο σενάριο τους και τους αξιομνημόνευτους διαλόγους τους, χαρακτηριστικό γνώρισμα σε όλα αυτά τα χρόνια της πλούσιας καριέρας του.

Ακόμη: κάθε Τρίτη στις 17.00 από την συχνότητα του Ράδιο Ξάνθη στους 93,5 θα «ακούμε» τις ταινίες του αφιερώματος.

2-3 πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις

Οι προσκεκλημένοι παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση «των πόλεων».

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

«Λαϊκά έθιμα του Δωδεκαημέρου, των γιορτών και του Γενάρη»

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Υποψ. Διδάκτορα Λαογραφίας ΔΠΘ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

«Αρχαία Ρώμη: πόλη του έρωτα, της ποίησης, της ζωγραφικής»

Με τον Χάρη Μιχαλόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 21.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης

Περισσότερες πληροφορίες στο http://elmexanthis.blogspot.gr/ και στα τηλ. 25410 25421 - 6932451755

Είσοδος ελεύθερη

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Καλεσμένος αυτόν τον μήνα ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Ο συγγραφέας και οι πόλεις: Αθήνα – Βιέννη – Κωνσταντινούπολη» με τον καλεσμένο Πέτρο Μάρκαρη. Θα ακολουθήσει και η παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Offshore» εκδ. Γαβριηλίδης, 2016.

Τα Σάββατα του Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου» οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική. Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς και μουσικούς, προβολές και αφιερώματα.

Είσοδος ελεύθερη

 
Κοπή Βασιλόπιτας για τους παραγωγούς του Ράδιο Ξάνθη 93.5 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Ιανουάριος 2017 16:56
AddThis Social Bookmark Button

Το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΦΕΞ υποδέχθηκε το νέο έτος με μουσική

Οι 27 ραδιοφωνικοί παραγωγοί και ηχολήπτες του Ράδιο Ξάνθη συντροφεύουν εθελοντικά με υψηλού επιπέδου μουσικές επιλογές

radio xanthi paragogoi

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 20:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η κοπή βασιλόπιτας του Ράδιο Ξάνθη 93.5. Το Ράδιο Ξάνθη δημιουργήθηκε από τη ΦΕΞ το 1988 και είναι ένα από τα πρώτα ραδιόφωνα στην πόλη μας. Αποτελεί το μοναδικό πολιτιστικό ραδιόφωνο της περιοχής που λειτουργεί με βάση τον εθελοντισμό και αποκλειστικά με ζωντανές εκπομπές, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στεγάζεται στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Το Ράδιο Ξάνθη χαρακτηρίστηκε πολιτιστικό ραδιόφωνο από το ΕΣΡ, λειτουργεί με σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό και εκπέμπει στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ξάνθης, καθώς και σε όλο τον κόσμο μέσα από το διαδίκτυο. Ο παλαιός εξοπλισμός του ραδιοφώνου αποτελεί μέρος της έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο.

Κύριος σκοπός του είναι η προβολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δρώμενων της Ξάνθης και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα υπόλοιπα ραδιόφωνα της περιοχής, μιας και δεν μεταδίδει διαφημίσεις με οικονομικό όφελος. Όλοι οι παραγωγοί του ραδιοφώνου είναι εθελοντές (χωρίς κάποια αμοιβή), που αγαπούν τη μουσική και την τέχνη, ενώ με γέφυρα το ραδιόφωνο, μοναδικό τους μέλημα είναι να προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο στον πολιτισμό.

Ένα νεανικό, πλούσιο σε ύλη πολιτιστικό ραδιόφωνο

Οι εκπομπές που μεταδίδονται είναι όλες ζωντανές και ποικίλης ύλης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογιών ελληνικής και ξένης μουσικής. Καθημερινά θα ακούσει κανείς εκπομπές τόσο εκπαιδευτικές όσο και ενημερωτικές-ψυχαγωγικές. Η έντεχνη ελληνική μουσική, το λαϊκό και το παραδοσιακό τραγούδι, οι θρύλοι και τα παραμύθια, η αρχαία μουσική, αλλά και η ροκ, η τζαζ, η swing, η soul, η house, το tango κ.ά. συνοδεύουν αξιόλογες τοποθετήσεις, συνεντεύξεις, απόψεις και σχόλια που βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα της πόλης. Ο κάθε παραγωγός αφήνει το προσωπικό του στίγμα επιμελούμενος την εκπομπή του, ενώ παράλληλα προάγει τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας.

Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε από τον υπεύθυνο του Ράδιο Ξάνθη 93,5, Δημήτρη Σαββάκο, παρουσία απάντων των 27 παραγωγών και ηχοληπτών, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά με υγεία, δημιουργία και συνεχή αγάπη και πίστη για τον εθελοντισμό. Ο τυχερός της κοπής ήταν ο παραγωγός της εκπομπής Music therapy, Θοδωρής Ψαράς.

Αναστασία Χατζοπούλου, ραδιοφωνική παραγωγός Ράδιο Ξάνθη 93.5

 
Αναβίωσε και φέτος η ‘’Μπάμπω’’ σε Μάγγανα και Νέα Κεσσάνη PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 15:56
AddThis Social Bookmark Button

Τιμήθηκε η γυναίκα στο πρόσωπο της μεγαλύτερης γυναίκας του χωριού

mpampo

Αναβίωσε και φέτος ένα από τα χαρακτηριστικότερα θρακικά έθιμα η “Ημέρα της Μπάμπως”. Το έθιμο αυτό τελείται στις 8 Ιανουαρίου, εορτή της Αγίας Δομνίκης ή Δόμνης, και σκοπό έχει την απόδοση τιμής στο πρόσωπο της γιαγιάς, η οποία συνέβαλε στη γέννα των παιδιών.

Η γιαγιά στην αρχαιότητα λεγόταν μάμμη και ως έμπειρη στη ζωή ήταν αυτή που με τη σοφία και την πείρα της βοηθούσε τις έγκυες στη γέννα. Έτσι με τα χρόνια η μάμμη με την μετάθεση του τόνου έγινε μαμή και από γιαγιά απόχτησε τη σημασία της μαίας. Στην Νέα Κεσσάνη και στα Μάγγανα της Ξάνθης, όπου δεν υπάρχουν πια μαίες στα χωριά, η εκδήλωση γίνεται ως εξής: Το πρωί της 8ης Ιανουαρίου, η κάθε γυναίκα του χωριού που γέννησε τη χρονιά που πέρασε, επισκέπτεται στο σπίτι της την “Μπάμπω”, φέρνοντάς της δώρα, πετσέτα και παπούτσια, για να μπορεί να σκουπίζεται και να τρέχει στα σπίτια όσων την έχουν ανάγκη. Εκείνη έχει καλοντυθεί και στολιστεί και ανταποδίδει με κεράσματα και ευχές.

mpampo12Όταν συγκεντρωθούν όλες οι γυναίκες, φέρνουν τη “Μπάμπω” με πομπή επάνω σε αμάξι ως τη βρύση του χωριού, όπου η κάθε γυναίκα τής πλένει τελετουργικά τα χέρια. Ακολουθεί διασκέδαση μόνο των γυναικών με τη “Μπάμπω”. Τις εκδηλώσεις και φέτος διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Κεσσάνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μαγγάνων, αντίστοιχα.

Κατά τους λαογράφους, το έθιμο έχει αρχαιοελληνική προέλευση και θυμίζει τα “Θεσμοφόρια”, αγροτική γιορτή κατά την οποία οι γυναίκες επικαλούνταν γονιμότητα και ιδιαίτερα τα Αλώα, που γίνονταν την ίδια εποχή (αρχές Ιανουαρίου), στα οποία μετείχαν μόνο γυναίκες και εντάσσονταν στις γιορτές, που αποσκοπούν στη γονιμότητα των ανθρώπων και των καρπών.

 
Η «Sarkothymia» έρχεται το Σάββατο στην Balkan Art Gallery PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Ιανουάριος 2017 15:38
AddThis Social Bookmark Button

Η Ειρήνη Πουλιάση παρουσιάζει την σάρκα, υλική και εξαϋλωμένη

pouliasi

«Η ανθρώπινη ψυχική κατάσταση περιορίζεται από την μορφή και την ύλη της σάρκας. Η φύση μας προβάλλεται σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου το σώμα εξαϋλώνεται και μένει το ον. Το ότι γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτού του παράλληλου σύμπαντος, δεν σημαίνει ότι ξέρουμε και τι είναι. Συνεπώς δημιουργούμε μια μυθοπλασία και ένα ανθρώπινο καθρέφτισμα του μυαλού μας. Αρνούμαστε το γεγονός ότι η ύπαρξη μας βρίσκεται χαμένη και ορισμένη σε ένα σημείο “μέσα στην αδιάφορη απεραντοσύνη του σύμπαντος όπου βρέθηκε κατά τύχη” και προβάλουμε την σάρκα μας ως ένα μορφικό όριο.

Από τη μονάδα στην ολότητα και από εκεί στο τοπίο, τα έργα παρουσιάζουν την ύλη να μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο τον οποίο η εγωκεντρική μας φύση αρνείται να δεχτεί. Λεπτές μορφές μεταμορφώνονται μέσα από τα όρια του ανθρώπινου νου και ο θεατής μένει με μια επιτάφιο, για την πραγματική υλική μας ουσία. Ένα κομμάτι του πρότζεκτ Osteotopia, ενός προσωπικού οπτικού αφηγηματικού μέσου με σκοπό να προτείνει καλλιτεχνικά την αποσύνθεση και την αφήγηση του χρόνου στο ανθρώπινο σώμα και την υλικότητα αυτού ως σύμβολα μιας υπαρξιακής ταυτότητας».

sarkothymiaΣτις 7 Ιανουαρίου στις 20:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης της Ειρήνης Πουλιάση, που θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου 2017 με ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 18:00-21:00 στον χώρο της Balkan Art Gallery, Ιωακείμ Σγουρού 8. Τηλέφωνο για πληροφορίες: 693 820 4566

Ειρήνη Πουλιάση

Η Ειρήνη Πουλιάση γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα, σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με καθηγητές τους Χάρη Κοντοσφύρη και Θωμά Ζωγράφο. Η δουλειά της βρίσκεται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 
Σελίδα 1 από 111

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr