Greek English French German Turkish

omorfi_poli_diafimisiSISKOS


banner-fex-275

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με την λαογραφία άρχισε ο χορός της Αποκριάς στην Ξάνθη PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2017 15:40
AddThis Social Bookmark Button

Την γιορτή άνοιξαν οι «Αράπηδες» από την Δράμα. Παρήλασαν 21 χορευτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι

Δήμαρχος Ξάνθης: «Η Ξάνθη μας ανοίγει για 52η φορά την «αγκαλιά» της και δίνει χαρά σε κάθε επισκέπτη»

thle 1

Με την Γιορτή της Λαογραφίας έκανε αυλαία και φέτος ο θεσμός των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017 σηματοδοτώντας, πόσο αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού που συμπληρώνει φέτος 52 χρόνια ζωής, είναι η ανάδειξη και η αναβίωση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και πόσο αναγκαία, για την διατήρηση της φυσιογνωμίας του θεσμού με τον δισυπόστατο χαρακτήρα του.

Την γιορτή άνοιξαν οι «Αράπηδες» από την Δράμα

Με την αναπαράσταση του δρώμενου των «Αράπηδων» από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου Δράμας ξεκίνησε η παρέλαση της Λαογραφίας από την Πλατεία Ελευθερίας στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου και κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Πλημμύρισε η 28ης Οκτωβρίου από ήχους, μουσικές και χρώματα των παραδοσιακών φορεσιών των συλλόγων. Πήραν μέρος μέλη από 21 συνολικά πολιτιστικούς χορευτικούς συλλόγους από την Ξάνθη έως και την Κρήτη στέλνοντας το μήνυμα ότι η παράδοση είναι ζωντανή και δεν αποτελεί απλά ένα φολκλόρ στοιχείο.

dimarxosΔήμαρχος Ξάνθης: "Η Ξάνθη μας ανοίγει για 52η φορά την «αγκαλιά» της και δίνει χαρά σε κάθε επισκέπτη"

Στην κεντρική πλατεία και από το βήμα της εξέδρας κήρυξε την έναρξη των Θρακικής Λαογραφικών Γιορτών ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξεκινάμε φέτος της Θ.Λ.Ε, το καρναβάλι της Ξάνθης, τις «4 εποχές» που είναι και το θέμα του φετινού καρναβαλιού. Η Ξάνθη μας, αυτός ο προνομιακός τόπος, αυτό το μοναδικό σταυροδρόμι πολιτισμών, ανοίγει για 52η φορά την «αγκαλιά» της και δίνει χαρά σε κάθε επισκέπτη. Προσφέρει απλόχερα το μοναδικό της χαμόγελο και την ζωντάνια σε ένα περιβάλλον μοναδικό, για αυτό λέμε ότι το καρναβάλι της Ξάνθης είναι μοναδικό, συνδυάζει της Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, την λαογραφία, την χαρά και το κέφι και έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας. Η νεολαία μας είναι ανοιχτή σε κάθε νέο και πρωτοποριακό, παρά τις δύσκολες συγκυρίες. Σε πείσμα των καιρών, δεν τα παρατάει. Με περίσσιο κέφι αυτά τα υπέροχα παιδιά, η νεολαία μπροστάρισα πάντα δίνει τον δυναμικό της παρών και είναι και σήμερα εδώ». Καταλήγοντας σημείωσε: «Βιώνουμε όλοι μας, δύσκολες στιγμές, δύσκολες ημέρες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες ο πολιτισμός ίσως αποτελεί την μοναδική επένδυση για την διαφυγή αλλά και την υπέρβαση όλων των δυσκολιών…». Στην συνέχεια στήθηκε χορός στην πλατεία ενώ τον τόνο έδινε το Ξανθιώτικο μουσικό σχήμα «Μπάντα τέτοια». Η εκδήλωση είχε σύμμαχο τον καιρό καθώς η μέρα ήταν ηλιόλουστη παρότι «έτσουζε» το κρύο και έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να συμμετέχει και να πάρει μέρος στον χορό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Ο διάλογος στην Οικουμένη, απαίτηση των καιρών PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2017 12:15
AddThis Social Bookmark Button

Εκδήλωση του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών και του ΙΘΤΠ με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του Ν. Κοσμίδη: ‘Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα’

Μέσα από τις εισηγήσεις αναδείχθηκε η σημασία και η ανάγκη του διαθρησκευτικού και διαχριστιανικού διαλόγου, με σεβασμό, αλληλεγγύη και αγάπη, για την οχύρωση της Οικουμένης

oikoumeni dialegomeni panel

Ο σεβασμός και η αγάπη που αναπτύσσεται μέσα από την αλληλεπίδραση, αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου στην Οικουμένη, με σκοπό την υπηρέτηση της πεμπτουσίας της αποστολής της Ορθοδοξίας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το απόγευμα του Σαββάτου, εγκαινιάζοντας την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη με θέμα «Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα».

Περιβαλλόμενοι από εικόνες, χρώματα, πρόσωπα, θρησκείες και έθιμα από διάφορα σημεία της Οικουμένης, ομιλητές και κοινό περιηγήθηκαν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, τη στάση, τη σημασία, αλλά και την ευθύνη του Χριστιανισμού και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Η σημερινή συγκυρία προτάσσει και… προστάζει για εξωστρέφεια της Ορθοδοξίας και διάλογο

Το καλωσόρισμα και τον πρώτο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο φιλόλογος-συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος που συνεχάρη τον «γερό και καλοφωτισμένο» Νίκο Κοσμίδη γι’ αυτή την πρωτοβουλία και το περιεχόμενο της έκθεσης. Την τελευταία την χαρακτήρισε ως μία «ιχνηλασία μεταξύ Οικουμενικού πνεύματος και Παγκοσμιοποίησης», σχολιάζοντας: «αν το πρώτο είναι χαρακτηριστικό μας ως λαού - και βίωμα βέβαια του ελληνικού και του ορθοδόξου πνεύματος - η Παγκοσμιοποίηση είναι κάτι επιβαλλόμενο σταδιακά ή όχι με διάφορες μορφές και τρόπους». Ο κ. Μουσόπουλος επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι ότι «αυτή η δουλειά θα έρθει σε επαφή με την τοπική κοινωνία και κυρίως τα παιδιά».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του Κέντρου CEMES, Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Πέτρος Βασιλειάδης, ο οποίος παρουσιάζοντας το Κέντρο CEMES αναφέρθηκε στη βαρύτητα που δίνει στη συνάντηση και το διάλογο και εξήρε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο πατριάρχης Βαρθολομαίος για το άνοιγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εξήγησε τη σπουδαιότητα που έχει η εξωστρέφεια της Ορθοδοξίας στη σύγχρονη συγκυρία, υπογραμμίζοντας ότι η οχύρωση επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συνεργασία των θρησκειών.

Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Κώστα Μυγδάλη, Συμβούλου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο οποίος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία του ελληνικού κοινοβουλίου για την Ορθοδοξία αναφέρθηκε στον τρόπο που οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το σήμερα. Μάλιστα, συνέδεσε αυτή την παράμετρο με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει αλλάξει άρδην την σημερινή πραγματικότητα. Ο ομιλητής σχολίασε ότι αυτό που σήμερα βιώνουμε είναι η πλήρης αυτονόμηση του πολιτικού λόγου με την πολιτική πράξη και ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ και ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη για εξωστρέφεια και πρόθεση προσέγγισης.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Στυλιανός Τσομπανίδης για να μιλήσει για το θέμα «Ο λόγος του διαλόγου». Ο κ. Τσομπανίδης που είναι αναπληρωματικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην προσπάθεια των Εκκλησιών να διαγνώσουν τον «καιρό», δηλαδή την ευκαιρία, την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ο ομιλητής έδωσε έμφαση στην προσέγγιση που επιτυγχάνεται μέσω της διαχριστιανικής και διαθρησκευτικής συνεργασίας και αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι ο πυρήνας για την κοινωνία με τον άλλο, δεν είναι παρά ο διάλογος και η αγάπη.

Τέλος, ο Δρ. Νικόλαος Φ. Δημητριάδης, Καθηγητής θρησκειολογίας στο ACT (Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης) και πρέσβης του Globethics.net (Γενεύη), με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε πτυχές της διαθρησκειακής συζήτησης για το περιβάλλον, αναδεικνύοντας την ευθύνη που έχει ο καθένας για την προστασία του. Εξήγησε, μέσα από προσωπικά βιώματα ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν πηγάζει από αυστηρή τήρηση κανόνων, αλλά μέσα από την παρακίνηση που πρέπει να δώσει ο καθένας στον εαυτό του και το διπλανό του «να αγαπήσουμε παραπάνω την ομορφιά» κι έτσι να φροντίσουμε τη φύση μαζί.

Η προσέγγιση με τον άλλο και τα ερεθίσματα στους νέους

Στην έκθεση φωτογραφίας, όσα προηγήθηκαν, αλλά και τις ουσιαστικές προθέσεις που τον παρακίνησαν αναφέρθηκε ο Νίκος Κοσμίδης, εταίρος του Κέντρου CEMES και εκπρόσωπος στη Θράκη, ο οποίος εξήγησε ότι εφαλτήριο για τον ίδιο αποτέλεσε η βούληση να μοιραστεί τις πληροφορίες που συνέλεξε στις περιηγήσεις μίας δεκαετίας περίπου, συμμετέχοντας στον οικουμενικό διάλογο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσω της έκθεσης επιθυμεί να αφήσει και ο ίδιος το αποτύπωμά του, ως μία φρέσκια ματιά ο ίδιος σε αυτή την προσέγγιση, αλλά και απευθυνόμενος στους νέους και στη δική τους αναζήτηση στο πλαίσιο του οικουμενικού διαλόγου. Όπως άλλωστε ο ίδιος σημείωσε: «όταν συναναστρέφεσαι τον άλλο, τον πλησίον, τον ξένο δε συναναστρέφεσαι μόνο το πρόσωπο, αλλά τον πολιτισμό, την κουλτούρα του και όλα όσα συνθέτουν αυτό που είναι». Ακόμη, σχολίασε ότι «σήμερα υπάρχουν φοβικά σύνδρομα και γι’ αυτό η συνάντηση με τον άλλο μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά πρέπει να είναι και επιδίωξη». «Έτσι», πρόσθεσε ο ίδιος, «νιώθω προσωπικά την πραγματική ουσία της Ορθοδοξίας».

Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις, ερωτήματα και πολλά συγχαρητήρια στο Νίκο Κοσμίδη από τους παριστάμενους. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Διαφωνίδου.

Η έκθεση φωτογραφίας του Ν. Κοσμίδη έως τις 17 Μαρτίου στο ΙΘΤΠ

Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου 2017. Η δράση τελεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και είναι ανοιχτή σε επισκέψεις μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο ευρύ κοινό από Δευτέρα έως και Παρασκευή (10:00-14:00 & 18:00-21:00).

Οι μαθητές εκτός από την παρακολούθηση και την ξενάγηση στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν και να καταγράψουν τις σκέψεις τους για τη σημασία των όρων ετερότητα, θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία, φονταμενταλισμός, οικουμενικός διάλογος κτλ, καθώς και να γνωρίσουν το πώς οι νέοι και οι νέες μπορούν και συμβάλουν στην καλλιέργεια ενός πνεύματος καταλλαγής. Επίσης, θα ενθαρρυνθούν να σκεφτούν αν και οι ίδιοι αισθάνονται ότι μετέχουν του Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού διαλόγου ως κάτοικοι της Θράκης.

Για τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας (κιν. 6996559216, 6936851528) ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία τους.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό και ιδιαίτερα στους μαθητές τι σημαίνει η συμμετοχή στον Διαχριστιανικό, Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό διάλογο και μάλιστα να αναδείξει τον ρόλο των νεών ως ενεργών συμμετεχόντων σε αυτούς.

Χάρης Διαφωνίδης

chdiafonidis@empros.gr

 
Ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στην γκαλερί Balkan Art στην Ξάνθη PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017 15:40
AddThis Social Bookmark Button

Έργα τέχνης 11 καλλιτεχνών που διεγείρουν τις αισθήσεις και δίνουν τροφή για σκέψη

Της Αναστασίας Χατζοπούλου*

glypto axinos

Το Σάββατο 4-2-2017 και ώρα 20.00 η γκαλερί Balkan Art, στην Ξάνθη εγκαινίασε την ομαδική έκθεση 11 καλλιτεχνών με τίτλο DIVERCITY. Πρόκειται για μια έκθεση με ποικίλα έργα τέχνης: ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής και φωτογραφίας, η οποία θα διαρκέσει ως τις 28 Φεβρουαρίου. Μέσα σε ένα κατάμεστο και φιλόξενο περιβάλλον, το κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση εντυπωσιάστηκε από τα έργα τέχνης που κοσμούν τον ιδιαίτερο χώρο της γκαλερί και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του.

Ένα έργο, εικαστικό ή μη, κρίνεται από την ένταση των συναισθημάτων που προκαλεί. Αυτή είναι και η δύναμη της Τέχνης. Έτσι λοιπόν, στον πρώτο όροφο της γκαλερί θα συναντήσουμε ένα καταπληκτικό μεταλλικό γλυπτό, διαστάσεων 150εκ.x0,80εκ., έργο της Ζωής Θεοδώρου, το οποίο εκ πρώτης όψεως θυμίζει έναν τεράστιο αχινό με μακριά μεταλλικά αγκάθια. Τα μακριά επιμήκη ελάσματα που είναι κολλημένα στο μισοσπασμένο “κέλυφός” του, απολήγουν σε αιχμηρές ακμές και μοιάζουν με ένα σύνολο από μακριές ξιφολόγχες, έτοιμες να τρυπήσουν τον καθένα που θα τον πλησιάσει. Εντυπωσιακή είναι και η σκίαση που αυτές προκαλούν στο ξύλινο δάπεδο, δίνοντας μία ψευδαίσθηση επιμήκυνσης, που συντελούν στη μεγένθυση του έργου, κάνοντάς το εντυπωσιακό και μεγαλειώδες.

Στον ίδιο χώρο, ξεχωρίζει το έργο του Γιώργου Ποντίκη με τίτλο “Μέτρα και σταθμά”. Πρόκειται για μία σειρά από πήλινα αντικείμενα, κατασκευασμένα από πηλό stoneware, terra sigillata, άλατα και οξείδια μετάλλων και τρίχες αλόγου, με την τεχνική της αναγωγής και του καπνίσματος, τοποθετημένα πάνω σε ένα ξύλινο μαδέρι.

Στο ισόγειο ξεχωρίζουν οι πορσελάνινες κολοκύθες-λαμπτήρες της Λιάνας Παπαλέξη, η οποία εξειδίκευσε τις σπουδές της στην κεραμική και το σχεδιασμό φωτισμού με πολυμέσα. Τρεις πανέμορφες κολοκύθες-φωτιστικά που θυμίζουν την εγχάρακτη διακόσμηση των προϊστορικών πήλινων αντικειμένων της αρχαίας ελληνικής τέχνης, προσελκύουν τους επισκέπτες με έναν μαγικό τρόπο. Το φως που βγαίνει από τις πολυάριθμες μικρές οπές που είναι σκαλισμένες πάνω στην πορσελάνη, διαχέεται στην ατμόσφαιρα και προκαλεί γλυκά συναισθήματα και μυστικιστικές μνήμες.

balkan glyptoΗ τέχνη δεν έμεινε στατική. Ταξίδεψε στο χρόνο και εξελίχθηκε. Στατιστικά, επικρατεί η αντίληψη ότι η τέχνη των προηγούμενων εποχών είναι πιο αξιόλογη. Συνήθως λέμε: “Αυτό είναι ένα κλασικό έργο”, εννοώντας ότι είναι καλό και διαχρονικό. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες “τάσεις” και τεχνοτροπίες, σύμφωνα με τις οποίες κάθε μορφή τέχνης είναι αξιόλογη, εφόσον είναι πηγαία και εκφράζει τον εσωτερικό κόσμο του δημιουργού της.“Τί θέλει να πει ο ποιητής;” είναι μια έκφραση που χρησιμοποιεί ο λαός όταν προσπαθεί να αντιληφθεί ένα έργο τέχνης, εικαστικό ή λογοτεχνικό. Αυτήν την απορία σου δημιουργεί η θέαση στο υπέροχο γλυπτό της καλλιτέχνιδος Ιωσηφίνας Κοσμά, η οποία κατασκεύασε ένα εφυαλωμένο έργο, με πηλό stoneware, ψημένο στους 1.260 βαθμούς Κελσίου και το τιτλοφόρησε “Ροή”.

Η πιο απλή μορφή τέχνης είναι η απεικόνιση της πραγματικότητας. Εκεί δημιουργούνται οι πρώτες εικόνες και τα πρώτα ερεθίσματα. Στο μυαλό μας φέρνουμε μνήμες από την παιδική ηλικία: για το πρώτο μας παιχνίδι, την πρώτη μας κούπα όπου πίναμε το γάλα μας, αγαπημένες μουσικές, ήχους και μυρωδιές, που είναι συνδεδεμένες με το περιβάλλον όπου μεγαλώσαμε. Το βλέμμα μας γλιστράει καθημερινά στα αντικείμενα που μας περιβάλλουν και αποτελούν το μικρόκοσμό μας. Η πληθώρα των λειτουργικών αντικειμένων συμπληρώνεται από μία σειρά άλλων αντικειμένων που έχουν δημιουργηθεί κάτω από διαφορετικές διεργασίες του δημιουργού, έχοντας αναχθεί, μέσα από την πράξη της δημιουργίας σε έργα τέχνης.

balkan omadikiΜε τον ίδιο τρόπο βλέπουμε τα υπέροχα έργα τέχνης που ξεχωρίζουν στο χώρο του ισογείου, του κεραμίστα Γιώργου Βαβάτση, ο οποίος σπούδασε “Visual & Live Art” στο Cheltenham & Gloucester College of Higher Education της Αγγλίας. Τα έργα του είναι τέσσερα μόνωτα πήλινα αγγεία που μοιάζουν με μακρόστενες κανάτες νερού. Οι κορμοί τους είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να θυμίζουν γυναικεία σώματα που κάμπτονται ελαφρώς σαν να κάνουν απαλές χορευτικές κινήσεις. Ο λαιμός τους είναι μακρύς κι η απόληξή του στενή. Μοιάζει σαν να φυτεύθηκε ξαφνικά πάνω στον κορμό και να αποτελεί ξένο σώμα που όμως δένει τόσο αρμονικά με το σύνολο, ενώ η γυαλιστερή και σχεδόν αλαβάστρινη υφή τους τα κάνουν να μοιάζουν ελκυστικά, ώστε να θέλεις να τα αγγίξεις.

Τέχνη είναι και η φωτογραφία. Ο καθένας μας παίρνει μία κάμερα και με τα μέσα που μας παρέχει η τεχνολογία αποτυπώνουμε εικόνες με τη δική μας ματιά και το δικό μας τρόπο σκέψης. Η εικόνα που αποτυπώνουμε εκφράζει κάτι. Η καλλιτέχνης Βενέτα Αδαμίδη αποτύπωσε με το δικό της τρόπο, μία πανέμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία, την οποία αξίζει να δείτε.

Ένα έργο τέχνης, όμως, δεν είναι απλά και μόνο εμπράγματη μίμηση ή η απόδοση μίας ιδέας, αλλά αποτελεί αναπαράσταση, υλοποίηση, δημιουργία. Αυτό είναι ένα θέμα που εξ' ορισμού τίθεται στη φιλοσοφία και την ιστορία της τέχνης και ειδικότερα από την Αναγέννηση. Δείτε λοιπόν όλα τα έργα τέχνης των 11 καλλιτεχνών, που εκτίθενται στη γκαλερί Balkan Art, καθώς διεγείρουν τις αισθήσεις και δίνουν τροφή για σκέψη.

* Η Αναστασία Χατζοπούλου έχει σπουδάσει συντήρηση Αρχαιοτήτων και Ιστορία και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ

 
«Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα» στο ΙΘΤΠ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2017 16:50
AddThis Social Bookmark Button

Φωτογραφική έκθεση και ημερίδα για τις σύγχρονες οικουμενικές προκλήσεις και προοπτικές

iereas aithiopia

Το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διοργανώνουν από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2017 έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη με θέμα: «Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα». Η δράση τελεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και είναι ανοιχτή σε επισκέψεις μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο ευρύ κοινό από Δευτέρα έως και Παρασκευή (10:00-14:00 και 18:00-21:00).

Η ημερίδα

Την έκθεση φωτογραφίας θα εγκαινιάσει η εκπαιδευτική - ενημερωτική ημερίδα «Σύγχρονες οικουμενικές προκλήσεις και προοπτικές», με ελεύθερη είσοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, στις 18:30-21:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Καπναποθήκη Π». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

• Καλωσόρισμα στην ημερίδα και στην έκθεση φωτογραφίας από τον κ. Θανάση Μουσόπουλο, Φιλόλογο-Συγγραφέα.

• Χαιρετισμός και εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου του Κέντρου CEMES, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Πέτρου Βασιλειάδη.

• Ομιλία της Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, κ. Δήμητρας Κούκουρα, «Ο Παγκόσμιος Νότος και οι οικουμενικές του προκλήσεις». Η κ. Κούκουρα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ) και του Global Christian Forum.

• Ομιλία του Δρ. Κώστα Μυγδάλη, Συμβούλου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, με θέμα: «Θρησκείες και εξτρεμισμός: Η συμβολή της ΔΣΟ στην πολιτική συνεννόηση και συνεργασία».

• Ομιλία του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Στυλιανού Τσομπανίδη, με θέμα: «Ο λόγος του διαλόγου». Ο κ. Τσομπανίδης είναι αναπληρωματικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

• Ομιλία του Δρ. Νικόλαου Φ. Δημητριάδη, Καθηγητή θρησκειολογίας στο ACT (Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης) και πρέσβη του Globethics.net (Γενεύη), με θέμα: «Ο διάλογος της ζωής. Μια διαθρησκειακή συζήτηση για το περιβάλλον».

• Μαρτυρία του εταίρου του Κέντρου CEMES και εκπροσώπου στη Θράκη, κ. Νίκου Κοσμίδη: «Ο οικουμενικός διάλογος ως πραγματικότητα – Η θέση των νέων».

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος και εκδότρια, Ελένη Διαφωνίδου.

Στους συμμετέχοντες θα αποσταλούν ηλεκτρονικά βεβαιώσεις συμμετοχής μετά το πέρας της ημερίδας (υπεύθυνος γραμματειακής υποστήριξης κ. Στέφανος Κοσμίδης).

Έκθεση φωτογραφίας

kosmidisΣτην έκθεση προβάλλονται δείγματα του πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου που σχετίζονται με τη θρησκευτική ετερότητα στον κόσμο, καθώς και το έργο διεθνών οργανισμών και συναντήσεων που υποστηρίζουν τον Διορθόδοξο, Διαχριστιανικό, Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό διάλογο αλλά και τη διαγενεακή συνεργασία.

Αναλυτικότερα η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες από διεθνείς συναντήσεις, αποστολές και διοργανώσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC-KEK), του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (MECC), του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE), του Οικουμενικού Συμβουλίου Νέων της Ευρώπης (EYCE), του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας (WYD), της Παγκόσμιας Αδελφότητας Ορθοδόξων Νεολαιών «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» και της Κοινότητας του Taizé.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό και ιδιαίτερα στους μαθητές τι σημαίνει η συμμετοχή στον Διαχριστιανικό, Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό διάλογο και μάλιστα να αναδείξει τον ρόλο των νέων ως ενεργών συμμετεχόντων σε αυτούς.

Οι μαθητές, εκτός από την παρακολούθηση και την ξενάγηση στην έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν και να καταγράψουν τις σκέψεις τους για τη σημασία των όρων ετερότητα, θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία, φονταμενταλισμός, οικουμενικός διάλογος κτλ, καθώς και να γνωρίσουν το πώς οι νέοι και οι νέες μπορούν και συμβάλουν στην καλλιέργεια ενός πνεύματος καταλλαγής. Επίσης, θα ενθαρρυνθούν να σκεφτούν αν και οι ίδιοι αισθάνονται ότι μετέχουν του Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού διαλόγου ως κάτοικοι της Θράκης. Για τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλ. 6996559216, 6936851528, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία τους. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 
Η Ακαδημία και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης πάνε στην Αίγυπτο PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 16:18
AddThis Social Bookmark Button

Η Λίτα Μαυρογένη θα επισκεφθεί το Κάιρο για να διδάξει μετά από πρόσκληση του υπουργείου πολιτισμού της Αιγύπτου

paidiko mouseio

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής της 7ης Biennale 2016-2017 τέλειωσε και έδωσε την θέση του στην 8η Biennale. Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου προς την Πρόεδρο της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης κα Λίτα Μαυρογένη, η τελευταία θα επισκεφτεί την Αίγυπτο από 11/2/2017 έως 17/2/2017. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες Ειρήνης και Πολιτισμού». Από τις συμμετοχές των 42 χωρών που έλαβαν μέρος στην 7η Biennale, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ και το Αζερμπαϊτζάν διακρίθηκαν ως οι χώρες με τις καλύτερες συμμετοχές. Η επίσκεψη γίνεται επίσης για να απονείμει η πρόεδρος τα βραβεία της 7ης Biennale και να διδάξει σε σχολεία του Καΐρου. Την κα Μαυρογένη θα συνοδεύει η γραμματέας της Ακαδημίας κα Ευαγγελία Μεθυμάκη. Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα γίνει από την κα Μαυρογένη η αρχή της ίδρυσης Παιδικού Μουσείου στο Κάιρο. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης, που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό πολιτισμό, να παίρνει αυτή την μεγάλη πρωτοβουλία για να ενώσει δύο μεγάλους πολιτισμούς. Πριν από 7 χρόνια οι «Γέφυρες Ειρήνης και Πολιτισμού» ένωσαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό των Ίνκας και τώρα με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Την όλη φιλοξενία αναλαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου. Τα έξοδα εισιτηρίων καλύφθηκαν με την ευγενική χορηγία της Λέσχης Κομοτηναίων. Τον διαγωνισμό στήριξαν επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού, η ΠΕ Ξάνθης, ο δήμος Ξάνθης.

Το υπόβαθρο αυτών των πολιτισμών αναβιώνει μέσα από την παιδική τέχνη ως μια νέα αντιμετώπιση της τέχνης, η οποία γίνεται παιδαγωγός στην σύγχρονη κοινωνία, της διαφορετικότητας και της ανατροπής, της εικονικής πραγματικότητας και της ψευδαίσθησης, όπου γκρεμίζονται τα σύνορα της ψυχής και του χώρου, όπου αλλοτριώνονται πατρίδες και συνειδήσεις.

Η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης μέσα από την παιδική τέχνη διαμορφώνει στην άδολη ματιά της παιδικής ψυχής ένα νέο κόσμο ελπίδας, αγάπης και ειρήνης. Η κα Μαυρογένη, πάγια στην πρωτοποριακή τεχνική της διδασκαλίας της σε παιδιά, έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη αποδοχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλάνθαστη ελληνική φιλοσοφία είναι η αρχή του παιδαγωγικού της συστήματος, όπου οι αρχές του Πυθαγόρα, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη είναι η πηγή έμπνευσης του συστήματος διδασκαλίας που εφαρμόζει επί 25 χρόνια. Το 2010, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού, μετέβη στη Λίμα για να διδάξει σε περίπου 900 παιδιά του Περού σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Οικουμένη. Έτσι ιδρύθηκε στη Λίμα το πρώτο Παιδικό Μουσείο στην Λατινική Αμερική, το Παιδικό Μουσείο Χοσέ Ντάβιλα.

 
Σελίδα 1 από 114

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr