Greek English French German Turkish

omorfi_poli_diafimisiSISKOS


banner-fex-275

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Έκθεση φωτογραφίας στο Σπιτάκι τέχνης, έκφρασης και πολιτισμού των Κατασκηνωτών PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 25 Απρίλιος 2017 15:33
AddThis Social Bookmark Button

Με φωτογραφίες των Μπιρσέλ Σαμπάν Ογλού και Βάγιας Παπαστεφάνου

vaya foto

Το «Σπιτάκι τέχνης, έκφρασης και πολιτισμού» του πολιτιστικού συλλόγου «Κατασκηνωτές έχει τη χαρά να φιλοξενήσει στο χώρο του την έκθεση φωτογραφίας των Μπιρσέλ Σαμπάν Ογλού και Βάγιας Παπαστεφάνου.

mprisel foto- Η Μπιρσέλ Σαμπάν Ογλού γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία αρκετά χρόνια. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στα Κ.Ε.Ε. Ξάνθης, στη Φ.Ε.Ξ. και τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Black Box όπου και παρακολούθησε μαθήματα με τον Πέτρο Κοτζαμπάση. Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις του Black Box.

- Η Βάγια Παπαστεφάνου μεγάλωσε και ζει στην Ξάνθη. Σπούδασε στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στην Κομοτηνή. Παράλληλα ασχολείται με τη Φωτογραφία τα τελευταία χρόνια ως χόμπι. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Φωτογραφική Λέσχη της ΦΕΞ και αργότερα συμμετείχε για δύο χρόνια στο φωτογραφικό εργαστήριο Black Βox Ξάνθης. Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις που επιμελήθηκε ο Πέτρος Κοτζαμπάσης.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από 27/4 έως 30/4 (18.00 - 20.00) στο «Σπιτάκι τέχνης, έκφρασης και πολιτισμού», που βρίσκεται στη γωνία των οδών Δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη και Ιωακείμ Σγουρού, λίγο πιο πάνω από το παλιό δημαρχείο στην παλιά πόλη.

 
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη φετινή Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 25 Απρίλιος 2017 15:28
AddThis Social Bookmark Button

Η 1η Συνάντηση των διοργανωτών του Ελληνικού Δικτύου της Βορείου Ελλάδας της ΕΓΜ πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη

Οικοδεσπότες οι «Βάτραχοι» που με μεράκι αναλαμβάνουν κάθε χρόνο τη διοργάνωση της γιορτής στην Ξάνθη

giorti mousikis17

Οι «ΒΑΤΡΑΧΟΙ», ως διοργανωτές της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) της Ξάνθης, πραγματοποίησαν την 1η Συνάντηση των διοργανωτών του Ελληνικού Δικτύου της Βορείου Ελλάδας της ΕΓΜ στην Ξάνθη το περασμένο Σάββατο 22 Απριλίου 2017 στην αίθουσα του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, Αρχοντικό Χατζιδάκι με συνδιοργανωτές το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η επετειακή 18η Διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα, καθώς και η έναρξη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων δικτύωσης στην Ελλάδα και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων τoυ European Live Music Association και του Network for the Internationalization of Music Producers in Europe και αυτοσκοπός η ενδυνάμωση της περιφερειακής διοργάνωσης της ΕΓΜ και η αξιοποίηση του τοπικού δικτύου τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς και η αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης των τοπικών εκδηλώσεων για εθνική και διεθνή δικτύωση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν διοργανωτές, παραγωγοί και δημιουργοί από Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Σέρρες, Σουφλί και Ξάνθη, καθώς και από την Αθήνα, το Βόλο, την Κόρινθο, την Έδεσσα και την Θεσσαλονίκη.

Το «παρών» έδωσε και ο ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής ΑΜΚΕ MESO/Ιδρυτής και Εθνικός Συντονιστής Ελληνικού Δικτύου ΕΓΜ Georges Perot ο οποίος «επιστρατεύοντας» την πολύχρονη εμπειρία του έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους διοργανωτές για την όσο το δυνατόν αρτιότερη διοργάνωση των εκδηλώσεων στην εκάστοτε πόλη της βόρειας Ελλάδας.

egm 2Με την παρουσία τους τίμησαν τη συνάντηση εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νέας Γενιάς, Ισότητας φύλων, Τουρισμού, Πολιτισμού, Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης Αλεξία Γκιρτζίκη , οι οποίοι και συμμετείχαν στις συζητήσεις ανταλλάσοντας ιδέες και προτάσεις με τους υπόλοιπους καλεσμένους. Οι διοργανωτές τούς ευχαρίστησαν για την παρουσία τους, όπως και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη για την δωρεάν παραχώρηση του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, Αρχοντικό Χατζιδάκι.

Στους φιλοξενούμενους δόθηκε πλούσιο έντυπο και οπτικοακουστικό ενημερωτικό υλικό για την Ξάνθη και την Περιφέρεια , υλικό από νέους καλλιτέχνες της Ξάνθης καθώς και από ένα μπουκάλι κρασί προσφορά από το Κτήμα Σγουρίδη.

 
Επιστημονική ημερίδα ποντιακού πολιτισμού στην Κομοτηνή PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 24 Απρίλιος 2017 16:05
AddThis Social Bookmark Button

Ο χορός, η ενδυμασία και η μουσική μέσα από εισηγήσεις επιστημόνων του λαϊκού πολιτισμού

pontioi xoros

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», σε συνδιοργάνωση με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής και τον δήμο Κομοτηνής, πραγματοποιεί στο πλαίσιο των Ελευθερίων Θράκης επιστημονική ημερίδα ποντιακού πολιτισμού την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 στις 17:00 (προσέλευση 16:30). Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σε τρεις άξονες του ποντιακού πολιτισμού: τον χορό, την ενδυμασία και την μουσική, μέσα από τις διαλέξεις καταρτισμένων επιστημόνων και ερευνητών του λαϊκού πολιτισμού. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και θα υπάρχει παράλληλη έκθεση ποντιακής ενδυμασίας.

Πρόγραμμα ημερίδας

16:30-17:00 - Προσέλευση

17:00-17:10 - Έναρξη εργασιών ημερίδας, χαιρετισμοί

17:10-17:30 - Εισήγηση του Λευτέρη Κορναράκη, καθηγητή φυσικής αγωγής, χοροδιδάσκαλου και ερευνητή παραδοσιακών χορών, με θέμα: «Ο ρόλος του χορού στην σημερινή πραγματικότητα»

17:30-17:50 - Εισήγηση της Βασιλικής Τυροβολά, ομότιμης καθηγήτριας Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Παν. Αθηνών, με θέμα: «Πέρα από την ύλη: Συμβολισμός και νοηματοδότηση στον ποντιακό χορό»

17:50-18:10 - Εισήγηση του Ιωάννη Αμαραντίδη, δρ. Κτηνιατρικής και Ερευνητή της Ελληνικής Λαϊκής Φορεσιάς, με θέμα: «Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα»

18:10-18:30 - Εισήγηση της Μαρίας Διαμαντίδου, ερευνήτριας ποντιακής ενδυμασίας και πολιτισμού, σχεδιάστριας, με σπουδές στην Ιστορία Τέχνης και Κουστουμιού, με θέμα: «Η γυναικεία ενδυμασία των Ελληνίδων του Πόντου»

18:30- 18:50 - Διάλειμμα

18:50- 19:10 - Εισήγηση του Δημήτριου Μαντζούρη, δρ. χημικού μηχανικού και συνεργάτη του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής, με θέμα: «Τουρκόφωνη παράδοση τουρκόφωνων και ποντιόφωνων χριστιανικών κοινοτήτων στον Πόντο».

19:10-19:30 - Εισήγηση του Νίκου Ζουρνατζίδη, ερευνητή, χοροδιδάσκαλου και συγγραφέα, με θέμα: «Η διαμόρφωση της χορευτικής ποντιακής παράδοσης και του χορού Σέρρα στην σύγχρονη Ελλάδα».

19:30-19:50 - Εισήγηση του Ματθαίου Τσαχουρίδη, δρ. Μουσικής Πρακτικής και Εκτέλεσης, Εθνομουσικολόγος (Goldsmiths University of London), με θέμα: «Η ποντιακή λύρα από την παράδοση στην εξέλιξη».

19:50-20:10 - Εισήγηση του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη, πτυχιούχου μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνομουσικολογία και Διδακτορική διατριβή με θέμα: «Φωνητικές τεχνικές του Πόντου και της Ηπείρου στην σύγχρονη Ελλάδα: μια αντανακλαστική μουσική εθνογραφία», με θέμα: «Το τραγούδι των Ελλήνων του Πόντου: Το φωνητικό φαινόμενο του Χρύσανθου Θεοδωρίδη».

20:10 - Συζήτηση

21:00 - Λήξη εργασιών ημερίδας

 
9ο Περιφερειακό Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 21 Απρίλιος 2017 14:46
AddThis Social Bookmark Button

Η Καβάλα φιλοξενεί την Κυριακή τους Πόντιους νέους της ΑΜ-Θ

festival pontiakon xoron

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 και ώρα 19:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το 9ο Περιφερειακό Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών των μικρών και έφηβων χορευτών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜ-Θ στην Καβάλα, στο κλειστό γυμναστήριο ΔΑΚ «Αλεξάνδρα Δήμογλου» Καλαμίτσας. Στο Φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Καβάλας, θα τιμηθούν οι αξιόλογοι καλλιτέχνες Γιωργούλης Λαφαζανίδης και Πόλιος Παπαγιαννίδης για την προσφορά τους στην μουσική ποντιακή παράδοση. Η σειρά εμφάνισης των σωματείων με βάση τους χορούς που επέλεξαν οι χοροδιδάσκαλοι να παρουσιαστούν είναι οι εξής:

Τα σωματεία της Θράκης θα χορέψουν:

1. Τίκ Μονόν, περιοχής Ματσούκας

2. Διπάτ ή Ομάλ Τραπεζούντας

3. Πατούλα ή Πιπιλομάταινα, παμποντιακός

4. Τίκ Τόνγιας

5. Σαρίκουζ ', περιοχής Κάρς

Συνοδεύουν οι μουσικοί: Λύρα: 1)Ανδρέας Αλεξανδρίδης, 2)Σίμος Αναστασιάδης, 3)Γιώργος Κουμουλίδης, 4)Σταύρος Προσαλέντης

Νταούλι: 1)Μαρία Αποστολίδου, 2) Κώστας Τσαρμαντίδης

Τραγούδι: 1)Σίμος Αναστασιάδης, 2)Ελένη Αποστολίδου

Συντονιστής χοροδιδάσκαλος: Στέλιος Νικολάου

Τα Σωματεία του Νομού Δράμας θα παρουσιάσουν τους χορούς:

1. Φόνα, περιοχής Αργυρούπολης

2. Τίταρα, περιοχής Κάρς

3. Τούρι, περιοχής Κάρς

4. Ούτσ' αγιάχ, περιοχής Νικοπόλεως

5. Τρυγώνα, περιοχής Τραπεζούντας

Συνοδεύουν οι μουσικοί: Λύρα: 1)Κώστας Αθανασιάδης, 2)Γιώργος Λαζαρίδης, 3)Τάσος Μωυσιάδης, 4)Χρήστος Μωυσιάδης, 5)Παναγιώτης Παντελίδης

Νταούλι: 1)Ηρακλής Μωυσιάδης, 2) Χαράλαμπος Παντελίδης

Τραγούδι: 1)Χρήστος Μωυσιάδης, 2)Παναγιώτης Παντελίδης

Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: 1)Αναστάσιος Κωστελίδης, 2)Δέσποινα Τσαλίδου

Τέλος, τα Σωματεία του Νομού Καβάλας θα εμφανιστούν με τους χορούς:

1. Τέκ Γαϊτέ ή Μονόν Χορόν, περιοχής Μπάφρας

2. Σαρίκουζ', περιοχής Κάρς

3. Τη κοτσίς ή Κότσ', παμποντιακός

4. Κερασουντέικον Ομάλ

5. Καλόν Κορίτσ' , περιοχής Ματσούκας

Συνοδεύουν οι μουσικοί: Λύρα: 1)Θεοδόσης Απόσογλου, 2)Μιχάλης Απόσογλου, 3)Ελένη Γότση, 4)Γιάννης Παυλίδης, 5)Σταύρος Στόϊκος

Νταούλι: Χρήστος Μαχαιρίδης

Τραγούδι: Εβιάνα Πουρσαϊτίδου

Συντονίστρια Χοροδιδάσκαλος: Ματίνα Τσουλφίδου

 
Cinema of Earthly Delights από την ΦΕΞ PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 20 Απρίλιος 2017 15:38
AddThis Social Bookmark Button

1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ με σπάνια ‘’άνθη’’ του κινηματογραφικού ‘’κήπου’’

cinema earthly delights

Από την Κυριακή 23 έως και την Κυριακή 30 Απριλίου στις 21:00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης διοργανώνεται το 1ο κινηματογραφικό φεστιβάλ Cinema of Earthly Delights.

Παραφράζοντας τον τίτλο του πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, η πειραματική μουσική σκηνή Chrysallida διαλέγει και προσφέρει μερικά από τα πιο αποπλανητικά άνθη του κινηματογραφικού κήπου, που σπάνια βλέπουν το σκοτάδι των αιθουσών. Cult cinema, ταινίες μεταμεσονύχτιων προβολών, απαγορευμένες ταινίες, underground αισθητική, low budget παραγωγές, σπάνιες ταινίες κι ό,τι άλλο παράξενο, συνθέτουν το σαγηνευτικό άρωμα των εικόνων που θα απολαύσουμε.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις. Ενημερωθείτε από την κινηματογραφική Λέσχη. Τηλ 25410 25421

Σύγχρονη Πειραματική Μουσική Σκηνή Chrysallida

(Αντι)μουσικές δράσεις ΦΕΞ - ΠΑΚΕΘΡΑ από το 2005 "you don't have to call it music, if the term shocks you". Η Chrysallida.gr δημιουργήθηκε με σκοπό να εξερευνήσει τα άγνωστα και συχνά ομιχλώδη ηχητικά μονοπάτια που κινούνται μακριά από τις κεντρικές λεωφόρους των mainstream μουσικών ρευμάτων.

Από το 2005 έχει παρουσιάσει πάνω από 70 εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συναυλίες, εγκαταστάσεις, εκθέσεις, ομιλίες, παραστάσεις, περφόρμανς, dj parties και κινηματογραφικά αφιερώματα. Στα πλαίσια συναυλιών ή ευρύτερων φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει πάνω από 140 καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική παρουσιάζοντας ένα πλήθος μουσικών ιδιαιτεροτήτων από τους χώρους του experimental, industrial, electronica, dark pop, new wave, neo-folk, noise, concrete musique, electro goth, dark ambient, field recordings, improvised κλπ.

Επίσης έχει εκδώσει μουσικές παραγωγές που διατίθενται στο Λαογραφικό Μουσείο και έχει συμμετάσχει σε παραγωγές τρίτων (συλλογή Myth & Passion, Earzumba, Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Zebra και Βώλακας - Στιγμές από τα Δρώμενα). Οι δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Σπίτι Πολιτισμού, στις Καπναποθήκες Π, σε διάφορα μπαρ αλλά και στους δρόμους της πόλης. Η Chrysallida βασίζεται σε ένα κλίμα φιλίας, αγάπης για το διαφορετικό, αυθορμητισμού και συνεργασίας ατόμων στον άξονα Ξάνθη - Αθήνα (μέλη του ΠΑΚΕΘΡΑ, της ΦΕΞ και άλλων φορέων).

 
Σελίδα 1 από 119

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr