Greek English French German Turkish

omorfi_poli_diafimisiSISKOS


banner-fex-275

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με το έργο του Κώστα Ταβουλτσίδη PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Μάρτιος 2017 15:28
AddThis Social Bookmark Button

Σε μια πολυπρόσωπη και πολυσυμμετοχική βραδιά άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών μίλησαν για το έργο του Ξανθιώτη ποιητή

Το θέατρο Ανατολικά του Νέστου φιλοξένησε το Σάββατο μια πληθώρα φωνών και ηλικιών που έριξαν φως από διαφορετικές πλευρές πάνω στην έννοια της ποίησης αλλά και του ποιητή

mousopoulos vlaxos17

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ημέρα που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την είσοδο στην άνοιξη, καθώς συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Μια ελληνική έμπνευση που εορτάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα το 1998 και υιοθετήθηκε το 1999 από την UNESCO με το σκεπτικό ότι οι δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά: «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση». Ένα τέτοιο μείγμα προφορικότητας, απαγγελίας, μουσικότητας και θεατρικότητας είχε η εκδήλωση που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε ο φιλόλογος και ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος σε συνεργασία με το θέατρο Ανατολικά του Νέστου το Σάββατο 18 Μαρτίου.

Ο νεαρός Ξανθιώτης που απαίτησε να ακουστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης

tavoultsidis katakiΌπως ανέφερε ο συντονιστής της εκδήλωσης Θανάσης Μουσόπουλος, προ 20ετίας περίπου, ένας 18χρονος Ξανθιώτης τόλμησε να διεκδικήσει χώρο παρεμβαίνοντας μέσω της ποίησης στα τότε πολιτιστικά δεδομένα της πόλης και όχι μόνο. Και απαιτούσε τόλμη η παρέμβασή του δια της ποίησης στα τεκταινόμενα μιας εποχής περισσότερο ‘’φανταχτερής’’, εμπορικού ‘’πολιτισμού’’ συνήθως εισαγόμενου, ανέγγιχτης από χαρακτηριστικά πολυεπίπεδης κρίσης, χωρίς μεγάλη ανάγκη ενδοσκόπησης και ατομικού ή κοινωνικού προβληματισμού, όπως π.χ. η σημερινή. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Ταβουλτσίδη, ο οποίος με την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1999 τους «Επτά σπόνδυλους του Έρωτος» απέδειξε ότι διαθέτει το απαιτούμενο εκτόπισμα για να ενταχθεί στο έμψυχο πολιτιστικό δυναμικό της πόλης. Ακολούθησαν τρεις ακόμη συλλογές: «Αυτόματος Γεφυροπλάστιγξ» (2002), «Άναξ» (2012) και η τελευταία του δουλειά «Η Έλιξ - Το βιβλίο με τις πέστροφες» (2016), η οποία επελέγη για να τιμηθεί στην Ξάνθη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ένας ποιητής που ήθελε πάντα να απαγγείλει

vougiouklis17Το πρόγραμμα της βραδιάς ήταν πλούσιο τόσο από πλευράς προσώπων που μίλησαν για τον ποιητή, την ποιητική του δουλειά αλλά και γενικότερα για την ποίηση στην ζωή μας, όσο και από πλευράς χώρων και ηλικιών που εκπροσωπούσαν. Για την νέα ποιητική συλλογή, τις ποιητικές καταβολές, το πραγματικό αλλά και ποιητικό γενεαλογικό δέντρο του Κώστα Ταβουλτσίδη μίλησε ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Βλάχος. Ο ομότιμος καθηγητής Μαθηματικών, Θωμάς Βουγιουκλής, με το ιδιαίτερο ύφος του αναφέρθηκε στον ποιητή που γνώρισε από παιδί: «…Από την αρχή που γνώρισα τον Κώστα, από παιδί, αυτό που ήθελε να πει, ήθελε να το πει! Δηλαδή να το απαγγείλει! Τώρα το κατάλαβα γιατί. Γιατί όταν διαβάζεις ένα ποίημά του είναι τελείως διαφορετικό από το να ακούς να το απαγγέλει ή τελευταία να το τραγουδά κιόλας. Πιστεύω να το κάνει αυτό πηγαία και όχι επειδή γνώριζε και υιοθέτησε την αρχαιοελληνική άποψη». Κάνοντας ένα παιχνίδισμα με τον αριθμό της σελίδας 105, διάβασε το ποίημα της σελίδας αυτής, που είναι αφιερωμένο στον ίδιο τον Θωμά Βουγιουκλή:

Καθρέφτης

Όλοι οι ποιητές δεν είναι παρά

πεντακάθαροι πελώριοι καθρέφτες

και πώς να αντέξουν οι υποκριτές και οι φαρισαίοι

ένα καθρέφτη

ε Φεντερίκο;

πώς να αντέξουνε Γκαρθία Λόρκα αδερφέ μου

την αλήθεια κατάμουτρα

οι φαλαγγίτες με τα όπλα και οι φασίστες.

Ένας άξιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς ποιητών της Ξάνθης

Φίλοι, συνεργάτες, καθηγητές αλλά και μαθητές του Κώστα στα ισπανικά που διδάσκει μίλησαν για τον ίδιο. Ανάμεσά τους ο Αποστόλης Παπαδόπουλος, η ποιήτρια Ελένη Δημητριάδου-Εφραιμίδου, η Ιλόνα Μανελίδου, η καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας Πένυ Καμπάκη-Βιουγιουκλή. Αποσπάσματα του έργου διάβασαν νεαροί μαθητές του ποιητή, η Δήμητρα Κατάκη, αλλά και οι ηθοποιοί του θεάτρου Ανατολικά του Νέστου, Πολυξένη Καρακατσάνη και Βασίλης Λειβαδίτης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή έργων ζωγραφικής της ισπανο-μεξικανής Remedios Varo, ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικά με τον Μπάμπη Κούκο να ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη και άλλων Ξανθιωτών ποιητών. Ένας μαραθώνιος ποίησης σε μια ξεχωριστή βραδιά, που απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η Ξάνθη έχει στα σπλάγχνα της αξιόλογους εργάτες του πνεύματος σε κάθε γενιά.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

 
Βαλκανικές νότες στο 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2017 15:35
AddThis Social Bookmark Button

Σπουδαίες συναυλίες με διάσημους μουσικούς - Άρχισαν οι αιτήσεις για όσους κιθαρίστες επιθυμούν να συμμετάσχουν

4o festival kitharas

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της Βορείου Ελλάδος, θα δώσει και φέτος το παρών στην Κομοτηνή για 4η συνεχόμενη χρονιά. Στα λίγα χρόνια της μέχρι τώρα παρουσίας του έχει καταφέρει να ενδυναμώσει αισθητά την κιθαριστική οικογένεια προσφέροντας στους σπουδαστές του πληροφορίες για την εξέλιξη του οργάνου, σεμινάρια, αλλά και ρεσιτάλ με κιθαριστές καταξιωμένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η σταθερά υψηλή συμμετοχή των σπουδαστών κιθάρας και η αγάπη τους για το όργανο, όπως και ο ενθουσιασμός του μουσικόφιλου κοινού που παρακολουθεί τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, δίνουν το έναυσμα για να διοργανωθεί φέτος το 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης από τις 19 έως τις 22 Απριλίου.

Το σημαντικό στη φετινή διοργάνωση, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτριο Σβυντρίδη είναι ότι "έχει χροιά από τα Βαλκάνια. Φέρνουμε δύο κιθαρίστες από το εξωτερικό πολύ σημαντικούς, ο πρώτος είναι ο Ιβάν Πετρίσεβιτς από την Σερβία που δραστηριοποιείται στην Κολωνία, ένας νεαρός κιθαρίστας με διεθνή φήμη και καριέρα. Η δεύτερη είναι από την Βουλγαρία, καθηγήτρια μουσικολογίας της Φιλιππούπολης η Στέλλα Μίτεβα Ντίνκοβα η οποία θα δώσει ένα ρεσιτάλ και μια διάλεξη. Αυτοί θα κάνουν την ατομική τους εμφάνιση. Είναι τιμή μας που έρχονται στη Θράκη".

festival kithares17Αποκορύφωμα του φεστιβάλ αποτελεί η Κιθαριστική Ορχήστρα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2016 υπό τη διεύθυνση του μεγάλου δάσκαλου της κιθάρας Βαγγέλη Μπουντούνη. Το σύνολό της από 100 κιθαριστές, μαθητές στη πλειοψηφία, αλλά και καθηγητές από Μουσικά σχολεία και ωδεία της Θράκης, έχει αφήσει με τη μεγαλειώδη συναυλία του τις καλύτερες εντυπώσεις στα μουσικά δρώμενα της Θράκης και της Βορείου Ελλάδος. Η κιθάρα, εκτός από σόλο όργανο, μπορεί να συμπράξει σε σύνολο συμφωνικής ορχήστρας προσφέροντας στους συμμετέχοντες κιθαριστές μοναδικές εμπειρίες. Τη φετινή παρουσία της Κιθαριστικής Ορχήστρας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη, θα πλαισιώσει το διάσημο δίδυμο Strings Demons. Στο 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης συμμετέχει και ο Μιχάλης Σουρβίνος, Έλληνας κιθαρίστας με διεθνή καριέρα, καθώς και ο πρόεδρος των Ελλήνων κιθαριστών Στέλιος Γκόλγκαρης.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν παρτιτούρες για να συμμετάσχουν στην Κιθαριστική Ορχήστρα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 2017 μπορούν να στείλουν μήνυμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο e-mail του φεστιβάλ thraceguitarfestival@yahoo.gr, ή στο κινητό τηλέφωνο 6936005781. Το επίπεδο των μαθητών που μπορούν να λάβουν μέρος είναι από προκαταρτική έως ανωτέρα. Επίσης μπορούν να ενημερωθούν σχετικά και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ http://www.thraceguitarfestival.gr, ή στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/thraceguitarfestival.

 
Παγκόσμια ημέρα της ποίησης με τον Κώστα Ταβουλτσίδη PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2017 16:49
AddThis Social Bookmark Button

Παρουσίαση της νέας του ποιητικής συλλογής «Η Έλιξ – Το βιβλίο με τις πέστροφες»

elix

Το θέατρο Ανατολικά του Νέστου και ο Θανάσης Μουσόπουλος παρουσιάζουν τη νέα ποιητική δουλειά του Κωνσταντίνου Ταβουλτσίδη (ΚΤ) το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:30 στον χώρο του Θεάτρου, στην οδό Βελισσαρίου 26.

Δομή παρουσίασης:

• Εισαγωγή, οι προηγούμενες ποιητικές δουλειές του ΚΤ, Θ.Μουσόπουλος

• Ακρόαση παλιότερων ποιημάτων ΚΤ

• Αναφορά στη συλλογή «Η Έλιξ – Το βιβλίο με τις πέστροφες», μιλούν οι φίλοι του ΚΤ: Δημήτρης Βλάχος, Θωμάς Βουγιουκλής, Αποστόλης Παπαδόπουλος, Ελένη Δημητριάδου-Εφραιμίδου, Ιλόνα Μανελίδου, Πένυ Καμπάκη-Βιουγιουκλή

• Ανάγνωση από τη συλλογή Η ΕΛΙΞ από τον ΚΤ

• Προβολή έργων ζωγραφικής Remedios Varo και ταυτόχρονη ανάγνωση αποσπασμάτων από «Το βιβλίο με τις πέστροφες», από το θεατρικό εργαστήρι Ανατολικά του Νέστου

• Τι κομίζει στην ποίηση το νέο βιβλίο του ΚΤ, Θ. Μουσόπουλος

• Μουσική και τραγούδι Μπάμπης Κούκος – μελοποίηση ΚΤ και άλλων ξανθιωτών ποιητών

• Κλείσιμο από ΚΤ

elix tavoultsidis

 
Βιωματική παράσταση από την ομάδα "Ηχώ" στο 1ο ΓΕΛ PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 14:06
AddThis Social Bookmark Button

Το Playback Θέατρο ήχησε και στην Ξάνθη

icho1

Μια ξεχωριστή παράσταση έδωσε η ομάδα Playback Θεάτρου από τη Θεσσαλονίκη, "Ηχώ", την Παρασκευή 3/3 στην πόλη μας. Μετά από πρόσκληση του φιλολόγου καθηγητή του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης Αλέξανδρου Δημαρά και των συνδιδασκόντων Στέφανου Αϊβαλιώτη, Βασιλικής Δράκου και Κώστα Τερζανίδη, η "Ηχώ" ταξίδεψε μέχρι εδώ, ώστε οι μαθητές της Α' Λυκείου να γνωρίσουν αυτό το πρωτότυπο είδος αυτοσχεδιαστικού διαδραστικού θεάτρου στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρολογίας.

Τα παιδιά μπήκαν αμέσως στο πνεύμα του Playback και με περίσσιο θάρρος και αυθορμητισμό αφηγήθηκαν προσωπικές τους ιστορίες, γεμάτες χιούμορ, φρεσκάδα και ώριμους προβληματισμούς, τις οποίες είδαν να ζωντανεύουν αμέσως πάνω στη σκηνή από τους ηθοποιούς. Το θέαμα εντυπωσίασε και ενθουσίασε τους νεαρούς μαθητές, που έτσι όχι μόνο ψυχαγωγήθηκαν, αλλά και έγιναν κοινωνοί μιας σημαντικής μορφής βιωματικής εκπαίδευσης.

Η παράσταση φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δ' Σώματος Στρατού. Συντόνισε η Ελένη Λεβέντη, που εκτέλεσε και χρέη μουσικού, ενώ έπαιξαν οι Ευθυμία Καπαγερίδου, Έφη Μαγούλα, Γιάννης Σέμπρος, Εύη Χριστοπούλου.

Και εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του 1ου ΓΕΛ βιωματικό εργαστήριο Playback Θεάτρου από την "Ηχώ" στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης “Η αξιοποίηση των θεατρικών τεχνικών στη διδασκαλία και τη σχολική ζωή” που οργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Ξάνθης Άννα Αγγελοπούλου. Οι καθηγητές ξέφυγαν για λίγο από τον καθημερινό τους ρόλο και έγιναν πάλι παιδιά. Έπαιξαν, συνεργάστηκαν, αυτοσχεδίασαν και δημιούργησαν με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό.

Τέλος, το επιμορφωτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε και την περασμένη Πέμπτη 9/3 από την ίδια τη Σχολική Σύμβουλο Άννα Αγγελοπούλου, με στόχο οι καθηγητές να αποκτήσουν ένα ακόμη "όπλο" στον διδακτικό αγώνα τους, να φέρουν τους μαθητές σε βιωματική επαφή με τη σχολική ύλη και παράλληλα να δώσουν ανάσες χαλάρωσης στο πιεστικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Αμεσότερη κατάκτηση όμως ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος, γεγονός που αναβαθμίζει την παιδαγωγική διαδικασία.

Όποιος κοινωνικός ή εκπαιδευτικός φορέας της περιοχής ενδιαφέρεται για αντίστοιχη συνεργασία, μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα "Ηχώ" ως εξής: τηλ. 6932329732 (Ελένη Λεβέντη), e-mail: playback.echo@gmail.com, Facebook: Θέατρο Playback Ηχώ.

* Η φωτογραφία είναι του Πάρη Καμπάκη όπου διακρίνεται ο φιλόλογος καθηγητής Θεατρολογίας της Α' Λυκείου, Αλέξανδρος Δημαράς, ενώ καλωσορίζει στην Ξάνθη την ομάδα "Ηχώ" και την παρουσιάζει στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ.

 
Πρεμιέρα της ταινίας "Frozen Ambrosia" στην Ξάνθη PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Μάρτιος 2017 17:23
AddThis Social Bookmark Button

Μια άλλη ματιά στα βουνά της Ελλάδας και τις δυνατότητες του ορεινού τουρισμού στη χώρα μας

frozen ambrosia

Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 20:00, η χαρτογραφική εταιρία ROUTE maps διοργανώνει την προβολή της ταινίας Frozen Ambrosia στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπνεργατών 9). Μια ταινία του διάσημου Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη αθλημάτων δράσης (παραγωγές Red Bull & Oakley) Κωνσταντίνου Παπανικολάου (CP), που αναδεικνύει τη χειμερινή πλευρά της Ελλάδας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την ταινία μικρού μήκους Ski Ladahk του Μιχάλη Στύλλα.

Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου και ο Μιχάλης Στύλλας θα παραβρίσκονται στην προβολή για να μοιραστούν με το κοινό τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους για την προοπτική ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα.

Συντονίζει ο Ηλίας Γερμαντζίδης, ιδρυτής της χαρτογραφικής εταιρίας ROUTE maps και εκδότης του πεζοπορικού χάρτη Ολύμπου.

Η είσοδος είναι 5 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την υποστήριξη της ταινίας αλλά και των μελλοντικών σχεδίων του CP για τα ελληνικά βουνά.

 
Σελίδα 1 από 117

pharmacy

VENZINADIKA

Εορτολόγιο
Καθημερινή Εφημερίδα της Ξάνθης
www.empros.gr

Ιδιοκτήτρια - Εκδότρια - Διευθύντρια
Ελένη Διαφωνίδου
logo
Γραφεία - Τυπογραφεία
Σταθμού 16 - 67100 Ξάνθη

τηλ : 25410-22950-77828 | Fax : 25410-25608
 
Η παρούσα πύλη ενημέρωσης υποστηρίζεται & φιλοξενείται από την JustHost.gr